Olejek rokitnikowy BIO

Zobacz koszyk “Olejek do ciała Bergamotowo – Różany” został dodany do koszyka.
5.00 out of 5 based on 1 customer rating
Bestseller

18.00

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze  Zamówienia telefoniczne: 790 660 222

Koszty wysyłki: Kurier (Pocztex): 11zł  Kurier pobranie (Pocztex): 14zł

Darmowa dostawa powyżej 90 PLN

100% naturalny, organiczny olejek pozyskiwany w wyniku tłoczenia metodą “na zimno” owoców (pulpy) rokitnika to niezwykle uniwersalny kosmetyk, który z powodzeniem sprawdzi się w roli olejku do twarzy, ciała oraz włosów.

Uwaga: Olejek rokitnikowy może być pozyskiwany na dwa sposoby – z nasion lub z pulpy owocowej. Oba rodzaje olejów znacznie się różnią, zarówno wyglądem jak i właściwościami. Najcenniejszym pod względem kosmetycznym jest olej otrzymywany z pulpy owocowej.

Olej z owoców rokitnika charakteryzuje się intensywną, pomarańczową barwą, która wiąże się z niezwykle wysoką zawartością witaminy A, dlatego zaleca się stosowanie na skórę w rozcieńczeniu do 5%.

Właściwości olejku rokitnikowego:

  • cechuje się wysoką zawartością  witaminy E, flawonoidów i karotenoidów (beta-karoten, likopen, kryptoksantyny i zeaksantyny).
  • działa regenerująco i przeciwzmarszczkowo
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • poprawia koloryt skóry (stosowany bez rozcieńczania, nadaje złocisty odcień)
  • chroni przed negatywnym wpływem promieni UV
  • zwiększa wytrzymałość kruchych, pękających naczynek krwionośnych
  • posiada wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego Omega-7 (obecny jedynie w oleju z pulpy rokitnika) – naturalny składnik lipidów skóry
  • przyspiesza proces gojenia
  • zmniejsza widoczność blizn oraz rozstępów
  • niweluje przebarwienia
  • wzmacnia ochronę skóry przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych

Wskazania do stosowania olejku rokitnikowego:

  • cera sucha, dojrzała i naczynkowa
  • zmarszczki
  • zniszczone, matowe włosy
  • niewielkie rany, zadrapania i podrażnienia
  • egzemy skórne
  • stany zapalne skóry
  • blizny i rozstępy

Przeznaczenie olejku rokitnikowego:

  • pielęgnacja twarzy
  • pielęgnacja ciała
  • masaż
  • wzbogacanie kosmetyków: kremów, balsamów, maseczek, odzywek i szamponów

Zalety kosmetyku:

  • 100% naturalny skład
  • nierozcieńczony
  • nierafinowana, tłoczony “na zimno” (zachowuje wszystkie składniki aktywne: witaminy, kwasy tłuszczowe i antyoksydanty)
  • certyfikowany (uprawa organiczna)
  • szklana buteleczka z ciemnego szkła chroni przed utlenianiem (niszczeniem) składników aktywnych olejku
  • kosmetyk wegański
  • produkt nie testowany na zwierzętach
  • nie zawiera parafiny i olejów mineralnych
  • bez parabenów, SLS, SLES, sztucznych konserwantów i syntetycznych barwników
  • opakowanie ze szklana pipetą, która ułatwia dozowanie olejku

Pojemność: 30 ml

Producent

Mohani

Kraj pochodzenia

Niemcy

Nie zawiera

parabenów, parafiny, pochodnych ropy naftowej, SLES, SLS, syntetycznych substancji zapachowych, sztucznych barwników, sztucznych konserwantów, tłuszczów zwierzęcych

Rodzaj

kosmetyki naturalne

Rodzaj skóry

skóra dojrzała, skóra naczynkowa, skóra normalna, skóra wrażliwa

Rodzaj włosów

Włosy suche, Włosy zniszczone

Problematyka

blizny, podrażnienia, przebarwienia, rozstępy, zmarszczki

Składnik

olejek rokitnikowy

  1. Oceniony 5 na 5.

    Kasia A.

    Ubóstwiam kosmetyki z dodatkiem olejku rokitnikowego. Używam od jakiegoś czasu i nie wyobrażam sobie codziennej pielęgnacji bez tego cudownego olejku. Mam cerę jasną i bladą, dodaję olejek do kremów nawilżających i kojących pół na pół. Przyciemna ją ładnie, wyglądam jak lekko opalona i nie muszę nakładać ciężkiego makijażu, który mnie podrażnia. Rokitnik też sprawia, że na buzi nie widać lub też że nie powstają na niej pajączki.

Dodaj opinię

Olej rokitnikowy pozyskiwany jest z samych nasion bądź z całego owocu (pulpy owocowej). Pod względem składu nie ma sobie równych. Najważniejszym bogactwem surowca są zawarte w nim kwasy tłuszczowe nienasycone, a wśród nich kwas linolowy (omega-6), alfa-linolenowy (omega-3), oleinowy (omega-9) i – prawdziwa perełka – kwas palmitooleinowy (omega-7), bardzo rzadko spotykany w innych olejach roślinnych, a szczególnie ważny z uwagi na fakt, że jest komponentem lipidów skóry.

Zobacz kosmetyki z rokitnikiem lub poczytaj o zastosowaniu rokitnika w kosmetyce.

Możesz lubić także…

  • Kosmetyki wegańskie
    Certyfikat BDIH
    Odżywczy krem do twarzy z organicznym olejkiem rokitnikowym

    Odżywczy krem do twarzy z organicznym olejkiem rokitnikowym

  • Krem do rąk i paznokci z olejkiem rokitnikowym

  • Szampon do włosów suchych i zniszczonych z organicznym olejkiem rokitnikowym

  • Bestseller

    Przeciwzmarszczkowe serum do twarzy z olejkiem rokitnikowym