Ajuwerdyjskie mydło z glinką Multani-Mitti

5.98

Brak w magazynie

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze  Zamówienia telefoniczne: 790 660 222

Koszty wysyłki: Kurier (Pocztex): 11zł  Kurier pobranie (Pocztex): 14zł

Darmowa dostawa powyżej 90 PLN

Kategoria:

Receptura tego ajurwedyjskiego mydła została opracowana z myślą o potrzebach skóry dotkniętej przebarwieniami, trądzikiem oraz stanami zapalnymi. W składzie kosmetyku znajdziemy cenne składniki aktywne takie jak glinka multani mittii, kurkuma, aloes oraz neem. Mydło jest delikatne dla skóry. Nie pozostawia uczucia napięcia i suchości. Wspomaga walkę z nierównomiernym kolorytem oraz niedoskonałościami. Sprawia, że poszarzała, przetłuszczająca się, podrażniona skóra odzyskuje równowagę i zdrowy wygląd.

Zalety kosmetyku:

  • ajurwedyjska receptura
  • zawiera cenne ekstrakty z indyjskich ziół
  • jest odpowiednie do pielęgnacji twarzy i całego ciała
  • idealne do każdego typu skóry
  • pozostawia na skórze przyjemny, orientalny zapach

Składniki aktywne mydła Patanjali Multani-Mitti:

  • Glinka Multani Mitti in. Multani Mati, Glinka Fuller’s earth – jest naturalnym źródłem chlorku magnezu, który skutecznie redukuje zmiany trądzikowe. Oczyszcza pory z nadmiaru sebum oraz wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki bogactwu składników mineralnych takich jak krzem, magnez oraz wapń odżywia i wzmacnia skórę. Posiada właściwości wybielające. Pomaga wyrównać koloryt oraz rozjaśnić przebarwienia.
  • Kurkuma Curcuma longa (5mg/10g) – neutralizuje wolne rodniki. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Wykazuje właściwości antyseptyczne. Zwalcza chorobotwórcze bakterie, wirusy oraz grzyby. Wspomaga walkę ze starzeniem się skóry, przebarwieniami, trądzikiem oraz przetłuszczaniem się cery. Jest stosowana w przypadku podrażnień i egzemy.
  • Aloes Aloe barbadensis (5mg/10g) – dzięki zawartości kompleksu witamin C+E odżywia i regeneruje skórę. Chroni przed przedwczesnym powstawaniem zmarszczek. Sprzyja redukcji zmian trądzikowych. Niweluje podrażnienia oraz stany zapalne. Działa kojąco. Posiada właściwości przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne.
  • Miodla indyjska in. Neem Azadrichta indica (5mg/10g) – skutecznie zwalcza infekcje skórne, stany zapalne i egzemy. Działa antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Koi podrażnienia, a także łagodzi towarzyszące im zaczerwienienie i świąd.
  • Manjishta Rubia cordifolia (5mg/10g) – redukuje egzemy skórne i stany zapalne. Działa tonizująco oraz antyseptycznie.
  • Bazylia azjatycka in. Tulsi Ocimum sanctum (5mg/10g) – wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomaga walkę z infekcjami skórnymi oraz podrażnieniami. Stanowi cenne źródło antyoksydantów, garbników i olejków eterycznych.
  • Bhringraj Eclipta Alba (5mg/10g) – działa antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Sprawia, że skóra odzyskuje miękkość i gładkość. To ajurwedyjskie ziele jest stosowane w przypadku stanów zapalnych i podrażnień skóry.
  • Lukrecja gładka Glycyrrhiza glabra (5mg/10g) – wspomaga układ immunologiczny skóry. Posiada właściwości antyalergiczne. Łagodzi stany zapalne, neutralizuje objawy nadwrażliwości skóry oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Wykazuje wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega niekorzystnemu wpływowi wolnych rodników oraz powstawaniu przebarwień. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Skutecznie koi podrażnienia i świąd. Przyspiesza gojenie się ran. Wpływa korzystnie na zdolność skóry do wiązana wody w naskórku.
  • Mięta pieprzowa Mentha piperita (20mg/10g) – tonizuje, oczyszcza i odświeża. Posiada właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne.
  • Ajwain in. Ajowan, kminek koptyjski Trachyspermum ammi (5mg/10g) – wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz antygrzybiczne.
  • Cynamonowiec kamforowy (Cinammomum camphora) (20mg/10g) – łagodzi stany zapalne skóry. Działa dezynfekująco. Jest stosowany tradycyjnie w ajurwedzie w przypadku trądziku oraz grzybicy. Redukuje przekrwienie i łagodzi dolegliwości bólowe.

