sp. 29, 2022

Olej z wiesiołka w kosmetyce

Kategorie:
Olej z wiesiołka w kosmetyce

Olej z wiesiołka (Oeonthera Biennis Oil) jest otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno nasion wiesiołka. Charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). To bogactwo kwasu linolowego i gamma-linolenowy (GLA). W jego składzie znajdziemy również witaminę E.

czytaj więcej →

Lecytyna w kosmetyce

Kategorie:
Lecytyna w kosmetyce

Lecytyna stanowi jeden ze składników budulcowych błon komórkowych. Jest obecna w skórze, a jej niedobory mogą być rekompensowane poprzez zewnętrzną aplikację w postaci kremów i balsamów. To składnik dobrze znany w świecie kosmetyki. Pierwsze badania nad zastosowaniem lecytyny w preparatach do pielęgnacji skóry oraz włosów prowadzone były w latach 30-tych.

Składniki ten okazał się działać nawilżająco, zmiękczająco i regulująco na wydzielanie sebum. Obecnie lecytyna jest stosowana w produkcji balsamów, kremów, mydeł oraz szamponów i odżywek. Pozyskuje się ją z roślin oleistych, takich jak soja, rzepak czy słonecznik.

czytaj więcej →