Kwas salicylowy 99,79%

7.5019.90

Clear

Wysyłamy w: 1-3 dni robocze

Koszt dostawy od 11.9 zł

  • Paczkomat InPost: 11.9 zł
  • Kurier InPost: 14.5 zł
  • Kurier InPost (pobranie): 17.90 zł
  • Darmowa dostawa od 185 zł
SKU: Brak danych Kategoria:

Wysyłka od 11.9 zł

Przy zakupie powyżej 185 zł transport GRATIS

Zamówienia telefoniczne

tel. 790 660 222 | tel. 790 660 535

Gwarancja oryginalności

Oryginalne produkty prosto od producenta

Kwas salicylowy 99,79% Esent

Kwas salicylowy należy do grupy kwasów beta-hydroksylowych (jedyny z tej grupy ma zastosowanie w kosmetyce). Stosować go można podobnie jak kwasy hydroksylowe czyli do peelingu chemicznego, jest częstym składnikiem licznych formuł kosmetycznych. Kwas salicylowy rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu, w wodzie w zasadzie się nie rozpuszcza (max 0,2 g/l). Jest delikatniejszy od kwasów AHA, rzadziej występują skutki uboczne typu pieczenie, czy nadmierne złuszczanie. Polecany do cery tłustej, normalnej i trądzikowej.

Działanie kwasu salicylowego

Kwas salicylowy dzięki rozpuszczalności w tłuszczach, działa na skórę nie tylko powierzchniowo, przenika przez warstwę sebum w głąb porów skóry udrażniając je i oczyszczając z z zaskórników, ma działanie przeciwzapalne, bakterio i grzybobójcze. Zapobiega tworzeniu wyprysków , działa na skórę odkażająco i stymuluje procesy regeneracyjne.

Podsumowując kwas salicylowy :

  • odtyka pory i oczyszcza ujścia gruczołów łojowych
  • oczyszcza mieszki włosowe
  • działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie.
  • usuwa zbędne zrogowaciałe komórki naskórka
  • zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych
  • spłyca zmarszczki i uelastycznia skórę

Stosowanie kwasu salicylowego

KWASU SALICYLOWEGO NIE MOŻNA UŻYWAĆ W OKRESIE CIĄŻY I KARMIENIA PIERSIĄ . W TRAKCIE KURACJI KWASEM NIE WOLNO EKSPONOWAĆ SIĘ NA SŁOŃCE CZY CHODZIĆ NA SOLARIUM. KWASU NIE POWINNY UŻYWAĆ OSOBY UCZULONE NA SALICYLANY (np. Aspirynę).

Kwas salicylowy jest delikatniejszy w działaniu od kwasów AHA,wywołuje mniej podrażnień. W formułach kosmetycznych stosuję się go zazwyczaj w stężeniu 1-2%, często w połączeniu z alkoholem, bądź olejami kosmetycznymi. W przypadku stosowania kwasu salicylowego jako peelingu chemicznego stosuje się wyższe stężenia 10-30% kwasu w alkoholu etylowym. Informacje chemiczne.

Forma: ciało stałe

Kolor: biały

pH: 2,4

Temperatura topnienia: 158 – 160 °C

Ciężar nasypowy: około 300 – 500 kg/m3

Rozpuszczalność: w wodzie: 0,2 g/l

w rozpuszczalnikach organicznych: etanol, eter dietylowy, aceton Log P(o/w): 2,21

Działa szkodliwie po połknięciu (dawka śmiertelna ok 1g na kilogram masy ciała). Czysty kwas działa drażniąco na drogi oddechowe i skórę, pod dostaniu się do oczu istnieje ryzyko poważnych uszkodzeń. Podczas przygotowania roztworów i formuł kosmetycznych z użyciem kwasu zalecana jest szczególna ostrożność , użycie maseczek i okularów ochronnych.

Przechowywanie

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.

CHRONIĆ PRZED DZIEĆMI!

Składnik

kwas salicylowy

Waga:

20g, 100 g

Problematyka

blizny, rozszerzone pory, trądzik

Producent

Esent

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “Kwas salicylowy 99,79%”

Kwas salicylowy w kosmetyce

Kwas salicylowy (Salicylic Acid) występuje świecie roślinnym, m.in. w korze wierzby i topoli czy kwiatach rumianku. Jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków do twarzy, ciała oraz włosów. Dzięki rozpuszczalności w tłuszczach posiada zdolność przenikania w głąb skóry, jak również do wnętrza mieszków włosowych, co znacząco ułatwia pozbycie się trądziku. Odblokowuje pory oraz zapobiega tworzeniu się wyprysków i zaskórników. Wspomaga walkę z łupieżem, łuszczycą, łojotokiem, bliznami i przebarwieniami.

Zobacz kosmetyki z kwasem salicylowym lub poczytaj o zastosowaniu kwasu salicylowego w kosmetyce.