Wrz 27, 2016

Jaśmin w kosmetyce

Kategorie: Tags:
Jaśmin w kosmetyce

Zmysłowy aromat jaśminu to ceniony od wieków afrodyzjak. Pochodzi z Azji, gdzie zdobił cesarskie ogrody. Jego nazwa wywodzi się z arabskiego słowa yasmine, oznaczającego prezent, dar od boga. Jaśmin ceniony jest ze względu na swój cudowny zapach i właściwości aromaterapeutyczne. W wielu kulturach ma także znaczenie symboliczne. W Indonezji towarzyszy często w ceremonii zaślubin,  symbolizując czystość i wieczną miłość. Uważany jest za narodowy kwiat Filipin i Pakistanu. Cenne właściwości aromaterapeutyczne jaśmin zawdzięcza obecnym w jego kwiatach olejkom lotnym. czytaj więcej →