Hawajski krem z jaśminem i witaminą E – do skóry suchej

5.00 out of 5 based on 1 customer rating

59.99

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze  Zamówienia telefoniczne: 790 660 222

Koszty wysyłki: Kurier (Pocztex): 11zł  Kurier pobranie (Pocztex): 14zł

Darmowa dostawa powyżej 90 PLN

Kategoria:

Hawajski krem z jaśminem i witaminą E Alba Botanica to naturalny sposób na przywrócenie równowagi przesuszonej, wrażliwej skórze. Bogata, starannie opracowana receptura na bazie cennych olejków roślinnych, ekstraktów ziołowych, witamin oraz soku aloesowego przynosi ukojenie oraz długotrwałe uczucie nawilżenia. Dzięki regularnemu stosowaniu hawajskiego kremu Alba Botanica cera staje się odczuwalnie bardziej gładka, miękka i jednolita. Kosmetyk bardzo dobrze sprawdza się jako baza pod makijaż. Jest przeznaczony do stosowania zarówno jako krem na dzień jak i na noc. Aloha Piękna!

Zalety kosmetyku:

  • zbalansowane pH
  • składniki aktywne pochodzenia oragnicznego
  • 100% składników wegetariańskich
  • nie testowany na zwierzętach
  • bez sztucznych barwników, ftalanów, SLS i SLES
  • nie zawiera parabenów

Składniki aktywne kremu Alba Botanica:

