Harde (migdałecznik chebułowiec) w kosmetyce

Choć drzewo harde w medycynie ajurwedyjskiej uznawane jest za jedną z najcenniejszych roślin, to w medycynie współczesnej i kosmetologii wciąż pozostaje w cieniu. A szkoda, bo ekstrakty z migdałecznika korzystnie oddziałują na skórę, szczególnie tę problematyczną.

Występowanie harde

Migdałecznik chebułowiec (Terminalia chebula) to jeden z aż 250 gatunków należących do rodzaju Terminalia. Porasta głównie tropikalne tereny Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, a najpowszechniej występuje w Indiach, Nepalu, Bangladeszu, Pakistanie, Chinach i na Sri Lance. Spotkać go można również w Turcji, Egipcie i Iranie. W indyjskich dialektach migdałecznik kryje się pod wieloma różnymi nazwami, spośród których najczęściej stosowane są: harde, harad i haritaki. O jego ogromnym znaczeniu w medycynie tradycyjnej świadczyć może fakt, że mieszkańcy Tybetu określają go mianem „króla leków” („king of medicines”).

Harde to wiecznie zielone drzewo, dorastające do ok. 30 m. Posiada eliptyczne liście o długości 10-30 cm. Okres kwitnięcia rozpoczyna się w kwietniu, a pierwsze owoce zaczynają pojawiać się w październiku.

fot. tab. 29 of D. Brandis, Illustrations of the Forest Flora of North-West and Central India, 1874 Terminalia chebola by Kurt Stübe public domain

fot. tab. 29 of D. Brandis, Illustrations of the Forest Flora of North-West and Central India, 1874 Terminalia chebola by Kurt Stübe public domain

Skład wyciągów z harde

Zastosowanie znajdują ekstrakty z różnych części rośliny: zarówno liście, owoce, jak i kora. Ale to przede wszystkim owalne owoce, o długości do ok. 6 cm, zawierające jedno podłużne nasiono, są podstawowym surowcem.

Najważniejszymi komponentami wyciągów z harde są taniny (garbniki), stanowiące zwykle ok. 30% składu. Spośród nich na szczególną uwagę zasługują: kwas chebulowy, kwas chebulagowy i kwas chebulinowy. Oprócz tanin obecne są również m.in. flawonoidy (w tym kwercetyna i rutyna) i sterole.

Harde (migdałecznik chebułowiec) w kosmetyce

12.80 + Dodaj do koszyka

Harde w kosmetyce

Wyciągi z migdałecznika chebułowca wykazują silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne.

Preparaty z zawartością ekstraktów z owoców harde zalecane są przede wszystkim w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Oczyszczają skórę, łagodzą stany zapalne, działają antybakteryjnie i ściągająco, a więc likwidują bądź osłabiają czynniki w znacznej mierze odpowiadające za tworzenie się trądzikowych wykwitów.

Na uwagę zasługują właściwości antyoksydacyjne. Mają one znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki przeciwstarzeniowej (anti-aging). Wolne rodniki (oprócz uszkadzania struktur skóry) pobudzają proces melanogenezy, czyli produkcji melaniny przez komórki melanocyty, obecne w warstwie podstawnej naskórka. Zbyt intensywna produkcja barwnika prowadzi do powstania przebarwień. Nadprodukcja ta może wiązać się również z nadmierną aktywnością tyrozynazy, enzymu odgrywającego ważną rolę w syntezie melaniny. Jak potwierdzają badania [1], wyciągi z migdałecznika chebułowca działają jak inhibitory tyrozynazy, a więc osłabiają jej aktywność, przyczyniając się tym samym do redukcji hiperpigmentacji.

Harde (migdałecznik chebułowiec) w kosmetyce

Kosmetyki z harde:

  • Harde – maseczka przeciw trądzikowi i przebarwieniom

  • Certyfikat BDIH
    Henna do włosów Khadi Jasny Blond

    Henna do włosów Khadi Jasny Blond

  • Henna do włosów Khadi Średni Blond

    Henna do włosów Khadi Średni Blond

  • Henna Lass Naturals Naturalna Czerwona z ajurwedyjskimi ziołami

    Henna Lass Naturals Naturalna Czerwona z ajurwedyjskimi ziołami

  • Proszek do zębów Vicco Vajradanti

    Proszek do zębów Vicco Vajradanti

  • Roślinna farba do włosów – henna z amlą

    Roślinna farba do włosów – henna z amlą

  • Kokosowy olejek do włosów wzbogacony henną, amlą i cytryną

    Vatika Kokosowy olejek do włosów wzbogacony henną, amlą i cytryną

Źródło:

[1] Kwangwon Lee, Antioxidant activities melanogenesis inhibitory effects of terminalia chebula in B16/F10 melanoma cells.