Olejek sandałowy

Bestseller

6.50

Kup więcej, zapłać mniej
1-2 6.50
3-15 6.18
16+ 5.85

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze  Zamówienia telefoniczne: 790 660 222

Koszty wysyłki: Kurier (Pocztex): 11zł  Kurier pobranie (Pocztex): 14zł

Darmowa dostawa powyżej 90 PLN

Kategoria:

bamer

Olejek eteryczny sandałowy pozyskiwany jest w wyniku destylacji z parą wodną, z kory drzewa sandałowego (Amyris Balsamifera Bark Oil).  To w 100% naturalny, najwyższej jakości, czysty olejek do celów kosmetycznych i aromaterapeutycznych. Znajduje zastosowanie w masażu oraz perfumowaniu wnętrz. Wykazuje działanie uspokajające i relaksujące. Ułatwia zasypianie oraz pomaga stawić czoła przeciwnościom losu. Dzięki zawartości substancji czynnych o działaniu antyseptycznym i wykrztuśnym jest pomocny w walce z przeziębieniem.

Aromat olejku sandałowego: drzewny, orientalny, z nutą ambry.

Sposób pozyskania olejku sandałowego: destylacja drewna z parą wodną.

Olejek eteryczny sandałowy stosuje się do:

  • aromatyzacji i dezynfekcji powietrza (kominki aromaterapeutyczne, nawilżacze powietrza, odkurzacze, potpourri);
  • kąpieli: 10 kropli olejku wlać do wanny z wodą i wymieszać. Kąpiel powinna trwać 15-30 minut;
  • masaży: 4 krople olejku eterycznego mieszamy z 1 łyżką olejku bazowego np. migdałowego, słonecznikowego;
  • wzbogacania kosmetyków: kilka kropli olejku dodajemy do kremu, balsamu lub szamponu;

Zastosowanie olejku sandałowego:

  • wyroby farmaceutyczne
  • inhalacje
  • przemysł spożywczy
  • kominki aromaterapeutyczne
  • sauna
  • nawilżacze powietrza
  • odkurzacze
  • odświeżanie i dezynfekcja powietrza

Wskazania do stosowania naturalnego olejku sandałowego:

  • cera dojrzała
  • przebarwienia
  • niepokój i napięcie nerwowe
  • przepracowanie
  • drobne zadrapania
  • ukąszenia owadów

Drzewo sandałowe jest w Indiach od setek lat nieodłącznym elementem medycyny ajurwedyjskiej. Szczególnie ważne dla aromaterapeutycznego działania olejku są jego właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Rozcieńczony dobrym olejem roślinnym stosowany jest do pielęgnacji cery trądzikowej, zanieczyszczonej i skłonnej do wyprysków. Działanie wykrztuśne, przeciwzapalne i rozgrzewające zapewnia skuteczność olejku w przypadku schorzeń dróg oddechowych, takich jak kaszel, katar, zapalenie oskrzeli i zapalenie gardła. “Aromaterapia leksykon roślin leczniczych” – Marion Romer

Olejek sandałowy wykazuje działanie:

  • antyseptyczne
  • przeciwzapalne
  • regenerujące skórę
  • wybielające i wyrównujące koloryt skóry
  • rozświetlające cerę
  • pobudzające erotycznie (naturalny afrodyzjak)
  • przeciwgrzybicze
  • odstraszające owady i łagodzące ukąszenia
  • lekko uspokajające
  • ułatwiające prawidłowy przepływ limfy

Kąpiel z olejkiem sandałowym

10 kropli olejku sandałowego mieszamy z łyżka stołową miodu i 1/2 szklanki mleka (najlepiej w proszku). Całość dodajemy do wanny napełnionej ciepłą wodą. Kąpiel intensywnie odżywia skórę. Jest wskazana szczególnie w przypadku cery suchej i dojrzałej.

Masaż olejkiem sandałowym

Stosowanie olejku sandałowego do masażu jest szczególnie wskazane w przypadku osób zestresowanych i przepracowanych. Olejek sandałowy delikatnie uspokaja i wzmacnia organizm. Zdaniem wielu aromaterapeutów to naturalny afrodyzjak!

