sp. 27, 2022

Kwas salicylowy w kosmetyce

Kategorie:
Kwas salicylowy w kosmetyce

Kwas salicylowy (Salicylic Acid) występuje świecie roślinnym, m.in. w korze wierzby i topoli czy kwiatach rumianku. Jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków do twarzy, ciała oraz włosów. Dzięki rozpuszczalności w tłuszczach posiada zdolność przenikania w głąb skóry, jak również do wnętrza mieszków włosowych, co znacząco ułatwia pozbycie się trądziku. Odblokowuje pory oraz zapobiega tworzeniu się wyprysków i zaskórników. Wspomaga walkę z łupieżem, łuszczycą, łojotokiem, bliznami i przebarwieniami.

czytaj więcej →