sp. 26, 2022

Kwas migdałowy w kosmetyce

Kategorie:
Kwas migdałowy w kosmetyce

Kwas migdałowy należy do grupy tzw. kwasów AHA (alfa-hydroksylowych). Jest bardzo delikatny w działaniu, dlatego poleca się go nawet osobom  o wrażliwej, skłonnej do zaczerwienień cerze. Jest stosowany w celu wyrównania kolorytu, pobudzenia skóry do odnowy a także redukcji trądziku, blizn i przebarwień. Sprawdza się doskonale w pielęgnacji wszystkich typów cery. Jest polecany do skóry młodzieńczej jak i dojrzałej.

czytaj więcej →

Kwas glikolowy w kosmetyce

Kategorie:
Kwas glikolowy w kosmetyce

Kwas glikolowy (kwas hydroksyoctowy) znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Należy do grupy alfahydroksykwasów. Pozyskiwany jest z trawy trzcinowej. Z pośród wszystkich kwasów kosmetycznych wyróżnia go najmniejsza masa cząsteczkowa, co warunkuje szybką i głęboką penetracje skóry.

czytaj więcej →

Borowina w kosmetyce

Kategorie:
Borowina w kosmetyce

Borowina, nazywana czarnym złotem, od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Zabiegi borowinowe na twarz i ciało pod postacią kąpieli, okładów czy body wrapping, znajdziemy w wielu salonach spa oraz uzdrowiskach. Borowina wykorzystywana jest do walki ze starzeniem skóry, rozstępami i cellulitem, a także bólami kostno-stawowymi. Zainteresowanie świata kosmetyki tym surowcem wynika z jego niepowtarzalnego składu. To skarbnica cennych związków aktywnych takich jak kwasy humusowe, aminokwasy, pektyny, krzemionka, cukry i związki fenolowe. Działa regenerująco oraz antyoksydacyjnie. Poprawia ukrwienie skóry i aktywizuje metabolizm komórkowy. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.

czytaj więcej →