Przy zakupie wody Your Natural Side otrzymasz od nas glinkę Your Natural Side GRATIS. Promocja nie wymaga użycia kodu. Glinki są wysyłane losowo.

Olejek nagietkowy 50ml

5.00 out of 5 based on 1 customer rating

15.00

Wysyłamy w: 1-3 dni robocze

Koszt dostawy już od 10,50 zł

  • Paczkomat InPost: 10.50 zł
  • Kurier InPost: 11.90 zł
  • Kurier InPost (pobranie): 14.90 zł
  • Darmowa dostawa od 129 zł

Wysyłka już od 10,50 zł

Przy zakupie powyżej 129 zł transport GRATIS

Zamówienia telefoniczne

tel. 790 660 222 | tel. 790 660 535

Gwarancja oryginalności

Oryginalne produkty prosto od producenta

Olejek z nagietka w formie maceratu sporządzonego na bazie olejku słonecznikowego. Macerat łączy w sobie właściwości bazowego oleju oraz ekstraktu z nagietka. Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego. Wykazuje działanie gojące oraz antybakteryjne. Wzmacnia barierę lipidową skóry, poprawia stopień nawilżenia, niweluje stany zapalne i normalizuje metabolizm skóry (reguluje pracę gruczołów łojowych, odblokowuje pory skóry i redukuje zaskórniki).

Nagietek to jednoroczna roślina ozdobna o właściwościach aromatycznych. W jej liściach oraz kwiatach zawarte są naturalne olejki eteryczne. Podobnie jak rumianek, słonecznik i chaber należy do rodziny astrowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z obszarów śródziemnomorskich lub Iranu. W średniowieczu kwiaty nagietka symbolizowały miłość i oddane. Stanowiły składnik tajemnych receptur używanych do miłosnych zaklęć. Barwne listki są jadalne. Zdobi się nimi desery i sałatki.

Nagietek jest niezwykle ceniony w kosmetyce ze względu na swe właściwości regenerujące i przeciwzapalne. Kwiat ten od wieków stosuje się w medycynie naturalnej w przypadku rozmaitych problemów skórnych.  Kompleks substancji aktywnych zawarty pomarańczowych płatkach decyduje o jego właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i łagodzących. Dzięki zawartości naturalnych olejków eterycznych roślina wykorzystywana jest również w aromaterapii. Zapach nagietka działa odprężająco i relaksująco.

Zalety olejku z nagietka

  • Surowce pozyskiwane do produkcji olejku są pochodzenia roślinnego.
  • Kosmetyk zawiera w swym składzie wyłącznie olejki nierafinowane, tłoczone na zimno.
  • Preparat nie zawiera parafiny, parabenów, ani innych sztucznych dodatków (zapachów, konserwantów, barwników).
  • Buteleczka z ciemnego szkła chroni zawartość przed szkodliwym działaniem promieni UV.
  • Kroplomierz ułatwia dozowanie olejku.
  • Olejek może być stosowany nawet w przypadku skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień, niezależnie od wieku.
  • Kosmetyk jest w 100% naturalny.

Właściwości olejku z nagietka:

  • przyspiesza proces regeneracji skóry
  • redukuje blizny i rozstępy
  • łagodzi stany zapalne
  • zwalcza chorobotwórcze bakterie
  • koi podrażnienia
  • działa przeciwgrzybiczo
  • niweluje szorstkość i zmiękcza naskórek
  • sprzyja poprawie nawilżenia
  • wspomaga przepływ limfy (jest polecany do masażu limfatycznego)
  • wzmacnia ochronę skóry przed promieniowaniem UV

Wskazania do stosowania olejku z  nagietka:

  • cera problematyczna
  • skóra wrażliwa, zniszczona i szorstka
  • stany zapalne skóry i podrażnienia
  • niewielkie rany oraz zadrapania
  • blizny i rozstępy
  • cera dojrzała, ze skłonnością do utraty jędrności i powstawania zmarszczek

Zastosowanie olejku nagietkowego:

  • codzienna pielęgnacja twarzy oraz ciała (można stosować zamiast balsamu i kremu, jako olejek do twarzy i ciała)
  • wzbogacanie kosmetyków (wystarczy dodać klika kropli olejku do ulubionego kremu)
  • kąpiel (łyżeczka olejku na wannę wody)
  • masaż (np. relaksujący lub limfatyczny)

Sposób użycia olejku nagietkowego

Kosmetyk polecany do codziennej pielęgnacji twarzy i całego ciała po kąpieli. Olejek można stosować bezpośrednio na skórę. Stosowanie olejku warto połączyć z delikatnym masażem. Dla osiągnięcia dodatkowego efektu nawilżenia należy nanieść olejek na wilgotną skórę lub przed nałożeniem kosmetyku na skórę, wymieszać niewielką ilość olejku w dłoni z wodą różaną lub innym hydrolatem. Olejek może być także stosowany do masażu.

Pojemność: 50 ml

Nie zawiera

parabenów, parafiny, pochodnych ropy naftowej, SLES, SLS, syntetycznych substancji zapachowych, sztucznych barwników, sztucznych konserwantów, tłuszczów zwierzęcych

Problematyka

blizny, podrażnienia, rozstępy, rozszerzone pory

Producent

Subtle Beauty

Rodzaj

kosmetyki naturalne

Rodzaj skóry

skóra dojrzała, skóra mieszana, skóra normalna, skóra sucha, skóra wrażliwa, skóra zmęczona

Skład

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil,Calendula,rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract.

Składnik

nagietek

  1. TPSA113899

    Zależało mi na olejku do demakijażu. Używam codziennie, łączę z wodą różaną, która nie jest droga w zakupie. Łagodzi dodatkowo stany zapalne, więc na moją trądzikową skórę w sam raz. Mam nadzieję, że zahamuje też powstawanie nowych pryszczy, zobaczymy.

Dodaj opinię

Nagietek w kosmetyce

Nagietek wykazuje właściwości przeciwzapalne. Zwalcza chorobotwórcze grzyby oraz bakterie. Badania naukowe potwierdziły jego skuteczność w walce m.in z paciorkowcami oraz gronkowcami. Ekstrakt z nagietka jest pomocny w przypadku stanów zapalnych błon śluzowych jamy ustnej. Pomaga uporać się z łupieżem oraz towarzyszącymi mu podrażnieniami skóry głowy. Wspomaga proces gojenia uszkodzeń naskórka (obecne w nagietku karotenoidy i trójterpeny przyśpieszają ziarninowanie). Jest stosowany w przypadku odleżyn, odmrożeń oraz żylaków. Łagodzi objawy zapalenia spojówek. Przeciwdziała trądzikowi.

Zobacz kosmetyki z nagietkiem lub poczytaj o zastosowaniu nagietka w kosmetyce.

Być może spodoba Ci się również…

  • Mydło nagietkowe

  • Sól do kąpieli melisa z nagietkiem

    Sól do kąpieli melisa z nagietkiem

  • Maść nagietkowa