ONKO krem do skóry poddawanej radioterapii i chemioterapii

29.85

Brak w magazynie

Wysyłamy w: 1-4 dni robocze  Zamówienia telefoniczne: 790 660 222

Dostawa już od 10,50 zł

Darmowa dostawa powyżej 99 PLN

Kategoria:

ONKO krem kosmetyczny powstał z myślą o specjalnych potrzebach skóry poddawanej chemioterapii i radioterapii. Jest polecany również w przypadku blizn np. pooperacyjnych, na skutek poparzeń czy trądziku. Dzięki odpowiedniemu doborowi naturalnych olejków wspiera procesy regeneracyjne w skórze. Działa odżywczo i ochronnie. Jego bogata, bezpieczna dla skóry, receptura została opracowana z myślą o wszystkich potrzebujących.

Zalety kosmetyku:

  • produkt ekologiczny, naturalnego pochodzenia
  • przyjazny dla wegetarian i vegan
  • krem wytwarzany jest ręcznie, w niewielkich partiach, zawsze ze świeżych składników
  • nie zawiera konserwantów (bez parabenów)
  • bez parafiny oraz pochodnych ropy naftowej
  • wolny od silikonów, sztucznych barwników oraz substancji zapachowych
  • przyjazny środowisku słoiczek z ciemnego szkła

Składniki aktywne ONKO kremu:

  • Masło shea – dzięki właściwościom przeciwzapalnym i kojącym łagodzi objawy poparzeń. Odbudowuje naturalną odporność skóry. Redukuje zaczerwienienia oraz świąd.  Wspomaga regenerację naskórka po urazach. Wzmaga proces gojenia się ran. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe oraz odżywczy kompleks witamin A+E.
  • Olej lniany – charakteryzuje się bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych (zawiera cenny kwas omega 3), co sprawia, że jest lekki i dobrze się wchłania. Dostarcza skórze witaminy E, która wpływa kojąco i przeciwzapalnie na uszkodzoną przez promieniowanie skórę. Działa odżywczo. Wspiera zachowanie prawidłowego poziomu nawilżenia oraz procesy naprawcze w skórze. Działa gojąco.
  • Olej rycynowy – sprzyja redukcji widoczności blizn. Wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Chroni przed drażniącym wpływem czynników zewnętrznych. Wspomaga proces gojenia.
  • Olej z rokitnika – tworzy na skórze warstewkę okluzyjną, która chroni przed nadmierną utratą nawilżenia. Działa wygładzająco oraz kojąco. Redukuje stany zapalne skóry i łagodzi towarzyszące im dolegliwości bólowe. Dzięki zawartości glikolipidów oraz fosfolipidów, zmiękcza szorstki naskórek i redukuje jego nadmierne łuszczenie się. Przywraca skórze elastyczność oraz miękkość. Z grupy obecnych fosfolipidów na szczególne wyróżnienie zasługuje lecytyna, która nawilża, pobudza odnowę komórkową i spowalnia proces powstawania zmarszczek. Dzięki zawartości licznych steroli, olejek rokitnikowy uzupełnia niedobory w barierze lipidowej naskórka. Czyni skórę znacznie bardziej odporną na drażniący wpływ czynników zewnętrznych. Jest źródłem cennych składników mineralnych (m.in selen, miedź oraz cynk) i witamin takich jak; A, C, E, F, P oraz B complex. Charakteryzuje się szczególnie wysokim stężeniem karotenoidów (średnio 200 mg/100 g), które dogłębnie regenerują skórę i chronią przed jej przedwczesnym starzeniem. Olejek rokitnikowy zawiera 15 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (średnio 695 mg/100 g) [1], co sprawia że skutecznie neutralizuje wolne rodniki oraz szkodliwy wpływ promieniowania UVA i UVB. Znajdziemy w nim również sporą dawkę witaminy E (średnio 200–600 mg/100 g). Właściwości regenerujące oraz wspomagające gojenie oleju rokitnikowego wykorzystano m.in przy leczeniu poparzeń popromiennych po wybuchu w elektrowni w Czarnobylu.
  • Olej konopny – działa odżywczo i regenerująco. Wspomaga walkę z nadmiernym łuszczeniem się naskórka. Niweluje stany zapalne, podrażnienia i zaczerwienienia. W jego składzie znajdziemy cenne witaminy takie jak; A, D, E i K. Stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera kwas γ-linolenowy, co czyni go lekkim i dobrze wchłaniającym się olejkiem. Jest wsparciem skóry w walce ze stresem oksydacyjnym oraz drażniącym wpływem czynników zewnętrznych. Jego stosowanie jest polecane w przypadku egzemy. Olejek konopny znacząco redukuje TEWL (transepidermalną utratę nawilżenia), dzięki czemu zatrzymuje wilgoć w naskórku i sprzyja odbudowie naturalnej bariery hydro-lipidowej skóry.
  • Olej arganowy – stanowi cenne źródło polifenoli oraz tokoferolu, czyli witaminy E (ok. 700 mg/kg tokoferoli). Działa łagodząco na podrażnienia oraz stany zapalne. Wspiera zachowanie prawidłowego poziomu nawilżenia. Neutralizuje wolne rodniki. Dzięki obecności skwalenu wzmacnia spoiwo międzykomórkowe naskórka, poprawiając tym samym znacząco funkcje barierowe skóry. Wspiera regenerację uszkodzeń spowodowanych przez promieniowanie UV. Podnosi elastyczność skóry. Ułatwia gojenie.
  • Macerat z żywokostu – jest niezwykle wartościowym źródłem alantoiny, która pobudza komórki skóry do intensywnej regeneracji. Wspomaga proces gojenia ran. Skutecznie łagodzi nadmierne łuszczenie się naskórka. Redukuje stany zapalne skóry. Koi podrażnienia. W składzie żywokostu znajdziemy także cenne polifenole, garbniki oraz substancje śluzowe, a także liczne sole mineralne, w tym dużą dawkę krzemu. Ziele jest od wieków stosowane w medycynie ludowej do sporządzania okładów (tzw. kataplazm) w przypadku urazów, odmrożeń, owrzodzeń żylakowych oraz odleżyn.
  • Macerat z nagietka – dzięki dużej zawartości flawonoidów i karotenoidów intensywnie regeneruje i odbudowuje skórę. Przyspiesza proces gojenia drobnych ran oraz zadrapań. Wzmacnia naturalne funkcje ochronne skóry. Posiada właściwości zmiękczające, oczyszczające, przeciwzapalne i kojące.
  • Olejki eteryczne – mieszanka naturalnych olejków pozyskiwanych z lawendy, drzewa sandałowego, rozmarynu oraz eukaliptusa nadaje kosmetykowi przyjemny, relaksujący zapach.

