Uroda

Nagietek w kosmetyce

Kategorie:
Nagietek w kosmetyce

Nagietek (Calendula officinalis) pochodzi prawdopodobnie z regionu Morza Śródziemnego. Niektórzy badacze twierdzą jednak, że jego kolebką był Iran. Mimo chłodniejszego, ostrzejszego klimatu, na dobre zadomowił się w naszych ogrodach. Jego urocze kwiaty o optymistycznie pomarańczowej barwie charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, dlatego od wieków są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Nagietkowe okłady oraz maści i maceraty to tradycyjny sposób na stany zapalne skóry, rany oraz podrażnienia. Cenne właściwości rośliny doceniła również współczesna kosmetyka.

czytaj więcej →

Panthenol w kosmetyce

Kategorie:
Panthenol w kosmetyce

Panthenol znajdziemy w wielu kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ciała jak i włosów. To powszechnie stosowany składnik aktywny szamponów, kremów i balsamów. Od wielu lat cieszy się niesłabnącym uznaniem świata kosmetyki ze względu na swe właściwości gojące i regenerujące. Nie tylko doskonale pielęgnuje skórę oraz włosy, ale również leczy oparzenia i podrażnienia wywołane działaniem słońca.

czytaj więcej →

Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica) w kosmetyce

Kategorie:
Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica) w kosmetyce

Centella Asiatica to roślina z rodziny baldaszkowatych. Występuje w Indiach, Chinach, Indonezji, Sri lance, Afryce, Australii i Ameryce. Porasta głównie tereny podmokłe. Można ją znaleźć przy brzegach zbiorników wodnych. Roślinę o podobnych właściwościach oraz składzie chemicznym można spotkać również w Polsce. Nosi nazwę; wąkrota pospolita (Hydrocotyle vulgaris L.). W ziołolecznictwie wykorzystywane są wszystkie części wąkroty azjatyckiej, czyli zarówno liście, korzenie jak i kwiaty oraz strąki z nasionami.

czytaj więcej →

Wanilia w kosmetyce

Kategorie:
Wanilia w kosmetyce

Wanilia to najdroższa, po szafranie przyprawa. Jest gatunkiem pnącza z rodziny storczykowatych. Jej naturalnym siedliskiem są tropikalne lasy Ameryki Południowej i Środkowej. Osiąga do 15 m długości. Jest epifitem, porastającym stare, obumarłe konary drzew. Ma słabo rozwinięty system korzeniowy. Za pomocą korzonków wyrastających z kątów liści wrasta w podporę i czerpie z niej składniki odżywcze. Charakteryzuje się dużymi, pachnącymi kwiatami w kolorze kremowo-zielonym, skupionymi w kwiatostany. Każdy kwiat kwitnie zaledwie kilka godzin i może być zapylony w stanie dzikim, tylko przez kolibry oraz wyspecjalizowane pszczoły, które są w stanie dotrzeć przez długi kielich, zamknięty specjalną błonką, do jego wnętrza. Na plantacjach wanilia jest zapylana ręcznie. Jest to bardzo żmudny i pracochłonny proces.

czytaj więcej →

Jak stosować olej konopny na skórę i włosy?

Kategorie:
Jak stosować olej konopny na skórę i włosy?

Olej konopny pozyskuje się w wyniku tłoczenia nasion konopi siewnej (Cannabis Sativa). Jest to gatunek z rodziny konopiowatych, który w przeciwieństwie do konopi indyjskiej, nie posiada działania psychoaktywnego. Olej konopny stanowi w 100% naturalny kosmetyk do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Jest produktem hipoalergicznym, dlatego doskonale nadaje się dla delikatnej skóry dziecka oraz dla osób ze skłonnością do podrażnień i alergii. Jego stosowanie jest zalecane w przypadku wielu przewlekłych dermatoz. To skuteczny i jednocześnie bezpieczny sposób na pielęgnację skóry oraz włosów.

