Olej kokosowy podbił serca zwolenniczek naturalnej pielęgnacji włosów i z pewnością jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych, które znalazły zastosowanie w kosmetyce. Nie tylko nawilża i regeneruje pasma, ale również – z uwagi na działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze – wspomaga leczenie schorzeń dermatologicznych obejmujących skórę głowy. W jaki sposób można go stosować?
Skład i właściwości oleju kokosowego
Olej kokosowy wytłaczany jest na zimno z kopry, czyli białego miąższu orzecha kokosowego. Pod względem składu odróżnia się od większości stosowanych w naturalnej pielęgnacji olejów, dominują w nim bowiem kwasy tłuszczowe nasycone. Stanowią one nawet 90 proc. wszystkich obecnych w oleju kwasów tłuszczowych, a pierwsze miejsce przypada kwasowi laurynowemu (ok. 40–50 proc.). Spośród kwasów nienasyconych wymienić można kwas oleinowy (ok. 6 proc.) i linolowy (ok. 2 proc.). W oleju znajdziemy też witaminę E.
Może więc nasuwać się pytanie, czy olej kokosowy zasługuje na uwagę, skoro kwasów nienasyconych, uznawanych za najcenniejsze, jest w nim niewiele. Otóż, jak najbardziej! Bo to właśnie wspomniany nasycony kwas laurynowy decyduje o wyjątkowych właściwościach oleju, a mianowicie o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Z tego powodu olej kokosowy polecany jest osobom zmagającym się z różnego rodzaju schorzeniami dermatologicznymi, np. z łupieżem, egzemą czy łuszczycą.
Na tym jednak nie kończy się działanie oleju kokosowego. Równie skutecznie co z łupieżem radzi sobie z problemem łamliwych i zniszczonych włosów. Efektywność terapii na bazie oleju kokosowego potwierdzają badania. Na szczególną uwagę zasługuje jedno z nich [1], w którym analizowano, w jaki sposób aplikacja oleju przed myciem głowy (a więc tak jak podczas zabiegu olejowania) oddziałuje na podatność włosów na uszkodzenia mechaniczne oraz na ich zdolność do „pęcznienia” pod wpływem wilgoci (im więcej tej wilgoci wchłania łodyga, tym silniej pęcznieje i tym łatwiej ulega uszkodzeniom, np. podczas rozczesywania pasm po umyciu).
Okazuje się, że olej kokosowy nakładany przed myciem włosów skutecznie zapobiega naruszaniu ich struktury. Pokrywa łodygę hydrofobową warstewką, która utrudnia wnikanie w głąb wilgoci, a tym samym – nie dopuszcza do „pęcznienia” włosów i odchylania się ich łusek. Z kolei ścisłe przyleganie łusek do siebie ogranicza uszkodzenia i plątanie się pasm podczas rozczesywania. To samo badanie potwierdza również, że choć olej utrudnia wnikanie wilgoci w głąb włosa, sam doskonale sobie z tym radzi (z uwagi na niewielkie rozmiary cząsteczek), doskonale je odżywiając.
Jak stosować olej kokosowy?
Polecaną metodą stosowania oleju kokosowego w pielęgnacji włosów jest wspomniany już zabieg olejowania. Wystarczy więc rozprowadzić na pasmach 2–3 łyżki (w zależności od ich długości) oleju, pozostawić na co najmniej 30 minut, a następnie zmyć szamponem. Olej warto wmasować również w skórę głowy. Dla wzmocnienia odżywczego efektu można założyć foliowy czepek i owinąć głowę ręcznikiem. Zabieg wykonujemy 1–2 razy w tygodniu.
Do olejowania wykorzystać można mieszankę składającą się z oleju kokosowego i wybranego olejku eterycznego. Użycie takiej mikstury jest zalecane zwłaszcza wtedy, gdy zmagamy się z łupieżem. Pomocny będzie wówczas np. olejek rozmarynowy, laurowy czy z drzewa herbacianego (ok. 3–4 krople na łyżkę oleju kokosowego). Pamiętajmy, aby przed pierwszym użyciem jakiegokolwiek olejku eterycznego przeprowadzić próbę uczuleniową. Kroplę olejku zmieszanego z odrobiną oleju roślinnego rozprowadzamy na skórze, np. za uchem. Jeśli w ciągu doby nie wystąpią objawy świadczące o alergii, np. zaczerwienienie, pieczenie, świąd, można włączyć olejek do pielęgnacji.
Odżywczą maskę na włosy można również wykonać, łącząc olej kokosowy z miodem. Olej sprawdzi się także w roli serum zapobiegającego rozdwajaniu się końcówek. Jeśli jednak aplikujemy go na suche włosy, należy użyć niewielkiej ilości, aby nie obciążyć i nie przetłuścić pasm. Warto też sięgnąć po gotowe kosmetyki, w których składzie znajduje się olej kokosowy. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z innymi olejami, np. arganowym i makadamia.
Należy mieć na uwadze, że efekty stosowania oleju kokosowego – jak i każdego innego oleju roślinnego – są w znacznej mierze kwestią indywidualną. Z uwagi na niewielkie rozmiary cząsteczek olej ten szczególnie polecany jest osobom, których włosy mają niską porowatość (są gładkie, błyszczące, nie puszą się pod wpływem wilgoci). Cząsteczki oleju kokosowego poradzą sobie z przeniknięciem przez warstwę utworzoną ze ściśle przylegających do siebie łusek, z czym z kolei mogą nie poradzić sobie duże cząsteczki olejów z dominującymi w składzie kwasami nienasyconymi.
Używając naturalnego oleju kokosowego, pamiętajmy o jego prawidłowym przechowywaniu, a więc z dala od promieni słonecznych, najlepiej w chłodnym miejscu. W temperaturze pokojowej (i niższej) olej kokosowy ma postać masła. Przed użyciem wystarczy go lekko podgrzać, np. wkładając pojemnik do naczynia z ciepłą wodą.
[1] A. S. Rele, R. B. Mohile, Effect of coconut oil on prevention of hair damage. Part I.
Dodaj komentarz