Organiczny olejek z opuncji figowej

69.90

Wysyłamy w: 1-3 dni robocze

Koszt dostawy już od 10,50 zł

  • Paczkomat InPost: 10.50 zł
  • Kurier InPost: 11.90 zł
  • Kurier InPost (pobranie): 14.90 zł
  • Darmowa dostawa od 129 zł

Wysyłka już od 10,50 zł

Przy zakupie powyżej 129 zł transport GRATIS

Zamówienia telefoniczne

tel. 790 660 222 | tel. 790 660 535

Gwarancja oryginalności

Oryginalne produkty prosto od producenta

Luksusowy, 100% czysty olej tłoczony na zimno z pestek opuncji figowej, pochodzącej z kontrolowanych, ekologicznych upraw w Maroku. Charakteryzuje się bardzo wysokim stężeniem tokoferolu (witaminy E) oraz bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwas linolowy i Omega 6). To najdroższy olej produkowany na świecie! Do produkcji 1 litra potrzebne jest około miliona pestek pochodzących z 460 kg świeżych owoców opuncji.

Olej przeznaczony do pielęgnacji całego ciała, może być stosowany bezpośrednio na skórę lub mieszany z innymi olejami.

Zalety kosmetyku:

  • 100% naturalny, zimno-tłoczony i nierafinowany
  • Olej z nasion opuncji figowej Saharacactus posiada certyfikat Ecocert

Właściwości olejku z opuncji figowej

  • działa silnie przeciwzmarszczkowo
  • regeneruje skórę
  • poprawia napięcie skóry,
  • wpływa korzystnie na koloryt cery
  • nawilża przesuszoną i odwodnioną skórę
  • przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry
  • zwalcza wolne rodniki
  • wspomaga ochronę przeciwsłoneczną
  • odbudowuje barierę lipidową naskórka,
  • wspomaga naturalne funkcje skóry
  • zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrznie (wzmacnia układ odpornościowy skóry)
  • działa przeciwzapalnie
  • zmniejsza podatność skóry na podrażnienia
  • poprawia mikro-cyrkulację krwi

Olej z nasion opuncji figowej ma wysoką zawartość naturalnej witaminy E, której największą część stanowi przeciwzapalny γ-tokoferol. Witamina E, zwana „witaminą młodości”, zabezpiecza skórę przed niszczącym wpływem czynników zewnętrznych. Ponieważ jest rozpuszczalna w tłuszczach, wnika do głębszych warstw skóry i wzmacnia jej system odpornościowy. Witamina E dzięki swym silnym właściwościom antyoksydacyjnym skutecznie dezaktywuje wolne rodniki powodujące starzenie się komórek, zwalcza negatywne skutki działania promieni słonecznych oraz łagodzi rumień posłoneczny.

Olej z nasion opuncji figowej bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy omega-6 (ok. 60%) i kwas oleinowy omega-9. Organizm ludzki nie posiada zdolności syntezy tych kwasów, dlatego muszą one być dostarczane skórze z zewnątrz w postaci kosmetyków. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają zdolność łagodzenia podrażnień i stanów zapalnych oraz przyspieszania gojenia ran. Kwas linolowy omega-6 wspomaga regenerację bariery lipidowej, ponieważ jest strukturalnym prekursorem ceramidów i fosfolipidów tworzących naturalny cement międzykomórkowy budujący barierę naskórkową. Zapewnia skórze prawidłowy poziom nawilżenia i odżywia ją. Kwasy linolowy oraz oleinowy odbudowują komórki, dzięki czemu wygładzają i ujędrniają skórę.

W oleju występuje także witamina K1 w postaci filochinonu, która poprawia koloryt zaczerwienionej skóry z problemami pękających naczynek krwionośnych, oraz β-karotenprowitamina A, o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i chroniących przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych.

Zastosowanie olejku z opuncji figowej

Olejek polecany jest do codziennej pielęgnacji cery dojrzałej, odwodnionej i przesuszonej.  Wskazany również w przypadku skóry łatwo ulegającej podrażnieniom oraz zniszczonej działaniem słońca  i wiatru. Kosmetyk przeznaczony jest także do stosowania na delikatne i wrażliwe okolice oczu i ust. Olejek jest bardzo wydajny. Do posmarowania twarzy wystarcza 2 krople.

Olejek z opuncji figowej oferowany jest w buteleczkach w kartoniku, dzięki czemu produkt zachowuje swe cenne właściwości (nie jest narażony na promieniowanie UV).

Sposób użycia

Stosować kilka kropli bezpośrednio na skórę, najlepiej po wcześniejszym zwilżeniu twarzy tonikiem lub hydrolatem (wówczas olejek lepiej zatrzymuje wilgoć w skórze). Olejkiem warto także wzbogacać kremy, mleczka i balsamy.

Pojemność: 15 ml

Skład

Opuntia Ficus Indica Seed Oil.*
z kontrolowanej uprawy ekologicznej

Rodzaj skóry

skóra dojrzała, skóra naczynkowa, skóra sucha, skóra wrażliwa, skóra zmęczona

Kraj pochodzenia

Maroko

Nie zawiera

parabenów, parafiny, pochodnych ropy naftowej, SLES, SLS, syntetycznych substancji zapachowych, sztucznych konserwantów, tłuszczów zwierzęcych

Problematyka

podrażnienia, zmarszczki

Składnik

olejek z opuncji

Producent

Saharacactus

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “Organiczny olejek z opuncji figowej”

opuncja figowa

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica) to sukulent pochodzący z Meksyku, obecnie jednak uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie, m.in. w Ameryce Łacińskiej, południowej Europie oraz południowej i północnej Afryce. Bez wątpienia najważniejszym składnikiem olejku z nasion opuncji są nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ok. 80% wszystkich zawartych w nim substancji.

Zobacz kosmetyki z olejkiem z opuncji figowej lub poczytaj o zastosowaniu olejku z nasion opuncji w kosmetyce.

Być może spodoba Ci się również…

  • Naturalny krem pod oczy z olejem z opuncji figowej

    Naturalny krem pod oczy z olejem z opuncji figowej

  • Mydło Aleppo płynie – 20% oleju z opuncji figowej

  • Olejek z opuncji figowej

  • Eko krem do twarzy z olejkiem z opuncji figowej