czytaj więcej →

10 powodów, dla których warto stosować masło kawowe

Kategorie:
10 powodów, dla których warto stosować masło kawowe

Masło kawowe to uniwersalny, wielofunkcyjny kosmetyk naturalny na bazie olejku ze słodkich migdałów oraz nierafinowanego oleju z ziaren kawy Arabica. Służy do stosowania w codziennej pielęgnacji, jak i rytuałach rodem z luksusowego SPA. Przyniesie wiele korzyści skórze dojrzałej oraz suchej. Może być stosowane zarówno do twarzy jak i ciała. Wspomaga walkę z rozstępami, cellulitem oraz nadmiernym wypadaniem włosów. Warto po nie sięgnąć także w przypadku zmarszczek, obrzęków oraz cieni pod oczami. Działa wygładzająco, liftingująco i ujędrniająco. Chroni przed utratą nawilżenia. To w 100% naturalny kosmetyk, odpowiedni dla wegan. Nie zawiera parafiny oraz pochodnych ropy naftowej. Jest wolne od parabenów, silikonów i syntetycznych barwników. czytaj więcej →

Najlepsze kremy do cery wrażliwej

Kategorie:
Najlepsze kremy do cery wrażliwej
Cera wrażliwa nadmiernie reaguje na czynniki zewnętrzne. Wykazuje skłonność do alergii oraz pękania naczynek. Na skutek zmian temperatury, trudnych warunków atmosferycznych, zanieczyszczeń powietrza oraz stresu czy zaburzeń hormonalnych pojawiają się na niej zaczerwienienia, którym często towarzyszy wysypka, uczucie pieczenia, świąd oraz nadmiernie łuszczący się naskórek. Przyczyną nadreaktywności bywa również nieodpowiednia dieta oraz źle dobrane kosmetyki. Warto wystrzegać się produktów o intensywnych zapachach. Drażniące mogą okazać się także zawarte w kosmetykach barwniki, konserwanty, a także alkohol, retinol i kwasy owocowe. czytaj więcej →

Śluz ślimaka w kosmetyce

Kategorie:
Śluz ślimaka w kosmetyce

Ekstrakt ze śluzu ślimaka to naturalne remedium na wiele dolegliwości skórnych. Wspomaga redukcję trądziku, a także śladów po nim; przebarwień oraz blizn. Przyspiesza gojenie ran. Ujędrnia i napina wiotczejącą z wiekiem skórę. Niweluje zmarszczki i spowalnia proces powstawania nowych bruzd. Poprawia koloryt poszarzałej, zgrubiałej cery. Znajdziemy w nim kluczowe w regeneracji skóry witaminy; A, C oraz E. Jest  naturalnym źródłem regenerującej alantoiny. Zawiera cenne kwasy AHA, które zapewniają widoczny efekt odmłodzenia, oczyszczenia i rozświetlenia skóry. Ekstrakt ze śluzu ślimaka może być stosowany w każdym wieku. Występuje w kosmetykach zarówno do cery młodzieńczej jak i dojrzałej. czytaj więcej →

Łopian w kosmetyce

Kategorie:
Łopian w kosmetyce

Łopian od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej. Jego niezwykłe właściwości doceniło również lecznictwo konwencjonalne oraz współczesna kosmetologia. Wraz z trendem powrotu do kosmetyki naturalnej, ponownie odkryliśmy drzemiące w łopianie właściwości. Podstawowym surowcem zielarskim jest, zbierany późną jesienią oraz wczesną wiosną, korzeń rośliny. Bywają stosowane także liście łopianu. czytaj więcej →

Arnika w kosmetyce

Kategorie:
Arnika w kosmetyce

Arnika górska w średniowieczu była uznawana za magiczną roślinę, która chroni domostwa przed niszczycielskim działaniem żywiołów. Po dzień dzisiejszy jest stosowana w ziołolecznictwie. Nowoczesna medycyna potwierdziła wiele jej leczniczych właściwości. Z cennego działania arniki korzysta dziś również kosmetyka. Surowcem zielarskim są kwiaty rośliny. Stanowią cenne źródło seskwiterpenów, flawonoidów, kwasów fenolowych, alkaloidów i garbników. Ziele jest rośliną aromatyczną, co oznacza, że wytwarza stosowane w aromaterapii olejki eteryczne. czytaj więcej →

