Olejek eteryczny goździkowy z pąków/kwiatów

16.90

Na stanie

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze

Koszt dostawy już od 10.9 zł

  • Paczkomat InPost: 10.9 zł
  • Kurier InPost: 12.90 zł
  • Kurier InPost (pobranie): 16.90 zł
  • Darmowa dostawa od 185 zł
SKU: 5905155278036 Kategorie: ,

Wysyłka już od 10.9 zł

Przy zakupie powyżej 185 zł transport GRATIS

Zamówienia telefoniczne

tel. 790 660 222 | tel. 790 660 535

Gwarancja oryginalności

Oryginalne produkty prosto od producenta

Olejek eteryczny goździkowy z pąków/kwiatów, 10ml, ETHERI

Olejek eteryczny goździkowy z pąków jest w 100% naturalnym, wysokojakościowym olejkiem pozyskiwanym przez destylację parą wodną nierozwiniętych pąków kwiatowych goździkowca korzennego Eugenia Caryophyllus. Cechuje się ciepłym, korzennym zapachem charakterystycznym dla goździków. Olejek pozyskuje się z różowo – czerwonych długich pąków, tworzących się na początku pory deszczowej w Indonezji. Nie powinno się go mylić z olejkiem z liści goździków, który wytwarza się z tego samego drzewa. Zbieranie pąków jest bardzo pracochłonne i nie da się go umaszynowić, gdyż ręcznie uderza się w gałęzie drzew w celu oddzielenia pąków od reszty. Głównymi składnikami olejku są eugenol i acetyloeugenol. Olejek eteryczny goździkowy z pąków posiada korzenny, słodko – pikantny aromat i doskonale łączy się z olejkiem z szałwii muszkatołowej oraz lawendy. Od wielu lat stosowany jest w społecznościach tropikalnych w leczeniu bólu stóp, oparzeń i ukąszeń owadów. Świetnie walczy z wypryskami na twarzy i okazuje się pomocny przy skórze trądzikowej, gdyż posiada działanie bakterio- i grzybostatyczne. Olejek eteryczny goździkowy z pąków zawiera duże stężenie eugenolu, dlatego posiada silne właściwości antybakteryjne, łagodzi bóle gardła i inne infekcje. Działa też przeciwbólowo na stawy i mięśnie oraz poprawia nastrój i samopoczucie. Stosowany jest też w kosmetykach do pielęgnacji stóp. Stanowi naturalny konserwant kosmetyków z jego użyciem. Polecany jest do inhalacji podczas przeziębienia.

Działanie na organizm olejku goździkowego

Olejek eteryczny goździkowy z pąków od wieków używany jest przez ludzi zamieszkujących obszary Indonezji. Słynie z dobroczynnego oddziaływania na organizm człowieka.

Wykazuje następujące działania:

  • antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne,
  • działa rozgrzewająco, rozszerza naczynia krwionośne,
  • wspomaga walkę z cellulitem,
  • działa przeciwłupieżowo,
  • jest doskonały do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i problematycznej,
  • łagodzi nerwobóle, bóle mięśni i stawów oraz zębów,
  • jest pomocny w leczeniu grzybicy stóp,
  • odstrasza owady i łagodzi ukąszenia po nich.

Olejek eteryczny goździkowy z pąków z powodzeniem używany jest w przemyśle kosmetycznym. Dzięki działaniu antybakteryjnemu doskonale sprawdza się jako komponent kosmetyków do cery problematycznej, tłustej i skłonnej do wyprysków, dlatego z powodzeniem można wzbogacić swój krem olejkiem goździkowym z pąków. Stosowany punktowo łagodzi stany zapalne. Szampon z dodatkiem olejku goździkowego będzie miał działanie przeciwłupieżowe. Olejek eteryczny goździkowy z pąków polecany jest do masażu ciała, szczególnie do miejsc dotkniętych “skórką pomarańczową”, dzięki wyjątkowym właściwościom rozgrzewającym i rozszerzającym naczynia krwionośne. Specyfik posiada składnik zapachowy skutecznie odstraszający owady typu komary, muchy, pchły, meszki i kleszcze.

