Jaśmin w kosmetyce

Zmysłowy aromat jaśminu to ceniony od wieków afrodyzjak. Pochodzi z Azji, gdzie zdobił cesarskie ogrody. Jego nazwa wywodzi się z arabskiego słowa yasmine, oznaczającego prezent, dar od boga. Jaśmin ceniony jest ze względu na swój cudowny zapach i właściwości aromaterapeutyczne. W wielu kulturach ma także znaczenie symboliczne. W Indonezji towarzyszy często w ceremonii zaślubin,  symbolizując czystość i wieczną miłość. Uważany jest za narodowy kwiat Filipin i Pakistanu. Cenne właściwości aromaterapeutyczne jaśmin zawdzięcza obecnym w jego kwiatach olejkom lotnym.

Właściwości olejku jaśminowego

Aromat jaśminu działa odprężająco i relaksująco. Uwalnia od napięcia nerwowego i pobudza zmysły. Przeciwdziała apatii, wahaniom nastroju i melancholii. Jest zalecany w przypadku stanów lękowych, oziębłości oraz depresji. Bywa pomocny w wyczerpaniu nerwowym i stresie. Wpływa korzystnie nie tylko na stan ducha, ale również na skórę, stąd jego cenne właściwości coraz częściej wykorzystywane są w kosmetyce do produkcji olejków do masażu, mydeł, żeli pod prysznic oraz kremów. Jaśmin łagodzi wszelkie podrażnienia i zaczerwienienia. Działa nawilżająco, przeciwzapalnie i kojąco.

Przywraca skórze jedwabistą miękkość i gładkość. Przyspiesza odnowę komórkową i chroni przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Uszczelnia barierę hydro-lipidową naskórka i przeciwdziała utracie nawilżenia. Przywraca poszarzałej, zmęczonej cerze blask i promienny wygląd.

Jaśminowe kosmetyki polecane są do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej. Jaśmin wykazuje także właściwości przeciwbólowe i rozluźniające. W aromaterapii wykorzystywany jest w łagodzeniu dolegliwości związanych z bólem głowy, miesiączkowaniem oraz w schorzeniach układu mięśniowego i ruchowego takich jak bóle krzyżowe oraz stawowe.

Jaśmin dobrze komponuje się z zapachem różanym, neroli, ylang ylang, drzewa sandałowego oraz cedru. Tworzy ciekawą kompozycję także z olejkami cytrusowymi.

Jaśminowe kosmetyki: