Organiczny olejek nagietkowy

5.00 out of 5 based on 1 customer rating
Certyfikat uprawy organicznej
Bestseller

24.00

Brak w magazynie

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze  Zamówienia telefoniczne: 790 660 222

Dostawa już od 10,50 zł

Darmowa dostawa powyżej 99 PLN

100% naturalny, ekologiczny olejek z nagietka w postaci maceratu na bazie tłoczonego metodą “na zimno” olejku słonecznikowego. Kosmetyk zawiera cenny ekstrakt z nagietka, który jest źródłem karotenu oraz substancji czynnych takich jak saponiny triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym.

Nagietek to jednoroczna roślina ozdobna o właściwościach aromatycznych. W jej liściach oraz kwiatach zawarte są naturalne olejki eteryczne. Podobnie jak rumianek, słonecznik i chaber należy do rodziny astrowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z obszarów śródziemnomorskich lub Iranu. W średniowieczu kwiaty nagietka symbolizowały miłość i oddane. Stanowiły składnik tajemnych receptur używanych do miłosnych zaklęć. Barwne listki są jadalne. Zdobi się nimi desery i sałatki.

Zalety olejku z nagietka

  • Surowce pozyskiwane do produkcji olejku pochodzą z upraw organicznych.
  • Kosmetyk zawiera w swym składzie wyłącznie olejki nierafinowane, tłoczone na zimno.
  • Preparat nie zawiera parafiny, parabenów, ani innych sztucznych dodatków (zapachów, konserwantów, barwników).
  • Buteleczka z ciemnego szkła chroni zawartość przed szkodliwym działaniem promieni UV.
  • Kroplomierz ułatwia dozowanie olejku.
  • Olejek może być stosowany nawet w przypadku skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień, niezależnie od wieku.
  • Kosmetyk jest w 100% naturalny.
  • Posiada europejski certyfikat ekologiczny ECOCERT.

Właściwości olejku z nagietka

  • łagodzi podrażnienia i stany zapalne
  • przyspiesza proces gojenia skóry
  • wspomaga regenerację naskórka
  • niweluje suchość i szorstkość skóry
  • łagodzi drobne oparzenia i poparzenia słoneczne
  • redukuje szkodliwy wpływ promieni UV
  • zmiękcza, nawilża i odżywia skórę
  • wygładza blizny i zmniejsza ich widoczność
  • wzmacnia kruche naczynka krwionośne
  • niweluje wysypki i egzemy
  • reguluje wydzielanie sebum
  • pomaga zwęzić nadmiernie rozszerzone pory

Wskazania do stosowania olejku z nagietka

  • cera sucha i naczynkowa
  • szorstka i popękana skóra
  • podrażnienia skóry
  • blizny i rozstępy

Zastosowanie olejku nagietkowego:

  • codzienna pielęgnacja skóry po kąpieli
  • wzbogacanie kosmetyków np. kremów, balsamów, mleczek
  • demakijaż
  • olejowanie twarzy
  • dodatek do kąpieli
  • masaż

Sposób użycia olejku nagietkowego

Kosmetyk polecany do codziennej pielęgnacji twarzy i całego ciała po kąpieli. Olejek można stosować bezpośrednio na skórę. Stosowanie olejku warto połączyć z delikatnym masażem. Dla osiągnięcia dodatkowego efektu nawilżenia należy nanieść olejek na wilgotną skórę lub przed nałożeniem kosmetyku na skórę, wymieszać niewielką ilość olejku w dłoni z wodą różaną lub innym hydrolatem. Olejek może być także stosowany do masażu.

Kupując certyfikowany olejek organiczny masz pewność, że:

  • nie zawiera GMO
  • jego produkcja odbywała się z szacunkiem do środowiska naturalnego
  • uprawa roślin była stale kontrolowana i spełniała restrykcyjne wymogi upraw organicznych w zakresie ochrony zdrowia konsumenta oraz stosowania sztucznych nawozów, pestycydów i ulepszaczy

Olejek nagietkowy przeznaczony jest wyłącznie do użytku zewnętrznego. Buteleczkę należy trzymać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Pojemność: 50 ml

Rodzaj

kosmetyki naturalne

Rodzaj skóry

skóra dojrzała, skóra naczynkowa, skóra sucha, skóra wrażliwa

Kraj pochodzenia

Niemcy

Nie zawiera

parabenów, parafiny, pochodnych ropy naftowej, SLES, SLS, syntetycznych substancji zapachowych, sztucznych barwników, sztucznych konserwantów, tłuszczów zwierzęcych

Problematyka

blizny, podrażnienia, rozstępy, zmarszczki

Producent

Sana Mowafac El-Wanni

Składnik

nagietek

  1. tpsa11

    Zależało mi na olejku do demakijażu, czystym, organicznym i taki olejek nagietkowy otrzymałam. Używam codziennie, łączę z wodą różaną, która nie jest droga w zakupie. Łagodzi dodatkowo stany zapalne, więc na moją trądzikową skórę w sam raz. Mam nadzieję, że zahamuje też powstawanie nowych pryszczy, zobaczymy.

Dodaj opinię

Nagietek w kosmetyce

Nagietek wykazuje właściwości przeciwzapalne. Zwalcza chorobotwórcze grzyby oraz bakterie. Badania naukowe potwierdziły jego skuteczność w walce m.in z paciorkowcami oraz gronkowcami. Ekstrakt z nagietka jest pomocny w przypadku stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej. Pomaga uporać się z łupieżem oraz towarzyszącymi mu podrażnieniami skóry głowy. Wspomaga proces gojenia uszkodzeń naskórka (obecne w nagietku karotenoidy i trójterpeny przyśpieszają ziarninowanie). Jest stosowany w przypadku odleżyn, odmrożeń oraz żylaków. Łagodzi objawy zapalenia spojówek. Przeciwdziała trądzikowi.

Zobacz kosmetyki z nagietkiem lub poczytaj o zastosowaniu nagietka w kosmetyce.

Być może spodoba Ci się również…

  • Mydło nagietkowe z miodem

    9.50
  • Bestseller
    Olejek nagietkowy

    Olejek nagietkowy

  • Bestseller

    Mydło nagietkowe

  • Bestseller
    Sól do kąpieli melisa z nagietkiem

    Sól do kąpieli melisa z nagietkiem