Paź 3, 2016

Hamamelis w kosmetyce

Kategorie:
Hamamelis w kosmetyce

Hamamelis, czyli oczar wirginijski (Hamamelis Virginiana in. Witch Hazel) , to wywodzący się z Ameryki Północnej, krzew o charakterystycznych, żółtych kwiatach, które późną jesienią i zimą pojawiają się na bezlistnych gałązkach. Pozyskiwany z jego kory oraz liści ekstrakt znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Jego cenne właściwości wykorzystywały już indiańskie plemiona (stąd hamamelis nazywany jest także „złotem Indian”) . Obecnie jest powszechnie stosowany w balsamach, kremach i maseczkach do twarzy. Występuje również w mydłach, żelach pod prysznic, szamponach i odżywkach do włosów. czytaj więcej →

Alantoina w kosmetyce

Kategorie:
Alantoina w kosmetyce

Alantoina to powszechnie stosowany składnik kosmetyków, który w naturze znajdziemy w korzeniu żywokostu lekarskiego. Stanowi pochodną kwasu moczowego. Jest nietoksyczna i nie powoduje reakcji alergicznych. Może być z powodzeniem stosowana w przypadku każdego typu skóry, zarówno mieszanej i tłustej, jak i dojrzałej oraz suchej. czytaj więcej →