Olejek makadamia w kosmetyce

Olejek makadamia zadba o skórę włosy i paznokcie. To niezwykle uniwersalny, naturalny kosmetyk do pielęgnacji wszystkich typów cery, niezależnie od wieku. Jest dobrze tolerowany nawet przez wrażliwą skórę. Stanowi doskonałą bazę domowych kosmetyków, a jego zastosowanie jest niezwykle wszechstronne. To cenne źródło witamin m.in. A, B i E. Zawiera także fenole, lecytynę oraz liczne składniki mineralne. Posiada wysokie stężenie niezbędnych nienascyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Znajdziemy w nim kwas oleinowy (67%), kwas oleopalmitynowy (24%) oraz kwas palmitynowy (10%).

Właściwości olejku makadamia

Olejek makadamia odżywia i regeneruje skórę. Zapobiega powstawaniu zmarszczek. Chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Wspomaga walkę z cellulitem. Łagodzi podrażnienia i odbudowuje naturalny płaszcz hydrolipidowy skóry. Zawiera skwalen – silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki – głównych winowajców przebarwień i zmarszczek. Olejek makadamia wpływa korzystnie na elastyczność oraz jędrność skóry. Jest stosowany jako naturalny środek przeciw rozstępom. Sprawdzi się świetnie również w roli olejku na zmarszczki. Jest tak delikatny, że może być z powodzeniem stosowany na skórę pod oczami. Nadaje się także do pielęgnacji ciała po depilacji. Wspomaga gojenie drobnych ran oraz zadrapań. Za sprawą naturalnie występujących fitosteroli łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia. Bardzo dobrze nadaje się do demakijażu oraz oczyszczania twarzy metodą OCM, czyli poprzez tzw. “olejowanie“. Wzmacnia naturalną zdolność skóry do ochrony przed promieniowaniem słonecznym. Przypisuje się mu pełnienie roli naturalnego filtra UV na poziomie SPF 6-8. Przeciwdziała szkodliwemu wpływowi zanieczyszczeń środowiska na skórę. Odżywia włosy i zapobiega rozdwajaniu końcówek. Jest polecany do przesuszonych, ziszczonych i kruchych pasm. Sprawdza się doskonale w pielęgnacji włosów wysokoporowatych. Jego stosowanie jest zalecane w przypadku skłonności do podrażnień oraz swędzenia skóry głowy. To również doskonały olejek do włosów przetłuszczających się. Zawiera kwas linolowy, zaliczany do kwasów tłuszczowych omega 6, który sprzyja regulacji wydzielania sebum. Bardzo dobrze się wchłania. Tworzy satynowe wykończenie. Dzięki dużej zawartości kwasu oleopalmitynowego, który jest naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, olejek charakteryzuje się wysoką bio-zgodnością ze skórą. Stosowany w odpowiedniej ilości, nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Charakteryzuje się niskim współczynnikiem komedogenności (2-3), dlatego może być dobrze tolerowany przez osoby o cerze tłustej ze skłonnością do wyprysków (choć w niektórych przypadkach może nie być odpowiedni – jest to kwestia bardzo indywidualna). Bywa bardzo pomocny w łagodzeniu trądziku. Ma delikatny, prawie niewyczuwalny, przyjemny, orzechowy zapach.

Jaki olejek makadamia wybrać?

W wyborze olejku z orzechów makadamia warto kierować się jego składem, sposobem pozyskiwania oraz opakowaniem. Produkt powinien być wolny od wszelkiego rodzaju domieszek. Naturalny olejek makadamia nie zwiera konserwantów, barwników, substancji zapachowych, ani innych ulepszaczy. Jest wolny od parabenów, parafiny oraz silikonów. Najwyższej jakości olejek makadamia jest uzyskiwany w wyniku metody tłoczenia “na zimno”. Warto sięgać po oleje nierafinowane i organiczne, czyli takie, które powstają z roślin uprawianych w sposób ekologiczny, na kontrolowanych pod względem stosowania nawozów oraz pestycydów, plantacjach. Tego typu produkty są oznaczone jako BIO lub “organiczne”.

Olejek czy olej – co wbrać?

W tematyce olejów kosmetycznych panuje pewna dezinformacja w zakresie nazewnictwa. Na niektórych blogach oraz w mediach społecznościowych można się spotkać z rozróżnieniem olejów i olejków. Pojawia się podział, w którym “olej” oznacza olej spożywczy, a “olejek” – produkt o typowo kosmetycznym przeznaczeniu. Prawda jest jednak taka, że “olejek” to po prostu zdrobnienie wyrazu “olej” i nie ma żadnego powodu, by przypisywać tym sformułowaniom odmiennego znaczenia. “Olej” i “olejek” oznaczają dokładnie to samo, więc nie ma znaczenia, czy kupujemy produkt oznaczony jako “olejek” czy jako “olej”.

Zastosowanie olejku makadamia

Olejek makadamia jest powszechnie stosowany zarówno w profesjonalnych salonach SPA jak i domowym zaciszu. Służy do masażu oraz codziennej pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Może być stosowany jako dodatek do kosmetyków oraz bazę rozmaitych receptur kosmetycznych.

Zastosowanie olejku makadamia na skórę

Olejek należy aplikować na zwilżoną skórę. Możemy smarować nim ciało po kąpieli lub prysznicu i wmasowywać w twarz po nałożeniu toniku oraz serum. Jeśli równocześnie stosujemy w pielęgnacji twarzy krem, warto najpierw wklepać krem, a następnie zaaplikować olejek. Najlepiej wnikają w skórę substancje lekkie, z dużą zawartością wody. Natomiast najtrudniej wchłaniają się te kosmetyki, które są bogate w lipidy. Substancje lipidowe, w przeciwieństwie do tych bazujących na wodzie dużo lepiej wzmacniają płaszcz ochronny naskórka, przez co działają pośrednio nawilżająco, przeciwdziałając utracie nawilżenia. Dlatego też stosując najpierw krem i serum pozwalamy lepiej się wchłonąć składnikom aktywnym zawartych w fazie wodnej kosmetyków. Aplikując następnie olejki, zamykamy te cenne substancje w naskórku i chronimy przed nadmiernym odparowywaniem wilgoci.

Wzbogacanie kosmetyków olejkiem makadamia

Olej makadamia może nam posłużyć również do wzbogacania kosmetyków. Możemy go dodać do balsamu do ciała, mleczka do demakijażu, kremu lub odżywki. Kilka kropli olejku mieszamy w dłoni z porcją wybranego przez nas kosmetyku. Powstaje w ten sposób emulsja o silniejszym działaniu ochronnym, odżywczym i regenerującym. Warto stosować tą metodę gdy np. nasz krem, balsam czy odżywka wydają się zbyt lekkie w stosunku do potrzeb naszej skóry. Olejek makadamia może również pełnić rolę oleju bazowego w aromaterapii. Jego delikatny zapach nie kłuci się z wonią olejków eterycznych.