Stosowanie olejku goździkowego

Olejek eteryczny goździkowy z pąków idealnie nadaje się jako komponent olejków do masażu oraz jako dodatek do kremów do twarzy, balsamów do ciała, szamponów i odżywek do włosów, do płynów do płukania jamy ustnej i past do zębów. Nie powinno się go używać w postaci nierozcieńczonej, gdyż jest wysoko skoncentrowany. Na każde 100 ml kosmetyku można dodać 3 krople olejku (stężenie 0,1%). Rozcieńczony w oleju bazowym odpowiedzialny jest za przyjemne odczucie ciepła podczas masażu. Przy wykorzystywaniu go jako składnika zapachowego podczas inhalacji również nie powinno się przekraczać zaleconej dawki. Olejek eteryczny goździkowy z pąków może być używany w kominkach zapachowych do aromaterapii – wówczas należy zaaplikować 5-10 kropli do miseczki z wodą. Nie należy dodawać go bezpośrednio do kąpieli.

Dawkowanie

Zalecane stężenie 0,05 – 2%.
Krople/ml – 1 ml olejku goździkowego to ok. 31 kropli.
W kosmetykach do twarzy – stężenie 0,2%.
W dezodorantach i kosmetykach do oczu i ust – stężenie 0,2%.
W płynach do płukania ust i pastach do zębów oraz kosmetykach do mycia ciała – stężenie 0,5%.
Nie powinno się go dodawać do kąpieli.
Zalecane stężenie: 0,40% – 1 kropla na 10 ml oleju bazowego (w produktach pozostawianych na skórze).

Przechowywanie

Należy trzymać z dala od dzieci, w szczelnie zamkniętej buteleczce z ciemnego szkła, w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła i światła.

Ostrzeżenia

Unikać kontaktu z oczami i nie stosować doustnie oraz w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.
Olejek jest niewskazany dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku, które są potencjalnymi alergenami.
Należy stosować się do zaleconego maksymalnego dozowania

Pojemność: 10 ml

Problematyka

ból mięśni i stawów, cellulit, łupież, trądzik

Skład:

INCI
Eugenia Caroyphyllus Bud Oil,
Eugenol*,
Isoeugenol*,
Benzyl Alcohol*,
Geraniol*,
Linalool*,
Benzyl Benzoate*,
Limonene*.

* naturalnie występujący w surowcu.

Producent

ETHERI

Składnik

goździk

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “Olejek eteryczny goździkowy z pąków/kwiatów”

Goździk w kosmetyce

Goździki to suszone pąki goździkowca korzennego – wiecznie zielonego drzewa. Ich właściwości są znane i cenione od wieków. Stanowią źródło mikroelementów – magnezu, fosforu, sodu i potasu. Zawierają także witaminy: A, C i K. W medycynie naturalnej są stosowane m.in na ból zęba – wykazują bowiem miejscowe działanie znieczulające. Niezwykłe właściwości goździków zawdzięczamy przede wszystkim obecności w nim eugenolu. Związek ten charakteryzuje się szerokim spektrum działania. Łagodzi stany zapalne oraz infekcje, jak również przyspiesza proces gojenia. Goździki to także bogactwo garbników o właściwościach antyoksydacyjnych.

Zobacz kosmetyki z goździkami lub poczytaj o zastosowaniu goździków w kosmetyce.

Aromaterapia to naturalny sposób na relaks po ciężkim, stresującym dniu. Olejki eteryczne ukoją zmysły, złagodzą napięcie nerwowe i przywrócą dobry nastrój. Substancje aktywne w tych eterycznych związkach nie tylko wspaniale odświeżają powietrze, ale także skutecznie je dezynfekują. Blokują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów, a nawet roztoczy. Dlatego z mocy aromaterapii warto korzystać nie tylko gdy chcemy nadać wnętrzu przyjemny aromat, ale także w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Dowiedz się jak stosować olejki eteryczne w kominku do aromaterapii »