Ajurwedyjski krem przeciwtrądzikowy Roop Mantra

11.00

Brak w magazynie

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze  Zamówienia telefoniczne: 790 660 222

Koszty wysyłki: Kurier (Pocztex): 11zł  Kurier pobranie (Pocztex): 14zł

Darmowa dostawa powyżej 90 PLN dla zamówień płatnych przelewem

Ajurwedyjski krem przeciwtrądzikowy na bazie olejków roślinnych i ziół działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, kojąco oraz matująco. Receptura kosmetyku została opracowana z myślą o cerze mieszanej i tłustej, ze skłonnością do powstawania zaskórników i pryszczy.

Składniki aktywne kremu Roop Mantra

  • aloes
  • tulsi
  • olejek marchewkowy
  • olejek z nasion winogron
  • ekstrakt z lukrecji
  • ekstrakt z jabłek
  • ekstrakt z cytryny
  • ekstrakt z ogórka
  • neem
  • drzewo sandałowe
  • olejek migdałowy

Właściwości kremu

  • doskonale matuje skórę i zapobiega błyszczeniu się cery
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie
  • przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych
  • zapobiega powstawaniu zaskórników oraz nowych wykwitów ropnych
  • wygładza cerę
  • wyrównuje kolor skóry i rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe
  • przywraca cerze witalność i blask

Waga: 30 g

 

Skład

Aloe vera 5%
Ocimum sanctum 2%
Curcuma longa 2%
Daucuscarota 2%
Vitisvinefera 1%
Glycyrrhiza glabra 1%
Pyrus malus 1%
Citrus lemon 1%
Cucumis sativus 1%
Azadirachtaindica 1%
Santalum album 0.5%
Prunus amygdalus 0.5%
Cream Base g.s

problematyka

151, 122

Rodzaj skóry

skóra mieszana, skóra tłusta

Kraj pochodzenia

Indie

Składnik

aloes, cytryna, drzewo sandałowe, lukrecja, neem, olejek migdałowy, tulsi

Rodzaj

kosmetyki ajurwedyjskie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Be the first to review “Ajurwedyjski krem przeciwtrądzikowy Roop Mantra”

Cytryna w kosmetyce

Cytryna posiada właściwości złuszczające i rozjaśniające, które są zasługą witaminy C i kwasu cytrynowego. Hamując aktywność wolnych rodników, minimalizuje wywoływane przez nie uszkodzenia w obrębie struktury kolagenowo-elastynowej. Tym samym opóźniają proces fotostarzenia się skóry i tworzenia się zmarszczek. Ściągające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze działanie cytryny sprawia, że jest surowcem powszechnie stosowanym w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Reguluje pracę gruczołów łojowych, ograniczając przetłuszczanie się włosów. Odświeża pasma, nadaje im blask, łagodzi świąd skóry.

Zobacz kosmetyki z cytryną lub poczytaj o zastosowaniu cytryny w kosmetyce.

Lukrecja w kosmetyce

Lukrecja wykazuje nadzwyczajne właściwości antyoksydacyjne. Zawarte w niej flawonoidy należą do najsilniejszych, obecnie znanych, przeciwutleniaczy naturalnego pochodzenia. Nic więc dziwnego, że kosmetyki z lukrecją zalecane są w profilaktyce anti-aging, ale nie tylko – są też powszechnie stosowane w celu wyrównania kolorytu skóry i rozjaśnienia zmian barwnikowych.

Zobacz kosmetyki z lukrecją lub poczytaj o zastosowaniu lukrecji w kosmetyce.

Właściwości olejku ze słodkich migdałów

Olejek migdałowy nawilża, regeneruje i wygładza. Ponad 90% wszystkich kwasów tłuszczowych w nim obecnych to kwasy nienasycone, wśród których dominuje kwas oleinowy (nawet 60-80% kwasów tłuszczowych zawartych w oleju). Nie brakuje również kwasu linolowego (20-30%), odgrywającego szczególną rolę w kontekście pielęgnacji skóry – stanowi on bowiem naturalny składnik sebum. Olej zawiera także witaminę E, wykazującą silne działanie antyoksydacyjne, witaminy A i z grupy B, fitosterole, proteiny, sole mineralne (m.in. wapń, żelazo, miedź, cynk).

Zobacz kosmetyki z olejkiem migdałowym lub poczytaj o zastosowaniu olejku migdałowego w kosmetyce.

Tulsi rośnie naturalnie na terenach tropikalnych. Pochodzi z Indii, gdzie nazywana jest także świętą bazylią. To bardzo cenione w ajurwedzie zioło, które stosuje się w zaburzeniach działania układu odpornościowego, pokarmowego, nerwowego i oddechowego. W medycynie naturalnej ekstrakt z ziela zalecany jest jako środek spowalniający procesy starzenia. Dzięki swym wyjątkowym właściwościom tulsi zyskało miano „eliksiru życia” i „królowej ziół”. Antyrodnikowe i przeciwstarzeniowe właściwości tulsi potwierdziły badania naukowe prowadzone przez doktora Vaibhava Shinde z Poona College of Pharmacy, których wyniki zaprezentowano w ramach British Pharmaceutical Conference w Manchester.

Zobacz kosmetyki z tulsi lub poczytaj o zastosowaniu tulsi w kosmetyce.

Drzewo sandałowe w kosmetyce

Olejek z drzewa sandałowego wykazuje szereg właściwości, które sprawiają, że na dobre zadomowił się w kosmetologii. Ma silne działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze. Łagodzi świąd i podrażnienia, przyspiesza gojenie ran, zmniejsza widoczność blizn, wybiela i rozjaśnia skórę, wyrównuje jej koloryt. Działa tonizująco i ściągająco, ogranicza wydzielanie sebum. Jest więc szczególnie zalecany w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także w przypadku skóry z widocznymi przebarwieniami. Olejek sandałowy to również emolient, który zapobiega nadmiernej utracie nawilżenia.

Zobacz kosmetyki z drzewem sandałowym lub poczytaj o zastosowaniu drzewa sandałowego w kosmetyce.

Aloes w kosmetyce

Aloes jest bogatym źródłem witaminy E oraz C, które wraz z aloesową zawiesiną są bardzo łatwo absorbowane w głąb skóry, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i powstawaniu zmarszczek. Regularne stosowanie aloesowych kosmetyków zapewnia prawidłowy poziom nawilżenia naskórka oraz wpływa korzystnie na elastyczność skóry i redukcję zmarszczek.

Zobacz kosmetyki z aloesem lub poczytaj o zastosowaniu aloesu w kosmetyce.

neem

Neem in. miodla indyjska (Azadirachta indica, syn. Melia azadirachta L.) jest gatunkiem wiecznie zielonego, szybko rosnącego drzewa z rodziny miodlowatych (Meliaceae). Pochodzi z subkontynentu indyjskiego. Rośnie w krajach o klimacie podzwrotnikowym. Neem to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w ajurwedzie (staroindyjskiej medycynie ludowej). Jak wskazują sanskryckie teksty, właściwości lecznicze neem doceniano już w starożytnych Indiach.

Zobacz kosmetyki z ekstraktem neem lub poczytaj więcej o właściwościach neem.