Twarz

Ujędrniające kremy do twarzy

Kategorie:
Ujędrniające kremy do twarzy

Wraz z wiekiem nasza skóra traci jędrność oraz gęstość. Jej intensywna odnowa trwa mniej więcej do 20-25 roku życia. Po tym czasie procesy regeneracji ulegają stopniowemu spowolnieniu. Pojawiają się pierwsze zmarszczki, a owal twarzy ulega zniekształceniu. Wszelkie uszkodzenia naskórka goją się wolniej.

Największy spadek elastyczności skóry występuje około 45-50 roku życia i ma bezpośredni związek z menopauzą. Pojawia się charakterystyczne zapadniecie się policzków oraz skóry w okolicy uszu i żuchwy. Efekty upływającego czasu są szczególnie widoczne rano – na twarzy długo utrzymują się zagniecenia po pościeli, bardziej widoczne stają się także worki pod oczami.

czytaj więcej →

Wanilia w kosmetyce

Kategorie:
Wanilia w kosmetyce

Wanilia to najdroższa, po szafranie przyprawa. Jest gatunkiem pnącza z rodziny storczykowatych. Jej naturalnym siedliskiem są tropikalne lasy Ameryki Południowej i Środkowej. Osiąga do 15 m długości. Jest epifitem, porastającym stare, obumarłe konary drzew. Ma słabo rozwinięty system korzeniowy. Za pomocą korzonków wyrastających z kątów liści wrasta w podporę i czerpie z niej składniki odżywcze. Charakteryzuje się dużymi, pachnącymi kwiatami w kolorze kremowo-zielonym, skupionymi w kwiatostany. Każdy kwiat kwitnie zaledwie kilka godzin i może być zapylony w stanie dzikim, tylko przez kolibry oraz wyspecjalizowane pszczoły, które są w stanie dotrzeć przez długi kielich, zamknięty specjalną błonką, do jego wnętrza. Na plantacjach wanilia jest zapylana ręcznie. Jest to bardzo żmudny i pracochłonny proces.

czytaj więcej →

10 powodów, dla których warto stosować masło kawowe

Kategorie:
10 powodów, dla których warto stosować masło kawowe

Masło kawowe to uniwersalny, wielofunkcyjny kosmetyk naturalny na bazie olejku ze słodkich migdałów oraz nierafinowanego oleju z ziaren kawy Arabica. Służy do stosowania w codziennej pielęgnacji, jak i rytuałach rodem z luksusowego SPA. Przyniesie wiele korzyści skórze dojrzałej oraz suchej. Może być stosowane zarówno do twarzy jak i ciała. Wspomaga walkę z rozstępami, cellulitem oraz nadmiernym wypadaniem włosów. Warto po nie sięgnąć także w przypadku zmarszczek, obrzęków oraz cieni pod oczami. Działa wygładzająco, liftingująco i ujędrniająco. Chroni przed utratą nawilżenia. To w 100% naturalny kosmetyk, odpowiedni dla wegan. Nie zawiera parafiny oraz pochodnych ropy naftowej. Jest wolne od parabenów, silikonów i syntetycznych barwników. czytaj więcej →

Śluz ślimaka w kosmetyce

Kategorie:
Śluz ślimaka w kosmetyce

Ekstrakt ze śluzu ślimaka to naturalne remedium na wiele dolegliwości skórnych. Wspomaga redukcję trądziku, a także śladów po nim; przebarwień oraz blizn. Przyspiesza gojenie ran. Ujędrnia i napina wiotczejącą z wiekiem skórę. Niweluje zmarszczki i spowalnia proces powstawania nowych bruzd. Poprawia koloryt poszarzałej, zgrubiałej cery. Znajdziemy w nim kluczowe w regeneracji skóry witaminy; A, C oraz E. Jest  naturalnym źródłem regenerującej alantoiny. Zawiera cenne kwasy AHA, które zapewniają widoczny efekt odmłodzenia, oczyszczenia i rozświetlenia skóry. Ekstrakt ze śluzu ślimaka może być stosowany w każdym wieku. Występuje w kosmetykach zarówno do cery młodzieńczej jak i dojrzałej. czytaj więcej →