Nie należy stosować olejku eterycznego z drzewa sandałowego w formie nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę. Olejek eteryczny jest substancją silnie skoncentrowaną, którą należy wcześniej rozprowadzić w olejku bazowym np. oleju kokosowym, migdałowym lub słonecznikowym.

Olejek sandałowy w walce z przebarwieniami

Olejek sandałowy wyrównuje koloryt skóry i niweluje piegi oraz inne drobne przebarwienia. W celu rozświetlenia cery i wybielenia przebarwień smaruj regularnie twarz i ciało kilkoma kroplami olejku sandałowego rozprowadzonego w niewielkiej ilości masła shea, babassu lub oleju kokosowego.

Olejek sandałowy do cery suchej i podrażnionej

3-4 krople olejku sandałowego rozcieńczamy w 1 łyżce stołowej olejku migdałowego. Kilka kropli mieszanki aplikujemy na twarz 2 razy dziennie.

Olejek sandałowy dobrze komponuje się z olejkiem różanym, lawendowym, geranium, jaśminowym, ylang-ylang, bergamotowym i paczuli.

Bezpieczeństwo stosowania olejków eterycznych

Stosowanie olejków eterycznych u kobiet w ciąży, dzieci i niemowląt wymaga konsultacji ze specjalistą. Przechowuj olejki eteryczne tak, by nie trafiły do rąk dzieci. Olejku sandałowego nie należy stosować w przypadku kobiet ciężarnych i karmiących oraz w przypadku dzieci poniżej 5 roku życia.

Skuteczność olejków eterycznych firmy BAMER w aromaterapii i kosmetyce potwierdziły badania aplikacyjne na pacjentach w Polskiej Akademii Medycznej w Łodzi. Olejki eteryczne BAMER są zgodne z IFRA oraz posiadają analizy laboratoryjne wg EuAB. Olejki są zarejestrowane w Centralnym Rejestrze Kosmetyków

Pojemność: 7 ml

Producent

Bamer

Nie zawiera

parabenów, parafiny, pochodnych ropy naftowej, SLES, SLS, syntetycznych substancji zapachowych, sztucznych barwników, sztucznych konserwantów, tłuszczów zwierzęcych

Problematyka

podrażnienia, przebarwienia, stres, zmarszczki

Rodzaj

kosmetyki aromaterapeutyczne, kosmetyki naturalne

Rodzaj skóry

skóra dojrzała, skóra sucha, skóra wrażliwa

Składnik

drzewo sandałowe

Nuta zapachowa

zapach sandałowy

Skład

Amyris Balsamifera Bark Oil

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “Olejek sandałowy”

Aromaterapia to naturalny sposób na relaks po ciężkim, stresującym dniu. Olejki eteryczne ukoją zmysły, złagodzą napięcie nerwowe i przywrócą dobry nastrój. Substancje aktywne w tych eterycznych związkach nie tylko wspaniale odświeżają powietrze, ale także skutecznie je dezynfekują. Blokują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów, a nawet roztoczy. Dlatego z mocy aromaterapii warto korzystać nie tylko gdy chcemy nadać wnętrzu przyjemny aromat, ale także w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Dowiedz się jak stosować olejki eteryczne w kominku do aromaterapii »

Drzewo sandałowe w kosmetyce

Olejek z drzewa sandałowego wykazuje szereg właściwości, które sprawiają, że na dobre zadomowił się w kosmetologii. Ma silne działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze. Łagodzi świąd i podrażnienia, przyspiesza gojenie ran, zmniejsza widoczność blizn, wybiela i rozjaśnia skórę, wyrównuje jej koloryt. Działa tonizująco i ściągająco, ogranicza wydzielanie sebum. Jest więc szczególnie zalecany w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także w przypadku skóry z widocznymi przebarwieniami. Olejek sandałowy to również emolient, który zapobiega nadmiernej utracie nawilżenia.

Zobacz kosmetyki z drzewem sandałowym lub poczytaj o zastosowaniu drzewa sandałowego w kosmetyce.

Możesz lubić także…