Onko krem należy przechowywać w temperaturze pokojowej, poniżej 25 stopni, z dala od źródeł światła.

pojemność: 60 ml

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438513/

Producent

La-Le

Rodzaj

kosmetyki naturalne

Problematyka

blizny, podrażnienia

Składnik

drzewo sandałowe, masło shea, nagietek, olejek arganowy, olejek lawendowy, olejek rokitnikowy, rozmaryn

Skład

Skład/INCI
Masło Shea rafinowane, olej lniany, olej rycynowy, olej z rokitnika, olej konopny, olej arganowy, macerat z żywokostu, macerat z nagietka,
Olejek eteryczny lawenda, drzewo sandałowe, rozmaryn, eukaliptus
INCI:
Butyrospermum Parkii (Shea Butter) , Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil, Ricinus Communis Seed Oil, Hippophaë rhamnoides fruit oil (Seabuckthorn Oil), Cannabis sativa Seed Oil, Argania Spinosa Seed Oil, Symphytum Officinale Leaf & Helianthus Annuus Seed Oil, Helianthus Annuus seed oil & Calendula Officinalis Flower Extract, Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Oil, Santalum Album (Sandalwood) Oil, Oleum rosmarini officinalis, Eucalyptus globulus Leaf Oil

Kraj pochodzenia

Polska

Nie zawiera

parabenów, parafiny, pochodnych ropy naftowej, SLES, SLS, syntetycznych substancji zapachowych, sztucznych barwników, sztucznych konserwantów, tłuszczów zwierzęcych

Rodzaj skóry

skóra dojrzała, skóra naczynkowa, skóra normalna, skóra sucha, skóra wrażliwa, skóra zmęczona

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Zostań pierwszą osobą, która zrecenzuje “ONKO krem do skóry poddawanej radioterapii i chemioterapii”

Nagietek w kosmetyce

Nagietek wykazuje właściwości przeciwzapalne. Zwalcza chorobotwórcze grzyby oraz bakterie. Badania naukowe potwierdziły jego skuteczność w walce m.in z paciorkowcami oraz gronkowcami. Ekstrakt z nagietka jest pomocny w przypadku stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej. Pomaga uporać się z łupieżem oraz towarzyszącymi mu podrażnieniami skóry głowy. Wspomaga proces gojenia uszkodzeń naskórka (obecne w nagietku karotenoidy i trójterpeny przyśpieszają ziarninowanie). Jest stosowany w przypadku odleżyn, odmrożeń oraz żylaków. Łagodzi objawy zapalenia spojówek. Przeciwdziała trądzikowi.

