Szampon w kostce do włosów siwych i blond, INDYGO I RUMIANEK

43.00

Wysyłamy w: 1-3 dni robocze

Koszt dostawy już od 10,50 zł

  • Paczkomat InPost: 10.50 zł
  • Kurier InPost: 11.90 zł
  • Kurier InPost (pobranie): 14.90 zł
  • Darmowa dostawa od 129 zł

Wysyłka już od 10,50 zł

Przy zakupie powyżej 129 zł transport GRATIS

Zamówienia telefoniczne

tel. 790 660 222 | tel. 790 660 535

Gwarancja oryginalności

Oryginalne produkty prosto od producenta

Szampon w kostce do włosów siwych i blond, INDYGO I RUMIANEK, 70 ml, Lamazuna

Ten szampon w kostce został stworzony z myślą o włosach siwychnaturalnie jasnych oraz rozjaśnianych. Rozświetli Twoje włosy i ożywi ich blask, a zapach rumianku sprawi, że poczujesz się cudownie zrelaksowany.

Dzięki organicznym proszkom z indygo i rumianku używanie szamponu zapobiega powstawaniu zażółceń i przebarwień na włosach. Olejki rycynowy i z kiełków pszenicy wzmacniają włosy, wspomagają ich wzrost i przyczyniają się do ich dobrego odżywienia. Z kolei dzięki trio olejków eterycznych z tymianku, lawendy grosso i czerwonej mandarynki ten szampon to zastrzyk energii na cały dzień! Sięgnij po niego, a stanie się najlepszym przyjacielem Twoich jasnych włosów.

Nasza rodzina szamponów powiększa się! Teraz mamy jeszcze więcej rozwiązań, dzięki którym możemy zaspokoić potrzeby wszystkich rodzajów włosów, oferując szampony, które wytwarzają obfitą pianę i są niezwykle łatwe w użyciu.

O składnikach szamponu:

6 składników, które oczyszczają i pielęgnują włosy:

  • Środek powierzchniowo czynny (izotionian sodu cocoil) oczyszcza włosy, a jednocześnie jest delikatny dla skóry głowy. Ten składnik jest pochodzenia roślinnego, ale ponieważ proces produkcyjny obejmuje reakcję chemiczną, nie może być certyfikowany jako organiczny.
  • Dodatkowy środek powierzchniowo czynny (koko-glukozyd) wzmacnia pienienie się wytwarzane przez kokoiloizetionian sodu.
  • Ekstrakt z indygo (wyciąg z liści polygonum tinctorium*) to roślinny barwnik, który nadaje kostce niebieskiego koloru.
  • Olej rycynowy (olej z nasion ricinus communis*) wspomaga wzrost włosów.
  • Olej z kiełków pszenicy (triticum vulgare oil*) jest bogaty w witaminy A, D, K i E. Wzmacnia włosy. Dzięki zawartości kwasu linolowego i oleinowego odżywia włosy i uelastycznia je.
  • Tłusty macerat rumianku (ekstrakt z kwiatów rumianku recutita, olej z nasion helianthus annuus*) zapobiega żółknięciu siwych włosów.

Celowo nie stosujemy w naszych szamponach siarczanowanych środków powierzchniowo czynnych, które są uciążliwe dla Twoich włosów i środowiska, a także środków powierzchniowo czynnych, które intensywnie oczyszczają, a jednocześnie wysuszają i podrażniają skórę głowy.

5 składników, które nadają szamponowi konsystencję i zapach oraz utrzymują jego trwałość:

  • Kwasy palmitynowy i stearynowy, które są kwasami tłuszczowymi pochodzącymi z oliwy z oliwek, pomagają utrzymać stałą konsystencję szamponu.
  • Tokoferol – przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego (witamina E), zapobiega jełczeniu olejków roślinnych. Jest zawarty w oleju słonecznikowym. Może wydawać się to banalne, ale ten składnik odgrywa dużą rolę dla trwałości produktu.
  • Olej linalolowy z tymianku (olejek z kwiatów/liści grasicy*) jest najdelikatniejszym olejkiem eterycznym z tymianku, ma właściwości antybakteryjne i stymulujące.
  • Olejek eteryczny lawendowy (olejek lavandula hybrida*) ma właściwości uspokajające, relaksujące i lecznicze.
  • Olejek eteryczny z czerwonej mandarynki (citrus reticulata peel oil*) sprawdza się w zwalczaniu stresu i niepokoju.

* składniki pochodzące z upraw ekologicznych.

Jak używać szamponu w kostce:

Zwilż włosy i szampon, a następnie pocieraj krążek w dłoniach do wytworzenia piany i nałóż ją bezpośrednio na skórę głowy. Nie ma potrzeby nakładania szamponu na końcówki włosów. Masuj skórę głowy, a następnie dobrze spłucz. To takie proste!

Krążek wystarcza na 2 miesiące stosowania w tempie mycia włosów co 3 dni.

Środki ostrożności i przechowywanie szamponów w kostce

Aby zapewnić długą żywotność szamponu, podobnie jak wszystkich innych naszych kosmetyków w kostce, przechowuj go w suchym miejscu. Dobrze sprawdzi się tu Mydelniczka – organizer do przechowywania kosmetyków w kostce lub przewiewny woreczek do zawieszenia.

Z olejkami eterycznymi. Tylko do użytku zewnętrznego, unikać kontaktu z oczami i błonami śluzowymi. Nie stosować w przypadku uczulenia na  którykolwiek ze składników. Nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dla dzieci poniżej 12 roku życia.