Jałowiec w kosmetyce

Kategorie:
Jałowiec w kosmetyce

Jałowiec to, dorastający do 6 m, iglasty krzew lub niewielkie drzewo z rodziny cyprysowatych. Porasta słoneczne stanowiska umiarkowanej strefy Europy, Azji i Ameryki Północnej. Charakteryzuje się dużą wrażliwością na zanieczyszczenia powietrza, dlatego występuje głównie na terenach wolnych od smogu.

czytaj więcej →

Żeń-szeń syberyjski w kosmetyce

Kategorie:
Żeń-szeń syberyjski

Żeń-szeń syberyjski (Acanthopanax Senticosus), in. Eleuterokok kolczasty (Eleutherococcus senticosus) to krzew z rodziny araliowatych, powszechnie porastający dalekowschodnią tajgę. Występuje w Rosji, Chinach, Japonii i Korei. Roślina od ponad tysięcy lat stosowana jest w medycynie ludowej Dalekiego Wschodu. Surowiec zielarski to jej korzeń. Stanowi źródło kilkuset składników biologicznie czynnych. Ze względu na bogaty skład i szeroki zakres prozdrowotnych właściwości coraz częściej ekstrakty z tej cennej rośliny goszczą w recepturach kosmetyków. Żeń-szeń syberyjski znajdziemy w preparatach do pielęgnacji skóry oraz włosów. Występuje w kosmetykach przeciwzmarszczkowych, nawilżających, ujędrniających czy antycellulitowych. To również częsty składnik szamponów i odżywek, głównie regenerujących oraz przeciw wypadaniu włosów. Za niezwykłe właściwości żeń-szenia syberyjskiego odpowiadają przede wszystkim zawarte w nim eleuterozydy.  czytaj więcej →

Cytryniec chiński w kosmetyce

Kategorie:
Cytryniec chiński w kosmetyce

Cytryniec chiński jest od wieków stosowany w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu. Opis rośliny został zamieszczony w pierwszej farmakopei chińskiej z roku 250 p.n.e. Stanowi tradycyjne remedium na przemęczenie i spadek odporności organizmu. Jest stosowany również jako afrodyzjak. Coraz częściej staje się także obiektem badań naukowych świata Zachodu. Ta niezwykła roślina lecznicza charakteryzuje się obecnością cennych lignanów, wykorzystywanych zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Trwają bardzo obiecujące prace badawcze nad wykorzystaniem cytryńca w walce z nowotworami, wirusem HIV oraz wirusowym zapaleniem wątroby. czytaj więcej →

Koenzym Q10 w kosmetyce

Kategorie:
Koenzym Q10 w kosmetyce

Koenzym Q10, znany także pod nazwą “ubichinon”, znajduje się w każdej komórce naszego organizmu. Jego działanie jest zbliżone do witaminy E. Jest niezbędny do prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych. Bierze udział w wytwarzaniu energii w komórkach. Jest nazywany “eliksirem młodości” bowiem warunkuje prawidłową regenerację komórek oraz neutralizuje wolne rodniki. czytaj więcej →

Ziemia okrzemkowa w kosmetyce

Kategorie:
Ziemia okrzemkowa w kosmetyce

Ziemia okrzemkowa in. diatomit to rodzaj miękkiej skały osadowej składającej się głównie z krzemu. Powstała przede wszystkim ze skamieniałych pancerzyków okrzemek – jednokomórkowych glonów, tworzących osad w zimnych morzach i jeziorach. Ze względu na swe niezwykłe właściwości, jest stosowana zarówno w celach leczniczych jak i kosmetycznych. Jej działanie uwarunkowane jest składem chemicznym. To bogactwo cennych dla zdrowia, łatwo przyswajalnych składników mineralnych.

czytaj więcej →