  • Organiczny sok z aloesu – intensywnie nawilża i odżywia odwodnioną, przesuszoną skórę. Redukuje stany zapalne. Działa antybakteryjnie.
  • Witamina E – zwiększa zdolność skóry do zatrzymywania nawilżenia. Łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia oraz świąd. Jest silnym przeciwutleniaczem, który skutecznie rozprawia się z wolnymi rodnikami. Chroni skórę przed drażniącym działaniem czynników zewnętrznych (smog). Niweluje szkodliwy wpływ promieniowania UV.
  • Olej kukui (Aleurites Moluccana) – pozyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion tungowca molukańskiego, drzewa stanowiącego symbol Hawajów. W języku hawajskim słowo “kukui”  oznacza “oświecenie”. Surowiec ten jest ceniony w kosmetyce za swe właściwości łagodzące i gojące. Charakteryzuje się wysoką zawartością cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim duże ilości kwasu linolowego, oleinowego i kwasu alfa-linolenowego (ALA). Olejek kukui szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego, lepkiego filmu na skórze. Doskonale wygładza i zmiękcza szorstki, łuszczący się naskórek. Przyspiesza gojenie się drobnych ran i zadrapań. Łagodzi podrażnienia oraz egzemy. Zabezpiecza skórę przed drażniącym działaniem trudnych warunków atmosferycznych (np. zimny wiatr i palące słońce).
  • Ekstrakt z kwiatów jaśminu – sprawia, że cera odzyskuje jedwabistą miękkość, gładkość i promienny wygląd. Wspomaga procesy regeneracyjne w naskórku. Chroni przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Wzmacnia naturalną barierę hydro-lipidową skóry. Przeciwdziała utracie nawilżenia.
  • Ekstrakt z rumianku – łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Chroni przed rozwojem chorobotwórczych bakterii oraz grzybów. Dzięki obecności flawonoidów, kumaryn i karotenoidów wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.
  • Organiczny olej z nasion ogórecznika (Borago Officinalis) – pomaga nawilżyć suchą, odwodnioną skórę. Działa silnie regenerująco. Redukuje stany zapalne skóry. Niweluje podrażnienia oraz wszelkie zaczerwienienia oraz świąd. Jest polecany w przypadku rozmaitych dermatoz. Wspomaga łagodzenie trądziku oraz atopowego zapalenia skóry.
  • Olejek makadamia (Macadamia Ternifolia) – zawiera skwalen, który zwiększa wchłanialność olejku i działa silnie antyoksydacyjnie, dzięki czemu skutecznie neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za proces powstawania przebarwień i zmarszczek. Doskonale ujędrnia skórę. Wpływa korzystnie na jej nawilżenie oraz elastyczność. Przeciwdziała przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek. Łagodzi podrażnienia oraz towarzyszące im zaczerwienienia. Dzięki zawartości kwasu linolowego reguluje wydzielanie sebum. Nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Bardzo dobrze się wchłania. Charakteryzuje się dużą bio-zgodnością z lipidami skóry.
  • Organiczny olejek ze słodkich migdałów (Prunus Amygdalus Dulcis) – to naturalne źródło witaminy E. Dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustej, lepkiej warstwy. Działa pośrednio nawilżająco – chroni przed ucieczką wilgoci. Doskonale wygładza, zmiękcza i koi skórę. Przeciwdziała podrażnieniom oraz zaczerwienieniom. Wzmacnia naturalną odporność skóry. Jest doskonale tolerowany nawet przez wrażliwą i skłonną do alergii cerę.
  • Organiczny olejek jojoba (Simmondsia Chinensis) – jego struktura bardzo przypomina ludzkie sebum, co sprawia, że jest doskonale tolerowany przez każdy typ cery i dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Nie zablokowuje ujść gruczołów łojowych. Pozwala skórze swobodnie oddychać. Chroni przed nadmierną utratą nawilżenia. Uzupełnia niedobory w płaszczu lipidowym naskórka. Przywraca skórze miękkość i elastyczność. Zwiększa jej odporność na drażniący wpływ czynników zewnętrznych.
  • Ekstrakt z papai (Carica Papaya) – delikatnie złuszcza, zewnętrzną, rogową warstwę naskórka. Likwiduje uczucie szorstkości oraz nieestetycznego łuszczenia się skóry. Pobudza procesy regeneracyjne w jej głębszych warstwach. Sprzyja lepszemu wnikaniu składników aktywnych z kosmetyków. Skutecznie wygładza i zmiękcza zgrubiały, pękający naskórek. Poprawia koloryt zmęczonej, ziemistej cery. Niweluje przebarwienia.
  • Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej (Centella Asiatica) – stymuluje fibroblasty, czyli komórki skóry właściwej odpowiedzialne za produkcję kolagenu, elastyny oraz kwasu hialuronowego. Wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu nawilżenia w naskórku. Ujędrnia wiotczejącą z wiekiem skórę. Redukuje stany zapalne oraz podrażnienia. Przyspiesza gojenie drobnych uszkodzeń naskórka. Redukuje przepuszczalność naczyń krwionośnych i poprawia ich elastyczność, dzięki czemu zmniejsza skłonność skóry do powstawania tzw. “pajączków”. Cechuje się niskim potencjałem alergizującym.
  • Allantoina – działa regenerująco, silnie łagodząco oraz przeciwzapalnie. Szybko wygładza i zmiękcza szorstki, łuszczący się naskórek. Przywraca równowagę skórze zniszczonej działaniem detergentów. Niweluje negatywny wpływ wolnych rodników. Odbudowuje barierę ochronną naskórka. Wspomaga proces gojenia drobnych ran i zadrapań. Redukuje, towarzyszące egzemom stany zapalne.

Masa netto: 85g

Skład

Aqua (Water), Helianthus Annuus (Sunflower) Oil(1), Glycerin , Glyceryl Stearate, Octyl Palmitate, Aloe Barbadensis Leaf Juice(1), Cetyl Alcohol, Glyceryl Laurate, Tocopheryl Acetate, Aleurites Moluccana Seed Oil, Borago Officinalis Seed Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil , Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil (1), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil (1), Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract, Centella Asiatica Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Jasminum Officinale (Jasmine) Flower Extract, Zingiber Officinale (Ginger) Root Extract, Allantoin, Dimethicone, Panthenol, Stearic Acid, Tocopherol , Tromethamine, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Amyl Cinnamal, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Cinnamic Alcohol, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hexyl Cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Linalool, Fragrance (Parfum).