Jałowiec w kosmetyce

Kategorie:
Jałowiec w kosmetyce

Jałowiec to, dorastający do 6 m, iglasty krzew lub niewielkie drzewo z rodziny cyprysowatych. Porasta słoneczne stanowiska umiarkowanej strefy Europy, Azji i Ameryki Północnej. Charakteryzuje się dużą wrażliwością na zanieczyszczenia powietrza, dlatego występuje głównie na terenach wolnych od smogu.

czytaj więcej →

Koenzym Q10 w kosmetyce

Kategorie:
Koenzym Q10 w kosmetyce

Koenzym Q10, znany także pod nazwą “ubichinon”, znajduje się w każdej komórce naszego organizmu. Jego działanie jest zbliżone do witaminy E. Jest niezbędny do prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych. Bierze udział w wytwarzaniu energii w komórkach. Jest nazywany “eliksirem młodości” bowiem warunkuje prawidłową regenerację komórek oraz neutralizuje wolne rodniki. czytaj więcej →

Ziemia okrzemkowa w kosmetyce

Kategorie:
Ziemia okrzemkowa w kosmetyce

Ziemia okrzemkowa in. diatomit to rodzaj miękkiej skały osadowej składającej się głównie z krzemu. Powstała przede wszystkim ze skamieniałych pancerzyków okrzemek – jednokomórkowych glonów, tworzących osad w zimnych morzach i jeziorach. Ze względu na swe niezwykłe właściwości, jest stosowana zarówno w celach leczniczych jak i kosmetycznych. Jej działanie uwarunkowane jest składem chemicznym. To bogactwo cennych dla zdrowia, łatwo przyswajalnych składników mineralnych.

czytaj więcej →

Olejek arganowy w kosmetyce

Kategorie:
Olejek arganowy w kosmetyce

Otrzymywany z orzechów drzewa arganowego olejek, nazywany również „złotem Maroka”, jest wszechstronnym kosmetykiem. Pielęgnuje matowe i zniszczone włosy, chroni i nawilża cerę suchą, „uspokaja” cerę tłustą i trądzikową, wzmacnia rzęsy i paznokcie, ujędrnia i wygładza skórę ciała. Jak można skorzystać z jego niezwykłych właściwości?

czytaj więcej →

Sposoby na kurze łapki pod oczami

Kategorie:
Sposoby na kurze łapki pod oczami

Kurze łapki to potoczne określenie zmarszczek mimicznych, które pojawiają się w kącikach oczu. Powstają się wraz z wiekiem, na skutek ruchów mimicznych mięśni twarzy. Stanowią jedne z pierwszych symptomów starzenia się skóry. Początkowo są widoczne tyko wtedy, kiedy mrużymy oczy lub śmiejemy się. Z czasem utrwalają się i zostają na stałe zarysowane na twarzy. Mogą pojawić się już po 25 roku życia. Za ich powstawanie odpowiada nie tylko wiek, ale również geny, styl życia oraz sposób pielęgnacji cery.

czytaj więcej →

Zmarszczki mimiczne – jak z nimi walczyć?

Kategorie: Tags:
Zmarszczki mimiczne - jak z nimi walczyć?

Zmarszczki mimiczne powstają na skutek ruchów mięśni mimicznych twarzy. Mogą pojawić się już po 20 roku życia. To jedne z pierwszych objawów starzenia się skóry.

czytaj więcej →

Olejek makadamia w kosmetyce

Kategorie:
Olejek makadamia w kosmetyce

Olejek makadamia zadba o skórę włosy i paznokcie. To niezwykle uniwersalny, naturalny kosmetyk do pielęgnacji wszystkich typów cery, niezależnie od wieku. Jest dobrze tolerowany nawet przez wrażliwą skórę. Stanowi doskonałą bazę domowych kosmetyków, a jego zastosowanie jest niezwykle wszechstronne. To cenne źródło witamin m.in. A, B i E. Zawiera także fenole, lecytynę oraz liczne składniki mineralne. Posiada wysokie stężenie niezbędnych nienascyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Znajdziemy w nim kwas oleinowy (67%), kwas oleopalmitynowy (24%) oraz kwas palmitynowy (10%).

