Olejek eteryczny lawendowy

16.90

Na stanie

Wysyłamy w: 1-3 dni robocze

Koszt dostawy od 11.9 zł

  • Paczkomat InPost: 11.9 zł
  • Kurier InPost: 14.5 zł
  • Kurier InPost (pobranie): 17.90 zł
  • Darmowa dostawa od 185 zł
SKU: 5905155278074 Kategorie: , Tag:

Wysyłka od 11.9 zł

Przy zakupie powyżej 185 zł transport GRATIS

Zamówienia telefoniczne

tel. 790 660 222 | tel. 790 660 535

Gwarancja oryginalności

Oryginalne produkty prosto od producenta

Olejek eteryczny lawendowy, 10ml, ETHERI

Olejek eteryczny lawendowy to naturalny i 100% czysty produkt będący standaryzowanym olejkiem lawendowym 40/42 otrzymywanym z mieszanki różnych olejków lawendowych metodą destylacji parą wodną. Charakteryzuje się delikatnym, a jednocześnie ostrym aromatem, dlatego szeroko stosuje się go w produktach kosmetycznych, głównie w celu wzbogacenia ich zapachu. Warto zaznaczyć, że standardowy olejek lawendowy 40/42 wytwarzany jest przede wszystkim dla zapachu i zastosowania w produktach kosmetycznych. Decydując się na wybór tego produktu zyskasz pewność, że posiadać on będzie aromat najbardziej “lawendowy” spośród wszystkich olejków lawendowych.

Działanie na organizm olejku lawendowego

Olejek eteryczny lawendowy jest doskonale tolerowany przez skórę małych dzieci, dlatego stanowi podstawę wielu kosmetyków przeznaczonych do ich pielęgnacji, takich jak kremy czy maści zapobiegające oparzeniom pieluszkowym. Ponadto wykazuje silne właściwości:

  • hipotensyjne,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwdziałające zaburzeniom snu,
  • znoszące stany niepokoju i frustracji,
  • relaksujące umysł.

Olejek eteryczny lawendowy doskonale wspomaga organizm w walce z problemami skórnymi pochodzenia zakaźnego lub alergicznego, bowiem znakomicie regeneruje skórę, ułatwia gojenie i łagodzi podrażnienia. Z tego powodu często stosuje się go jako dodatek do produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry.

Olejek eteryczny lawendowy pachnie przepięknie, jednak jego aromat odstrasza owady, a szczególnie mole. Ponadto stanowi podstawę wielu mieszanek perfum i wód kwiatowych, a także z powodzeniem wykorzystuje się go do produkcji kremów, mydeł, lotionów czy dezodorantów.

Stosowanie olejku lawendowego

Olejek eteryczny lawendowy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce, bowiem łagodzi skutki ukąszeń owadów i przyspiesza proces gojenia się ran czy oparzeń. Zmniejsza obrzęki, zabija zarazki oraz likwiduje istniejące już blizny. Duża zawartość substancji czynnych sprawia, że olejek eteryczny lawendowy znakomicie wpływa na wygląd skóry, wykazując działanie antyseptyczne, dezynfekujące, wygładzające i odmładzające. Nie należy jednak nakładać go zbyt intensywnie na skórę, by nie wywołał podrażnień.

Olejek eteryczny lawendowy idealnie sprawdza się też podczas masażu, przyczyniając się do przekrwienia skóry poprzez rozszerzenie włosowatych naczyń krwionośnych i zwalczając w ten sposób cellulit. Produkt zapobiega także gromadzeniu się w nadmiarze płynów w organizmie.

Jeśli cierpisz na migrenę, ból głowy czy prowadzisz stresujący styl życia, warto zastanowić się nad zastosowaniem olejku lawendowego do aromaterapii. Wspiera on osoby zmagające się z napadami lęku, a także kobiety w okresie menopauzy czy cierpiące na nadciśnienie bądź zaburzenia układu krążenia.

Olejek eteryczny lawendowy zastosowany na twarz pomaga pozbyć się trądziku, bowiem wykazuje działanie antyseptyczne i łagodzi stany zapalne. Wygładza skórę i rozjaśnia przebarwienia trądzikowe. Warto dodać go też do szamponu, bowiem stabilizuje produkcję sebum przez skórę głowy, wspomagając wzrost zdrowych włosów. Relaksująca kąpiel z użyciem olejku lawendowego wesprze organizm podczas przeziębienia czy infekcji górnych dróg oddechowych, a także ukoi nerwy i zmniejszy napięcie mięśni.

Dawkowanie olejku lawendowego

Aromaterapia: Zastosuj 5 kropli olejku na 1 litr wody w nawilżaczu, rozpylaczu czy kominku zapachowym. Rozpyl olejek w formie mgiełki przed snem na poduszkę, by łatwiej zasnąć, wyciszyć się i odprężyć.

Masaż: Zmieszaj dwie krople olejku lawendowego z łyżką olejku do masażu. Poprawisz w ten sposób kondycję skóry, wspomagając organizm w walce z cellulitem.

Kąpiel: Wkrop 10 kropli olejku do wanny wypełnionej wodą.

Przechowywanie

Przechowywać w zaciemnionym, chłodnym, niedostępnym dla dzieci miejscu. Zaraz po użyciu należy szczelnie zakręcić buteleczkę.

Ostrzeżenia

Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Olejek lawendowy stosowany w zbyt dużych ilościach może być neurotoksyczny.
W celu wyeliminowania niekorzystnych reakcji alergicznych przed zastosowaniem zaleca się wykonanie próby na małym fragmencie skóry (kroplę olejku rozpuścić w łyżce stołowej oleju roślinnego i nanieść na skórę).

Pojemność: 10 ml

Skład

Lavandula Angustifolia Flower Oil

Producent

ETHERI

Problematyka

stres

Składnik

olejek lawendowy

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “Olejek eteryczny lawendowy”

Aromaterapia to naturalny sposób na relaks po ciężkim, stresującym dniu. Olejki eteryczne ukoją zmysły, złagodzą napięcie nerwowe i przywrócą dobry nastrój. Substancje aktywne w tych eterycznych związkach nie tylko wspaniale odświeżają powietrze, ale także skutecznie je dezynfekują. Blokują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów, a nawet roztoczy. Dlatego z mocy aromaterapii warto korzystać nie tylko gdy chcemy nadać wnętrzu przyjemny aromat, ale także w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.

Dowiedz się jak stosować olejki eteryczne w kominku do aromaterapii »