Waga: 75 g

Rodzaj

kosmetyki ajurwedyjskie

Kraj pochodzenia

Indie

Producent

Patanjali

Składnik

olejek miętowy, aloes, bhringraj, glinka multani mati, kurkuma, lukrecja, neem, tulsi

Skład

Curcuma longa, Aloe barbadensis, Azadrichta indica, Rubia cordifolia, Ocimum sanctum, Eclipta Alba, Glycyrhiza glabra, Buta monosperma, Borax (Purified), Mentha piperita, Trachyspermum ammi, Cinammomum camphora

Baza: Vegetable oil noodles, Multani Mitti, Ghrit, Almond oil, Til oil, Zinc oxide, Sodium Benzoate, Sugandhit dravya water Q.S

Problematyka

podrażnienia, przebarwienia, trądzik

Rodzaj skóry

skóra mieszana, skóra naczynkowa, skóra normalna, skóra tłusta, skóra wrażliwa, skóra zmęczona

Nie zawiera

parabenów, tłuszczów zwierzęcych

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “Ajuwerdyjskie mydło z glinką Multani-Mitti”

Olejek miętowy w kosmetyce

Olejek miętowy jest pozyskiwany w procesie destylacji z parą wodną liści mięty. Na świecie uprawia się kilka odmian tej aromatycznej rośliny z rodziny jasnowatych. Najpopularniejszą jest mięta pieprzowa – Menthae piperitae. Ziele posiada szerokie zastosowanie w aromaterapii, ziołolecznictwie, przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Zobacz kosmetyki z olejem miętowym lub poczytaj o zastosowaniu olejku miętowego w kosmetyce.

Lukrecja w kosmetyce

Lukrecja wykazuje nadzwyczajne właściwości antyoksydacyjne. Zawarte w niej flawonoidy należą do najsilniejszych, obecnie znanych, przeciwutleniaczy naturalnego pochodzenia. Nic więc dziwnego, że kosmetyki z lukrecją zalecane są w profilaktyce anti-aging, ale nie tylko – są też powszechnie stosowane w celu wyrównania kolorytu skóry i rozjaśnienia zmian barwnikowych.

Zobacz kosmetyki z lukrecją lub poczytaj o zastosowaniu lukrecji w kosmetyce.

Tulsi rośnie naturalnie na terenach tropikalnych. Pochodzi z Indii, gdzie nazywana jest także świętą bazylią. To bardzo cenione w ajurwedzie zioło, które stosuje się w zaburzeniach działania układu odpornościowego, pokarmowego, nerwowego i oddechowego. W medycynie naturalnej ekstrakt z ziela zalecany jest jako środek spowalniający procesy starzenia. Dzięki swym wyjątkowym właściwościom tulsi zyskało miano „eliksiru życia” i „królowej ziół”. Antyrodnikowe i przeciwstarzeniowe właściwości tulsi potwierdziły badania naukowe prowadzone przez doktora Vaibhava Shinde z Poona College of Pharmacy, których wyniki zaprezentowano w ramach British Pharmaceutical Conference w Manchester.

Zobacz kosmetyki z tulsi lub poczytaj o zastosowaniu tulsi w kosmetyce.

Aloes w kosmetyce

Aloes jest bogatym źródłem witaminy E oraz C, które wraz z aloesową zawiesiną są bardzo łatwo absorbowane w głąb skóry, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i powstawaniu zmarszczek. Regularne stosowanie aloesowych kosmetyków zapewnia prawidłowy poziom nawilżenia naskórka oraz wpływa korzystnie na elastyczność skóry i redukcję zmarszczek.

Zobacz kosmetyki z aloesem lub poczytaj o zastosowaniu aloesu w kosmetyce.

Kurkuma w walce z trądzikiem

Kurkuma (Curcuma longa), nazywana inaczej szafranem indyjskim czy ostryżem długim, to bylina dorastająca do ok. 1 m wysokości, występująca w rejonie Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, należąca do rodziny imbirowatych. Z wysuszonego i zmielonego kłącza otrzymywana jest pomarańczowa przyprawa o lekko gorzkawym smaku, nosząca taką samą nazwę jak roślina – kurkuma. Wchodzi ona w skład słynnej mieszanki przypraw curry. Największą popularnością cieszy się w Indiach, gdzie stosowana jest od ponad 5 tys. lat, a w tradycyjnej medycynie ayurwedyjskiej ostryż uważany jest za jedną z najważniejszych roślin o działaniu prozdrowotnym.

Zobacz kosmetyki z kurkumą lub poczytaj o zastosowaniu kurkumy w kosmetyce.

neem

Neem in. miodla indyjska (Azadirachta indica, syn. Melia azadirachta L.) jest gatunkiem wiecznie zielonego, szybko rosnącego drzewa z rodziny miodlowatych (Meliaceae). Pochodzi z subkontynentu indyjskiego. Rośnie w krajach o klimacie podzwrotnikowym. Neem to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w ajurwedzie (staroindyjskiej medycynie ludowej). Jak wskazują sanskryckie teksty, właściwości lecznicze neem doceniano już w starożytnych Indiach.

Zobacz kosmetyki z ekstraktem neem lub poczytaj więcej o właściwościach neem.

Być może spodoba Ci się również…