Lut 8, 2019

Nagietek w kosmetyce

Kategorie:
Nagietek w kosmetyce

Nagietek (Calendula officinalis) pochodzi prawdopodobnie z regionu Morza Śródziemnego. Niektórzy badacze twierdzą jednak, że jego kolebką był Iran. Mimo chłodniejszego, ostrzejszego klimatu, na dobre zadomowił się w naszych ogrodach. Jego urocze kwiaty o optymistycznie pomarańczowej barwie charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, dlatego od wieków są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Nagietkowe okłady oraz maści i maceraty to tradycyjny sposób na stany zapalne skóry, rany oraz podrażnienia. Cenne właściwości rośliny doceniła również współczesna kosmetyka.

czytaj więcej →