Cytryniec chiński w kosmetyce

Cytryniec chiński jest od wieków stosowany w medycynie naturalnej Dalekiego Wschodu. Opis rośliny został zamieszczony w pierwszej farmakopei chińskiej z roku 250 p.n.e. Stanowi tradycyjne remedium na przemęczenie i spadek odporności organizmu. Jest stosowany również jako afrodyzjak. Coraz częściej staje się także obiektem badań naukowych świata Zachodu. Ta niezwykła roślina lecznicza charakteryzuje się obecnością cennych lignanów, wykorzystywanych zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Trwają bardzo obiecujące prace badawcze nad wykorzystaniem cytryńca w walce z nowotworami, wirusem HIV oraz wirusowym zapaleniem wątroby.

Cytryniec chiński (Schizandra Chinensis) jest dwupiennym pnączem, które osiąga wysokość od 8 do 15 metrów. Porasta południowo-wschodnie tereny Azji. Surowcem zielarskim są skupione w gronach, czerwone jagody. Te niewielkie kuleczki to źródło wielu składników biologicznie czynnych. Zawierają wspomniane wcześniej lignany oraz fitosterolie, flawonoidy, sacharydy, witaminy (C i E) oraz składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, mangan, bor i cynk.

Właściwości cytryńca chińskiego

Cytryniec działa kojąco, detoksykująco oraz antyoksydacyjnie. Zwalcza stany zapalne i łagodzi podrażnienia. Wygładza szorstki naskórek. Poprawia kondycję odwodnionej, poszarzałej i zmęczonej skóry. Zwiększa odporność nadreaktywnej, skłonnej do zaczerwienień cery. Wspomaga zachowanie prawidłowego poziomu nawilżania w naskórku. Sprawia, że skóra lepiej radzi sobie ze stresem oksydacyjnym oraz drażniącym wpływem zanieczyszczeń środowiska (smogu). Obkurcza i wzmacnia kruche naczynka krwionośne, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu tzw. “pajączków”. Wspomaga gojenie drobnych uszkodzeń naskórka. Działa tonizująco i rewitalizująco.

Ekstrakt z jagód cytryńca chińskiego jest stosowany w kosmetykach do cery wrażliwej, suchej, dojrzałej i naczynkowej. Znajdziemy go w kremach, balsamach oraz tonikach. Stanowi składnik preparatów przeciwzmarszczkowych, liftingujących i ujędrniających. Jest wykorzystywany także w recepturach kosmetyków do włosów. Wygładza i wzmacnia przesuszone pasma. Pielęgnuje skórę głowy. Ekstraktem z cytryńca wzbogacane są odżywki, maski oraz szampony . Natomiast olejek eteryczny pozyskiwany z kory cytryńca jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym.

  • Antycellulitowa maska do ciała

    Antycellulitowa maska do ciała

  • Energetyzujący płyn do kąpieli z cytryńcem i żeń szeniem

    Energetyzujący płyn do kąpieli z cytryńcem i żeń szeniem

  • Certyfikat – Wild Harvested
    Nowość
    Kosmetyki wegańskie
    Certyfikat BDIH
    Maska do ciała wspomagająca kształtowanie sylwetki

    Maska do ciała wspomagająca kształtowanie sylwetki Faroe Islands

  • Certyfikat – Wild Harvested
    Nowość
    Kosmetyki wegańskie
    Certyfikat BDIH
    Modelujący scrub do ciała

    Modelujący scrub do ciała Faroe Islands

  • Kosmetyki wegańskie
    Naturalne serum rewitalizujące do twarzy od 50 lat

    Naturalne serum rewitalizujące do twarzy od 50 lat

  • Certyfikat – Wild Harvested
    Nowość
    Kosmetyki wegańskie
    Certyfikat BDIH
    Nawilżająca odżywka do włosów farbowanych Saaremaa

    Odżywka do włosów zniszczonych i farbowanych Saaremaa

  • Peeling do twarzy GOMMAGE z kawą i cytryńcem chińskim

    Peeling do twarzy GOMMAGE z kawą i cytryńcem chińskim