Olejek awokado w pielęgnacji włosów

Smaczliwka, bardziej znana jako awokado, to owoc, którego miąższem z powodzeniem można… posmarować kanapkę. Awokado jednak święci triumfy nie tylko w kuchni. Z pełnego kwasów tłuszczowych miąższu wytłaczany jest olejek, dobrze znany wielbicielkom naturalnej pielęgnacji olejami roślinnymi. Co dobrego może zrobić dla naszych włosów?

Pozyskiwanie i skład olejku awokado

Zwykle oleje roślinne kojarzone są z procesem tłoczenia nasion czy pestek. Inaczej jest w przypadku olejku awokado, który pozyskiwany jest nie z dość dużej, znajdującej się w środku owocu pestki, lecz z miąższu. Podobnie jak w przypadku oliwy z oliwek, najbardziej wartościowy jest ten z pierwszego tłoczenia i nierafinowany.

Największym bogactwem olejku o zielonkawym kolorze są nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród nich dominuje jednonienasycony kwas oleinowy (ok. 70 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w oleju). Obecne są również wielonienasycone kwasy; linolowy (ok. 8–14 proc.) i alfa-linolenowy (ok. 0,5–1 proc.) oraz kwasy nasycone, m.in. palmitynowy. Olejek awokado zawiera ponadto witaminy, wśród których dominuje cenna witamina E, oraz sole mineralne, m.in. potas, magnez, fosfor. Nie brakuje też chlorofilu, odpowiedzialnego za zielonkawy odcień oleju, oraz fitosteroli [1, 2].

Właściwości olejku awokado

Olejek awokado regeneruje i łagodzi podrażnienia. Dzięki obecności kwasów tłuszczowych uzupełnia „luki” w płaszczu hydrolipidowym, zmniejszając podatność skóry na działanie czynników zewnętrznych oraz ograniczając utratę nawilżenia. Z kolei wysoka zawartość witaminy E sprawia, że wyróżnia się właściwościami antyoksydacyjnymi. Szczególnie zalecany jest więc w przypadku skóry suchej, zmęczonej, dojrzałej, starzejącej się. Olejek awokado jednak z powodzeniem może być stosowany nie tylko w pielęgnacji twarzy i ciała, ale również włosów, zarówno suchych, jak i przetłuszczających się.

Olejek doskonale sprawdza się w pielęgnacji pasm zniszczonych, matowych, pozbawionych blasku. Regeneruje je i pokrywa cienką lipidową powłoczką, zapobiegając dalszemu przesuszeniu i zwiększając odporność na uszkodzenia, np. pod wpływem wysokiej temperatury i słońca. Nakładany na końcówki włosów będzie natomiast pełnił funkcję serum, zmniejszającego problem ich łamania się i rozdwajania.

Olejek awokado „uspokaja” gruczoły łojowe i reguluje wydzielanie sebum, dlatego pielęgnacja z jego użyciem zalecana jest również wtedy, gdy zmagamy się z łojotokiem. Działa przeciwzapalnie i łagodząco, przynosi więc ulgę w przypadku schorzeń dermatologicznych obejmujących skórę głowy, np. łupieżu, łojotokowego zapalenia skóry, łuszczycy. Masaż głowy z użyciem olejku awokado pobudza krążenie, dotleniając cebulki, które dodatkowo wzmacniane są przez obecne w nim witaminy i minerały. Systematyczne stosowanie olejku pomaga więc ograniczyć wypadanie włosów.

Jak pielęgnować włosy olejkiem awokado?

Zanim przystąpimy do pielęgnacji jakimkolwiek olejkiem roślinnym, warto określić tzw. porowatość włosów, czyli stopień, w jakim rozchylone są ich łuski. Im łuski te bardziej „odstają”, tym porowatość jest większa. W przypadku włosów o niskiej porowatości, a więc z łuskami przylegającymi ściśle do siebie (czego dowodem są gładkie, błyszczące pasma), wskazane są olejki z niewielkimi cząsteczkami, które będą w stanie wniknąć w głębsze warstwy włosa. Są to olejki, w których składzie dominują kwasy nasycone, np. masło shea. Pasmom o niskiej porowatości niekoniecznie będą więc sprzyjać olejki z większymi cząsteczkami. Takim olejkiem jest olejek awokado, który zawiera przede wszystkim kwasy jednonienasycone. Warto sięgnąć po niego, jeśli nasze włosy mają średnią lub wysoką porowatość.

Trzeba mieć jednak na uwadze, że w przypadku pielęgnacji włosów z użyciem olejów roślinnych dobór takiego, który w pełni będzie odpowiadał naszym pasmom, opiera się nieraz na metodzie prób i błędów. Może się okazać, że mimo niskiej porowatości olejek awokado będzie doskonale spełniać swoją rolę.

Olejkiem awokado można wzbogacać stosowane maski i odżywki do włosów, ale można również nakładać go bezpośrednio na pasma, czyli przeprowadzać zabieg olejowania. Rozprowadzamy go wówczas na całej długości włosów (i na skórze głowy) i pozostawiamy na dłuższy czas (co najmniej godzinę, a najlepiej – jeśli mamy taką możliwość – na całą noc). Następnie zmywamy delikatnym szamponem. Olejek można nakładać również na same końcówki, zarówno przed myciem, jak i po, już na suche włosy (wówczas wystarczy niewielka ilość, aby nadmiernie nie obciążyć fryzury).

Olejek awokado można stosować także do wspomnianego masażu skóry głowy. Jeśli zmagamy się z łojotokiem lub łupieżem, warto dodać kilka kropli olejku eterycznego o działaniu antybakteryjnym, ściągającym i przeciwzapalnym, np. rozmarynowego, miętowego, eukaliptusowego, kajeputowego czy tymiankowego. Pamiętajmy, aby przed pierwszym użyciem jakiegokolwiek olejku eterycznego przeprowadzić próbę uczuleniową, nakładając kroplę olejku na skórę, np. za uszami. Najlepiej odczekać dobę, aby sprawdzić, czy olejek nie wywoła reakcji alergicznej.

[1] http://www.centerchem.com/Products/DownloadFile.aspx?FileID=6558
[2] Tamara de Souza Jorge, Physicochemical and rheological characterization of avocado oils.