Olejek eteryczny cynamonowy

17.00

Brak w magazynie

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze

Koszt dostawy już od 10.9 zł

  • Paczkomat InPost: 10.9 zł
  • Kurier InPost: 12.90 zł
  • Kurier InPost (pobranie): 16.90 zł
  • Darmowa dostawa od 185 zł
SKU: 5902574355195 Kategorie: ,

Wysyłka już od 10.9 zł

Przy zakupie powyżej 185 zł transport GRATIS

Zamówienia telefoniczne

tel. 790 660 222 | tel. 790 660 535

Gwarancja oryginalności

Oryginalne produkty prosto od producenta

Olej cynamonowy to w zasadzie olejek eteryczny pozyskiwany z cynamonowaca cejlońskiego (łac. Cinnamomum zeylanicum Nees, Cinnamomum zeylanicum Breyne). Olej pozyskuje się przede wszystkim z liści i kory metodą destylacji parą wodną.

Olej ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W kosmetyce i dermatologii cenione są jego właściwości rozgrzewające, ściągające i poprawiające ukrwienie skóry. Liczą się też właściwości antygrzybiczne. Zapobiega zaczopowaniom mieszków włosowych rozrzedzając wydzielinę łojowa, a przede  wszystkim jest bardzo skuteczną bronią w walce z cellulitem.

Zastosowany jako olej do masażu wspomaga leczenie choroby reumatycznej, artretyzmu.

Sposób użycia olejku cynamonowego:

  • Nie wolno stosować czystego olejku !!!!!
  • Nie wolno stosować olejku na skórę twarzy !!!!

Olejek/olej cynamonowy jest substancją bardzo silnie działającą na skórę.

Dlatego też przed użyciem należy go bezwzględnie rozcieńczyć !!!!

Olej bardzo dobrze rozpuszcza się w innych olejach :

  • oleju arganowym
  • oleju makedamia,
  • oleju ze słodkich migdałów.

Roztwór nie powinien zawierać więcej niż 2% olejku cynamonowego !!!!

Po rozcieńczeniu oleju, należy stosować go miejscowo na skórę w miejscach narażonych na powstawanie cellulitu. Można go też używać do nacierania stawów. Ze względu na intensywne działanie i mocny aromat, najlepiej go stosować na noc.

Należy spodziewać się silnego działania rozgrzewającego. Jako ciekawostkę dodam, że olejek znakomicie odstrasza komary, można go też stosować w niewielkich ilościach ( kilka kropel ) jako dodatek do aromatycznych kąpieli.

Informacje chemiczne

Olejek zawiera ok. 55% aldehydu cynamonowego i do 18% eugenolu. Znaczna część aldehydu utlenia się do kwasu cynamonowego. W doskonalszych instalacjach destylacyjnych osiąga się wydajność 0,5–1,0%, a zawartość aldehydu cynamonowego waha się w zakresie 42–76% (w zależności od jakości surowca). Poza tym aldehydem olejki z kory zawierają wiele innych związków, od których zależy ich smak i zapach, np. keton metylowo-n-amylowy, furfural, L-α-pinen, L-felandren, p-cymen, aldehyd benzoesowy, aldehyd nonylowy, aldehyd fenylopropylowy (hydrocynamonowy), aldehyd kuminowy, L-linalol, eugenol, kariofylen.

Pojemność: 20 ml

Producent

Esent

Składnik

cynamon

Problematyka

ból mięśni i stawów, cellulit, trądzik

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “Olejek eteryczny cynamonowy”

Aromaterapia to naturalny sposób na relaks po ciężkim, stresującym dniu. Olejki eteryczne ukoją zmysły, złagodzą napięcie nerwowe i przywrócą dobry nastrój. Substancje aktywne w tych eterycznych związkach nie tylko wspaniale odświeżają powietrze, ale także skutecznie je dezynfekują. Blokują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów, a nawet roztoczy. Dlatego z mocy aromaterapii warto korzystać nie tylko gdy chcemy nadać wnętrzu przyjemny aromat, ale także w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Dowiedz się jak stosować olejki eteryczne w kominku do aromaterapii »