(1) certyfikowany składnik organiczny

Producent

Alba Botanica

Rodzaj

kosmetyki naturalne

Rodzaj skóry

skóra normalna, skóra sucha, skóra wrażliwa, skóra zmęczona

Składnik

alantoina, aloes, centella asiatica, imbir, olejek jojoba, olejek makadamia, olejek migdałowy, papaja, rumianek, witamina E

Nuta zapachowa

zapach jaśminowy

Kraj pochodzenia

USA

Nie zawiera

parabenów, parafiny, SLES, SLS, sztucznych barwników, tłuszczów zwierzęcych

Problematyka

podrażnienia, zmarszczki

  1. Oceniony 5 na 5.

    Lucyna Mielcarek

    Witam. Krem nawilżający Alba botanica odebrałam na poczcie przed wczoraj. Użyłam dopiero kilka razy. Mam cerę suchą i ekstremalnie wrażliwą. Jest lekki, szybko się wchłania i nawilża na dosyć długi czas. Świetnie się rozumie z minerałkami 🙂 Odczuwam przy nim działanie kojące. Zawiera aloes, ekstrakt rumiankowy, allantoinę i witaminę E, a te składniki wpływają na jego delikatna formułę, która nie wywołuje podrażnień, alergii etc. Krem ten ogólnie ma bardzo dobry skład z wieloma cennymi ekstraktami i olejkami. Jego przewagą nad wieloma innymi kremami jest pojemność 85 g, a nie jak to zwykle bywa 50 g. Szkoda, że słoiczek nie jest ze szkła, ale źle też nie wygląda w dłoni. Za tydzień zamówię maseczkę enzymatyczną, jestem jej bardzo ciekawa.

Dodaj opinię

Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica) w kosmetyce

Centella Asiatica zawiera niezwykle cenione w kosmetyce triterpenowe saponiny; madekasozyd i azjatykozyd. Madekasozyd skutecznie zwalcza stany zapalne skóry, które towarzyszą m.in. podrażnieniom, infekcjom i trądzikowi. Wspomniane reakcje zapalne, według teorii inflammaging, przyczyniają się bezpośrednio do powstawania zmarszczek oraz degradacji włókien kolagenu i elastyny. Madekasozyd pomaga zmniejszyć nadreaktywność skóry na drażniące działanie czynników zewnętrznych takich jak detergenty czy zanieczyszczenia. Łagodzi podrażnienia i redukuje zaczerwienienia oraz towarzyszący im uporczywy świąd. Działa stymulująco na fibroblasty, czyli komórki skóry właściwej, odpowiedzialne za produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego.

Zobacz kosmetyki z centellą asiatica lub poczytaj o zastosowaniu centelli asiatica w kosmetyce.

Rumianek w kosmetyce

Rumianek znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków do twarzy i ciała takich jak kremy, lotiony, mydła do rąk, płyny i sole do kąpieli. Ze względu na właściwości łagodzące i kojące polecane są one szczególnie w przypadku skóry wrażliwej, która łatwo ulega podrażnieniom. Co więcej, z badań wynika, że preparaty z rumiankiem wspomagają leczenie egzem. Roślina ta zajmuje ważne miejsce wśród surowców stosowanych w kosmetykach przeznaczonych do cery z trądzikiem i łojotokiem. Działa oczyszczająco i zmniejsza stan zapalny towarzyszący zmianom skórnym.

Zobacz kosmetyki z rumiankiem lub poczytaj o zastosowaniu rumianku w kosmetyce.