czytaj więcej →

Makijaż w kolorze złota – Boże Narodzenie 2017

Kategorie:
Makijaż w kolorze złota – Boże Narodzenie 2017

Złoto to symbol bogactwa i luksusu. Kojarzy nam się z bożonarodzeniowymi dekoracjami skrzącymi w świetle świec. Lśniący złotem makijaż, w odpowiedniej aranżacji, będzie się dobrze komponować z każdym typem urody. Nada skórze fantastyczne refleksy i niezwykle czarujący look. Warto jednak pamiętać, że złoty make up rządzi się swoimi prawami. czytaj więcej →

Jak rozświetlić poszarzałą skórę?

Kategorie:
Jak rozświetlić poszarzałą skórę
Szczególnie w okresie jesienno-zimowym nasza cera ma tendencję do utraty zdrowego kolorytu. Staje się zgrubiała i poszarzała. Problem nasila się wraz z wiekiem – na skutek glikacji, czyli utleniania obecnych w skórze lipidów, przybiera nieestetyczny, żółtawy odcień. Na szczęście istnieją sprawdzone, domowe sposoby by przywrócić jej zdrowy, promienny wygląd. Sprawdź listę, naszym zdaniem, najlepszych kosmetyków, które rozświetlą ziemistą,  zmęczoną cerę.

czytaj więcej →

Czarne mydło na trądzik i zaskórniki

Kategorie:
Czarne Mydło Savon Noir Mohani
Pod pojęciem „czarnego mydła” kryją się tak naprawdę 3 odrębne rodzaje mydeł; afrykańskie, savon noir oraz mydło z aktywnym węglem drzewnym. Produkty te różnią się recepturą oraz pochodzeniem. Łączy je natomiast naturalny skład i zbawienne działanie na trądzikową, zanieczyszczoną skórę. Czarne mydło to naturalny, wegański kosmetyk. Służy do codziennej pielęgnacji twarzy oraz całego ciała. Skutecznie redukuje wypryski i pomaga odblokować zapychane ujścia gruczołów łojowych. Przyspiesza gojenie drobnych ognisk zapalnych. Wspomaga rozjaśnienie przebarwień po trądziku. Zwęża nadmiernie rozszerzone pory i przywraca cerze gładkość. Zapewnia dogłębne oczyszczenie oraz delikatny peeling, dzięki czemu pobudza procesy regeneracyjne w naskórku. Jego delikatna, kremowa piana nie powoduje nieprzyjemnego efektu „ściągania” i wysuszenia cery. Może być stosowane w przypadku skóry wrażliwej, ze skłonnością do powstawania podrażnień. Nie zawiera parafiny oraz pochodnych ropy naftowej. Jest wolne od parabenów, ftalanów, sztucznych konserwantów i barwników. Nie znajdziemy w nim także drażniących skórę SLS i SLES.

czytaj więcej →

Dlaczego warto stosować serum do twarzy?

Kategorie:
Dlaczego warto stosować serum do twarzy?
Stosowanie kremu do twarzy jest dla większości z nas oczywistością. Sięgamy po niego rano i wieczorem. Bez niego odczuwamy dyskomfort i nie wyobrażamy sobie codziennej pielęgnacji. Inaczej wygląda sprawa z serum do twarzy. Kosmetyk ten nie zawsze stanowi element naszych porannych i wieczornych rytuałów pielęgnacyjnych. Kojarzony jest często z bardzo drogim specyfikiem o silnym działaniu anti aging. Tymczasem serum może być ukierunkowane na różne problemy skórne m.in. trądzik, przebarwienia, egzemy czy rozstępy. Jego głównym zadaniem bywa także ochrona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – pełni wówczas w pielęgnacji rolę profilaktyczną, chroniąc przed przedwczesnym powstawaniem zmarszczek oraz plam pigmentacyjnych. czytaj więcej →