Czekolada, która wyszczupla i redukuje cellulit? To możliwe, jeśli zamiast delektować się jej smakiem, zdecydujemy się na czekoladowy masaż. Efekty? Gładka, miękka i nawilżona skóra oraz… uśmiech na twarzy.

Zalety masażu czekoladą

Czekolada zasłużyła na miejsce wśród największych kosmetycznych hitów z dwóch powodów: zabiegi z jej użyciem zbawiennie wpływają i na ciało, i na duszę. Masaż czekoladowy pobudza wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, zarówno za sprawą niepowtarzalnego aromatu unoszącego się w powietrzu, jak i przyjemnych ruchów gładzących ciało. Zapach utrzymuje się na skórze również po zabiegu, poprawiając nastrój na dłuższy czas.

Ale tym, co w głównej mierze decyduje o popularności czekolady jako surowca kosmetycznego, jest jej wyjątkowy skład i wynikające z niego właściwości pielęgnacyjne. Czekolada to przede wszystkim skarbnica antyoksydacyjnych polifenoli, ale obecne są w niej również cenne kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały, takie jak potas, miedź, magnez czy żelazo.

Skóra poddana masażowi czekoladą staje się miękka, gładka, odżywiona, nawilżona i zregenerowana. Zyskuje na jędrności i sprężystości. Zabieg opóźnia proces fotostarzenia się skóry, będący wynikiem niszczącego wpływu wolnych rodników. Nie można zapomnieć o obecnych w czekoladzie teobrominie i kofeinie, czyli alkaloidach, które pobudzają krążenie, wspomagają walkę z tkanką tłuszczową i obrzękami, ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.

Z uwagi na właściwości czekolady, masaż szczególnie polecany jest osobom ze skórą suchą, zmęczoną, starzejącą się, a także w przypadku cellulitu. Choć masażowi warto poddać się niezależnie od pory roku, na uwagę zasługuje zwłaszcza jesienią: zabieg zregeneruje skórę, która latem wystawiona była na działanie promieni słonecznych, oraz pomoże uniknąć jesiennego obniżenia nastroju.

Masaż czekoladą

Masażowi czekoladą nie powinny poddawać się osoby ze skórą tłustą – czekolada może zapychać pory. Przeciwwskazaniem jest również uczulenie na czekoladę i zmiany zapalne w obrębie skóry. Płynna czekolada wykorzystywana podczas zabiegu jest lekko podgrzewana – z tego powodu odradza się korzystanie z niego przy widocznych „pajączkach”. Przeprowadzenie zabiegu powinno być skonsultowane z lekarzem w przypadku ciąży i karmienia piersią.

Jak wykonywać masaż?

Relaksujący zabieg z użyciem płynnej czekolady wykonać można w domu. Potrzebna będzie pomoc drugiej osoby. Przed masażem warto złuszczyć martwy naskórek, masując ciało kosmetykiem peelingującym. Dzięki temu ułatwione zostanie wnikanie substancji aktywnych obecnych w czekoladzie.

Czekoladę należy lekko podgrzać, tak aby była ciepła, ale nie gorąca. Kosmetyk stygnie po nałożeniu na skórę, dlatego zamiast rozprowadzać go od razu na całej powierzchni ciała, nalewamy czekoladę na wybrany obszar, który będzie masowany. Masaż wykonujemy okrężnymi ruchami. Dla wzmocnienia odżywczego i antycellulitowego efektu można owinąć konkretne partie ciała (np. uda i pośladki) folią i pozostawić ją na ok. 30 minut. Po zabiegu spłukujemy czekoladę pod prysznicem.

Czekolada do masażu

Czekolada do masażu

28.00+ Dodaj do koszyka