Maść cynkowa – na wypryski i krosty

53.90

Na stanie

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze

Koszt dostawy już od 11.9 zł

  • Paczkomat InPost: 11.9 zł
  • Kurier InPost: 12.90 zł
  • Kurier InPost (pobranie): 16.90 zł
  • Darmowa dostawa od 185 zł
SKU: 4260026691064 Kategorie: ,

Wysyłka już od 11.9 zł

Przy zakupie powyżej 185 zł transport GRATIS

Zamówienia telefoniczne

tel. 790 660 222 | tel. 790 660 535

Gwarancja oryginalności

Oryginalne produkty prosto od producenta

Maść cynkowa, No. 30, do osuszania wilgotnych miejsc skóry, wyprysków i krost, 50 ml, Bioturm

Wysoce skuteczna maść cynkowa z 10% zawartością cynku o lekkiej konsystencji do osuszania wilgotnych miejsc skóry, wyprysków i krost.

Cynk dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym działa dezynfekująco i przeciwzapalnie oraz wysusza “łzawiące”, otarte i uszkodzone miejsca na skórze. Maść cynkowa nr 30 pomaga zauważalnie poprawić wygląd skóry w okolicach pieluszkowych niemowląt, a także w przypadku wyprysków i krostek w okresie dojrzewania.

Aktywny kompleks laktointensywny ma również działanie normalizujące. Organiczny olej słonecznikowy, organiczny olej jojoba i organiczny wosk pszczeli uelastyczniają skórę, a jednocześnie zapewniają optymalne rozprowadzenie maści, która jest znacznie łatwiejsza w aplikacji niż klasyczne pasty cynkowe 10%.

Obszar zastosowania:

  • Do lekko otartych i uszkodzonych obszarów skóry.
  • Do osuszania sączących pryszczy i krost oraz w okolicach pieluszkowych.

Stosowanie:
W razie potrzeby nakładać na zmienioną chorobowo skórę kilka razy dziennie.

Certyfikat:
BDIH

Bez syntetycznych substancji zapachowych i barwników, PEG i oleju parafinowego.

Składniki aktywne maści cynkowej:

  • Tlenek cynku – jest ekstrahowany z oczyszczonej rudy cynku. Charakteryzuje się wysoką nieprzezroczystością i odbija światło widzialne. Działa przeciwzapalnie, ściągająco i antyseptycznie oraz wysusza lekko łzawiące partie skóry. Tlenek cynku jest klasycznie stosowany w pielęgnacji niemowląt, w przypadku skóry zanieczyszczonej i tłustej lub zapalnej.
  • Aktywny kompleks laktointensywny – za pomocą specjalnego procesu poddawana jest fermentacji świeża organiczna serwatka. Jako baza prawie wszystkich produktów BIOTURM sfermentowana serwatka organiczna normalizuje florę skóry i kwaśny płaszcz poprzez zawarte w niej składniki. Naturalny kwas mlekowy, niezbędne aminokwasy, pierwiastki śladowe itp. są dobrze wchłaniane przez skórę i normalizują poziom nawilżenia skóry.
  • Wosk pszczeli – jest wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) przez ich gruczoły woskowe w celu zbudowania ich plastra miodu. Po odwirowaniu miodu grzebienie topi się w wodzie, a zestalony wytop jest zdejmowany. Procedurę tę powtarza się kilkakrotnie, po czym wosk poddaje się fizycznemu wybielaniu i wlewa do pastylek. Wosk pszczeli jest bardzo kompatybilnym składnikiem tłuszczu i składa się z 35 do 70% estrów kwasów tłuszczowych. Stosowany jako wzmacniacz konsystencji i słaby emulgator w maściach, kremach, pomadkach itp. tworzy na skórze delikatny film ochronny, który działa odprężająco, szczególnie na suchą, łuszczącą się i podrażnioną skórę.

Pojemność: 50 ml

Skład

Aqua, Helianthus Annuus Hybrid Oil*, Glycerin, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Zinc Oxide, Alcohol, Whey*, Polyglyceryl-2- Dipolyhydroxystearate, Cera Alba*, Magnesium Sulfate, Magnesium Stearate, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Oryzanol, Lactic Acid

* z kontrolowanych upraw ekologicznych

Bez syntetycznych substancji zapachowych i barwników, PEG i oleju parafinowego.

Składnik

cynk, kwas mlekowy, olejek jojoba, oryzanol, witamina E

Kraj pochodzenia

Niemcy

Certyfikat

BDIH

Problematyka

podrażnienia, trądzik

Producent

BIOTURM

Rodzaj

kosmetyki naturalne

Rodzaj skóry

skóra mieszana, skóra normalna, skóra tłusta, skóra wrażliwa

Nie zawiera

parabenów, parafiny, pochodnych ropy naftowej, SLES, SLS, sztucznych barwników

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “Maść cynkowa – na wypryski i krosty”

Witamina E w kosmetyce

Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, dzięki czemu z łatwością przenika do lipidów naskórka i przedostaje się do skóry. Jest silnym przeciwutleniaczem. Zapewnia ochronę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Poprawia funkcje barierowe naskórka. Wspomaga zachowanie prawidłowego poziomu nawilżenia.

Zobacz kosmetyki z witaminą E lub poczytaj o zastosowaniu witaminy E w kosmetyce.

Olejek jojoba w kosmetyce

Olej jojoba to płynny wosk, który pozyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion krzewu jojoba (Simmondsia Chinensis). Jest cenionym w świecie kosmetyki surowcem wykorzystywanym w produkcji kremów, balsamów czy maseczek. Pod względem chemicznym, składem przypomina ludzkie sebum, dzięki czemu pomaga zachować skórze naturalną równowagę hydro-lipidową. Sprawdzi się dobrze zarówno w pielęgnacji cery suchej i wrażliwej jak i tłustej ze skłonnością do trądziku oraz zaskórników. Sprawia, że skóra staje się lepiej nawilżona, bardziej napięta i wyraźnie gładsza. Pielęgnuje także włosy. Przywraca blask zniszczonym, przesuszonym pasmom.

Zobacz kosmetyki z olejkiem jojoba lub poczytaj o zastosowaniu oleju jojoba w kosmetyce.

Kwas mlekowy w kosmetyce

Kwas mlekowy (Lactic Acid) należy do grupy kwasów AHA czyli kwasów alfa-hydroksylowych. Pozyskuje się go w w naturalnym procesie fermentacji cukrów i bakterii mlekowych z grupy Lactobacillus. Ma postać gęstego, bezbarwnego płynu. Jego właściwości uzależnione są od stężenia w jakim został użyty w formule kosmetycznej. Przy stężeniu 1-10% wykazuje działanie intensywnie nawilżające, natomiast przy stężeniu 30-50% dogłębnie złuszcza martwy naskórek. W kosmetykach pełni również funkcję regulatora pH. Działa także antybakteryjnie oraz przeciwstarzeniowo.

Zobacz kosmetyki z kwasem mlekowym lub poczytaj o zastosowaniu kwasu mlekowego w kosmetyce.