Zobacz kosmetyki z nagietkiem lub poczytaj o zastosowaniu nagietka w kosmetyce.

Olejek arganowy w kosmetyce

Olejek arganowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Neutralizując aktywność wolnych rodników, uszkadzających włókna kolagenu i elastyny, opóźnia proces starzenia się skóry i zapobiega przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek. Co więcej, analizy potwierdzają, że działa hamująco na proces syntezy melaniny, czyli melanogenezę. Jest więc zalecany w przypadku przebarwień różnego typu, np. posłonecznych, pozapalnych (pozostałych np. po trądziku) czy pojawiających się w późniejszym wieku tzw. plam starczych. Sprawdza się także w pielęgnacji każdego rodzaju włosów: od suchych po przetłuszczające się.

Zobacz kosmetyki z olejkiem arganowym lub poczytaj o zastosowaniu olejku arganowego w kosmetyce.

Olejek rozmarynowy w kosmetyce

Olejek rozmarynowy działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Ogranicza produkcję łoju oraz pobudza krążenie krwi. Warto sięgnąć po niego w przypadku cery problematycznej, trądzikowej. Olejek pomoże zmniejszyć łojotok i złagodzić stany zapalne. Z uwagi na właściwości przeciwutleniające – regularnie stosowany, opóźni proces powstawania zmarszczek. Olejek rozmarynowy warto włączyć również do pielęgnacji włosów. Zalecany jest w przypadku łupieżu i nadmiernego przetłuszczania się pasm. Ze względu na zdolność do pobudzania krążenia, wmasowywanie olejku w skórę głowy przyczynia się do dotlenienia i odżywienia cebulek, a tym samym – do wzmocnienia włosów i ograniczenia ich wypadania.

Zobacz kosmetyki z olejkiem rozmarynowym lub poczytaj o zastosowaniu rozmarynu w kosmetyce.

Drzewo sandałowe w kosmetyce

Olejek z drzewa sandałowego wykazuje szereg właściwości, które sprawiają, że na dobre zadomowił się w kosmetologii. Ma silne działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze. Łagodzi świąd i podrażnienia, przyspiesza gojenie ran, zmniejsza widoczność blizn, wybiela i rozjaśnia skórę, wyrównuje jej koloryt. Działa tonizująco i ściągająco, ogranicza wydzielanie sebum. Jest więc szczególnie zalecany w przypadku cery tłustej i trądzikowej, a także w przypadku skóry z widocznymi przebarwieniami. Olejek sandałowy to również emolient, który zapobiega nadmiernej utracie nawilżenia.

Zobacz kosmetyki z drzewem sandałowym lub poczytaj o zastosowaniu drzewa sandałowego w kosmetyce.

Olej rokitnikowy pozyskiwany jest z samych nasion bądź z całego owocu (pulpy owocowej). Pod względem składu nie ma sobie równych. Najważniejszym bogactwem surowca są zawarte w nim kwasy tłuszczowe nienasycone, a wśród nich kwas linolowy (omega-6), alfa-linolenowy (omega-3), oleinowy (omega-9) i – prawdziwa perełka – kwas palmitooleinowy (omega-7), bardzo rzadko spotykany w innych olejach roślinnych, a szczególnie ważny z uwagi na fakt, że jest komponentem lipidów skóry.

Zobacz kosmetyki z rokitnikiem lub poczytaj o zastosowaniu rokitnika w kosmetyce.

Masło shea

Masło shea znalazło szerokie zastosowanie w kosmetologii, wynikające z jego korzystnego składu. Olej wytłaczany z nasion masłosza bogaty jest zarówno w nasycone, jak i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: kwas oleinowy, stearynowy, linolenowy, palmitynowy i arachidowy. Obecne są również witaminy A i E, sterole, katechiny, kwas cynamonowy i galusowy.

Zobacz kosmetyki z masłem shea lub poczytaj o zastosowaniu masła shea w kosmetyce.

Być może spodoba Ci się również…

  • Maść nagietkowa

    19.58
  • Bestseller

    Maść żywokostowa

    24.95
  • Bestseller

    Olej konopny BIO

  • Bestseller

    Olejek rokitnikowy BIO