10 powodów, dla których warto stosować olejek truskawkowy

Olejek tłoczony z pestek truskawek to w 100% naturalny kosmetyk, który ze względu na bogaty skład i cenne właściwości zasługuje na uwagę. Jest pomocny w przypadku wielu problemów skórnych. Warto po niego sięgnąć jeśli borykamy się z trądzikiem, podrażnieniami lub zmarszczkami. Poprawi także kondycję włosów. Jeśli jeszcze nie wypróbowałaś tego cuda, przeczytaj koniecznie 10 powodów, dla których warto stosować olejek truskawkowy.

Olejek z nasion truskawki

26.00 + Dodaj do koszyka

1Szybko się wchłania

To lekki, przyjemny w stosowaniu olej, który z łatwością penetruje naskórek, dzięki czemu dogłębnie odżywia i regeneruje skórę, nie pozostawiając tłustej, lepkiej warstwy. Możesz go stosować rano, przed wyjściem do pracy lub szkoły, bez obaw, że cera będzie się nieestetycznie świecić. To także idealny olejek pod makijaż. Nie powoduje spływania make-upu  z twarzy.

2Nie zapycha porów

Olejek truskawkowy zaliczany jest do tzw. olejów schnących, czyli takich, w których składzie znajdziemy więcej wielonasyconych kwasów tłuszczowych niż jednonienasyconego kwasu oleinowego. Takie oleje nie pozostawiają na skórze tłustej warstwy i nie działają komedogennie (nie zatykają porów). W olejku truskawkowym występuje duża ilość kwasu linolowego (35-50% wszystkich kwasów tłuszczowych olejku), który ma zbawienny wpływ na właściwości sebum. Jego niedobór powoduje zbytnią gęstość i lepkość wydzielanego przez skórę łoju, co przyczynia się do zapychania porów i powstawania pryszczy oraz zaskórników.

3Redukuje trądzik

Olejek z nasion truskawek zapewnia odpowiednią płynność i konsystencję sebum, co zmniejsza ryzyko powstawania zmian trądzikowych, a także pomaga odblokować zaczopowane ujścia gruczołów łojowych. W jego składzie obecny jest kwas taninowy, który wykazuje działanie antybakteryjne. Olejek sprzyja normalizacji wydzielania sebum i przyspiesza gojenie towarzyszących trądzikowi strupków oraz ranek.

4Łagodzi podrażnienia

Dzięki właściwościom regeneracyjnym oraz przeciwzapalnym olejek z pestek truskawek niweluje podrażnienia oraz świąd skóry. Wzmacnia naturalną odporność naskórka na drażniący wpływ czynników zewnętrznych.

5Działa przeciwzmarszczkowo

Olej z pestek truskawek to cenne źródło witaminy E, która jest silnym antyoksydantem chroniącym przed destrukcją włókna kolagenu oraz pobudzającym odnowę komórkową. W oleju truskawkowym obecny jest również kwas elagowy. Składnik ten skutecznie neutralizuje wolne rodniki oraz zwalcza stany zapalne, jedną z głównych przyczyn starzenia się skóry, określaną mianem inflammaging.

6Regeneruje skórę zniszczoną działaniem słońca

Bogactwo tokoferoli sprawia, że olejek jest szczególnie pomocny w odbudowie uszkodzonej działaniem promieni UV, przesuszonej cery. Redukuje powstawanie zmarszczek i pomaga wygładzić już istniejące bruzdy. Dodatkowo koi podrażnienia oraz zaczerwienienia skóry. Zwiększa odporność naskórka na niekorzystny wpływ wolnych rodników i promieni UV.

7Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu nawilżenia skóry

Olejek z pestek truskawek stanowi wartościowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które uzupełniają ubytki lipidów w skórze, a także pobudzają produkcję ceramidów, które uszczelniają warstwę rogową naskórka, powodując znaczne spowolnienie odparowywania wody. Na utrzymanie prawidłowego poziomu nawilżenia skóry wpływa także zawarta w olejku witamina E.

8Może być stosowany w przypadku każdego rodzaju cery

Olejek bardzo dobrze sprawdzi się w pielęgnacji cery mieszanej, tłustej i trądzikowej. Jest doskonały również do skóry suchej i dojrzałej. Wspomaga walkę zarówno ze zmarszczkami i podrażnieniami, jak i trądzikiem oraz zaskórnikami. Jest bardzo delikatny i dobrze tolerowany nawet przez wrażliwą i naczynkową skórę.

9Nawilża włosy

Zawarty w pestkach truskawek olej to w 100% naturalny kosmetyk do codziennej pielęgnacji włosów. Dzięki lekkiej formule nie obciąża zbytnio pasm i dobrze się wchłania. Wystarczy wmasować klika kropli olejku w umyte, wilgotne włosy, by nawilżyć, je odżywić oraz wzmocnić. Olejek zaaplikowany na suche kosmyki, wygładzi je i doda blasku.

10Możesz go używać na wiele sposobów

Olejek truskawkowy nie wymaga rozcieńczania i może być stosowany bezpośrednio na skórę. Jest polecany zarówno do pielęgnacji twarzy, ciała jak i włosów. Możesz go stosować nawet na delikatną i wrażliwą okolicę oczu. Warto kilkoma kroplami olejku wzbogacić krem, balsam lub maseczkę. Służy także jako dodatek do kąpieli. Z powodzeniem zastąpi serum do włosów i paznokci.

Olej z nasion truskawki