Olejek makadamia w kosmetyce

Olejek makadamia zadba o skórę włosy i paznokcie. To niezwykle uniwersalny, naturalny kosmetyk do pielęgnacji wszystkich typów cery, niezależnie od wieku. Jest dobrze tolerowany nawet przez wrażliwą skórę. Stanowi doskonałą bazę domowych kosmetyków, a jego zastosowanie jest niezwykle wszechstronne. To cenne źródło witamin m.in. A, B i E. Zawiera także fenole, lecytynę oraz liczne składniki mineralne. Posiada wysokie stężenie niezbędnych nienascyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Znajdziemy w nim kwas oleinowy (67%), kwas oleopalmitynowy (24%) oraz kwas palmitynowy (10%).
Zobacz kosmetyki z olejkiem makadamia lub poczytaj o zastosowaniu olejku makadamia w kosmetyce.

papaja w kosmetyce

Owoc papai, czyli melonowca właściwego (Carica papaya L.), to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, a także powszechnie wykorzystywanego w kosmetyce enzymu – papainy, która hydrolizuje białka i z tego powodu jest stosowana do wykonywania peelingów enzymatycznych. Dzięki obecności licznych antyoksydantów takich jak luteina, likopen oraz arginina, chroni skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników

Zobacz kosmetyki z papają lub poczytaj o zastosowaniu papai w kosmetyce.

Alantoina w kosmetyce

Alantoina to powszechnie stosowany składnik kosmetyków, który w naturze znajdziemy w korzeniu żywokostu lekarskiego. Stanowi pochodną kwasu moczowego. Jest nietoksyczna i nie powoduje reakcji alergicznych. Może być z powodzeniem stosowana w przypadku każdego typu skóry, zarówno mieszanej i tłustej, jak i dojrzałej oraz suchej. Jest ceniona w kosmetyce ze względu na swe właściwości łagodzące i przeciwzapalne. Intensywnie nawilża i koi skórę.

Zobacz kosmetyki z alantoiną lub poczytaj o zastosowaniu alantoiny w kosmetyce.

Jaśmin w kosmetyce

Jaśmin to ceniony od wieków afrodyzjak. Pochodzi z Azji, gdzie zdobił cesarskie ogrody. Jego nazwa wywodzi się z arabskiego słowa yasmine, oznaczającego prezent, dar od boga. Jaśmin ceniony jest ze względu na swój cudowny zapach i właściwości aromaterapeutyczne. W wielu kulturach ma także znaczenie symboliczne. W Indonezji towarzyszy często w ceremonii zaślubin, symbolizując czystość i wieczną miłość. Uważany jest za narodowy kwiat Filipin i Pakistanu. Cenne właściwości aromaterapeutyczne jaśmin zawdzięcza obecnym w jego kwiatach olejkom lotnym.

Zobacz jaśminowe kosmetyki lub poczytaj o zastosowaniu jaśminu w kosmetyce.

Właściwości olejku ze słodkich migdałów

Olejek migdałowy nawilża, regeneruje i wygładza. Ponad 90% wszystkich kwasów tłuszczowych w nim obecnych to kwasy nienasycone, wśród których dominuje kwas oleinowy (nawet 60-80% kwasów tłuszczowych zawartych w oleju). Nie brakuje również kwasu linolowego (20-30%), odgrywającego szczególną rolę w kontekście pielęgnacji skóry – stanowi on bowiem naturalny składnik sebum. Olej zawiera także witaminę E, wykazującą silne działanie antyoksydacyjne, witaminy A i z grupy B, fitosterole, proteiny, sole mineralne (m.in. wapń, żelazo, miedź, cynk).

Zobacz kosmetyki z olejkiem migdałowym lub poczytaj o zastosowaniu olejku migdałowego w kosmetyce.

Aloes w kosmetyce

Aloes jest bogatym źródłem witaminy E oraz C, które wraz z aloesową zawiesiną są bardzo łatwo absorbowane w głąb skóry, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i powstawaniu zmarszczek. Regularne stosowanie aloesowych kosmetyków zapewnia prawidłowy poziom nawilżenia naskórka oraz wpływa korzystnie na elastyczność skóry i redukcję zmarszczek.

Zobacz kosmetyki z aloesem lub poczytaj o zastosowaniu aloesu w kosmetyce.

Być może spodoba Ci się również…

  • Hawajska maseczka enzymatyczna - papaja

    Hawajska maseczka enzymatyczna – papaja