Wpływ naszych szamponów na środowisko

Używając naszych szamponów w kostce, unikniesz używania plastikowych butelek. Co więcej, nie zmarnujesz już ani jednej kropli szamponu!

Dużo uwagi poświęciliśmy naszym formułom, aby były jak najbardziej naturalne. Chcieliśmy użyć delikatnego, wolnego od siarczanów środka powierzchniowo czynnego, który byłby kompatybilny z procesem wytwarzania stałego kosmetyku, a także z zastosowaniem produktu. Musiał mieć doskonałe właściwości myjące i dobrze się pienić, a także pochodzić z roślin i łatwo ulegać biodegradacji. Uznaliśmy, że tylko SCI spełnia te kryteria. Łączy w sobie naturalność, przyjemność użytkowania i skuteczność. Oznacza to jednak, że nasze szampony nie mogą posiadać certyfikatu COSMOS Organic. Mimo to uważamy, że to właściwa decyzja.

W Lamazuna wszystkie nasze produkty są w opakowaniach w duchu ZERO WASTE, a wszystkie etapy ich cyklu życia zostały zaprojektowane tak, aby były jak najbardziej przyjazne dla środowiska. Nasze opakowania są wykonane z tektury nadającej się do recyklingu (tak, nie możemy wysłać ich wszystkich zupełnie bez opakowań, ale kartonik można poddać recyklingowi).

Zawartość: 70ml

Skład

SODIUM COCOYL ISETHIONATE, RICINUS COMMUNIS SEED OIL*, STEARIC ACID, PALMITIC ACID, KAOLIN, TRITICUM VULGARE GERM OIL*, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL*, COCO-GLUCOSIDE, LAVANDULA HYBRIDA GROSSO HERB OIL*, THYMUS ZYGIS FLOWER OIL*, CITRUS RETICULATA PEEL OIL*, CHAMOMILLA RECUTITA FLOWER EXTRACT*, POLYGONUM TINCTORIUM LEAF EXTRACT*, AQUA, TOCOPHEROL, LIMONENE, LINALOOL

* składniki pochodzące z upraw ekologicznych (24,8%)
** składniki pochodzenia naturalnego (94,4%)

Składnik

olejek lawendowy, olejek rycynowy, olejek z kiełków pszenicy, rumianek, tymianek

Kraj pochodzenia

Francja

Nie zawiera

parabenów, parafiny, pochodnych ropy naftowej, SLES, SLS, syntetycznych substancji zapachowych, sztucznych barwników, sztucznych konserwantów, tłuszczów zwierzęcych

Producent

Lamazuna

Rodzaj

kosmetyki naturalne

Rodzaj włosów

Włosy farbowane

Problematyka

siwienie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “Szampon w kostce do włosów siwych i blond, INDYGO I RUMIANEK”

Tymianek – działanie i zastosowanie

Tymianek pospolity (Thymus vulgaris) to ceniona roślina lecznicza, której początki stosowania sięgają starożytności. Już wtedy powszechnie wykorzystywana była jako lek na zapalenie oskrzeli, ułatwiający odkrztuszanie poprzez rozrzedzanie wydzieliny zalegającej w górnych drogach oddechowych. Tymianek zawiera olejek eteryczny (w składzie dominuje tymol), flawonoidy, garbniki, witaminę C i polifenole (między innymi kwas chlorogenowy, obficie występujący w zielonej kawie). Obok działania wykrztuśnego tymianek wykazuje również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz grzybobójcze.

Zobacz kosmetyki z tymiankiem lub poczytaj więcej o właściwościach tymianku.

Rumianek w kosmetyce

Rumianek znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków do twarzy i ciała takich jak kremy, lotiony, mydła do rąk, płyny i sole do kąpieli. Ze względu na właściwości łagodzące i kojące polecane są one szczególnie w przypadku skóry wrażliwej, która łatwo ulega podrażnieniom. Co więcej, z badań wynika, że preparaty z rumiankiem wspomagają leczenie egzem. Roślina ta zajmuje ważne miejsce wśród surowców stosowanych w kosmetykach przeznaczonych do cery z trądzikiem i łojotokiem. Działa oczyszczająco i zmniejsza stan zapalny towarzyszący zmianom skórnym.

Zobacz kosmetyki z rumiankiem lub poczytaj o zastosowaniu rumianku w kosmetyce.

Stosowanie olejku rycynowego na włosy

Olejek rycynowy stymuluje cebulki włosowe i pobudza włosy do wzrostu. Dzięki zawartości kwasów omega-6 sprawia, że pasma stają się mocne i pełne blasku. Wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze, dzięki czemu skutecznie wspomaga łagodzenie wszelkiego rodzaju infekcji skórnych, które mogą być przyczyną łupieżu, swędzenia skóry lub wypadania włosów.

Zobacz kosmetyki z olejkiem rycynowym lub poczytaj o zastosowaniu olejku rycynowego w kosmetyce.

Olejek z kiełków pszenicy w kosmetyce

Olejek z kiełków pszenicy wyróżnia się wysoką zawartością witaminy E. Działa antyoksydacyjnie, chroniąc komórki skóry przed atakami ze strony wolnych rodników, oraz pobudza syntezę kolagenu. Polecany jest więc w pielęgnacji jako element profilaktyki anti-aging. Warto również sięgać po niego w celu zmniejszenia widoczności istniejących blizn (np. rozstępów) bądź aby zapobiegać powstawaniu nowych.

Zobacz kosmetyki z olejkiem z kiełków pszenicy lub poczytaj o zastosowaniu olejku z kiełków pszenicy w kosmetyce.