Amla

Amla inaczej agrest indyjski to popularna w ajurwedzie roślina lecznicza stosowana tradycyjnie jako środek wzmacniający odporność organizmu, działający przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo.

Antyoksydacyjne właściwości tego niezwykłego owocu potwierdziły badania naukowe prowadzone przez BMC Complementary and Alternative Medicine. Swój antyrodnikowy potencjał roślina zawdzięcza bogactwu flawonoidów, polifenoli, witaminy A, B oraz C (owoce amli zawierają ponad dwadzieścia razy więcej witaminy C niż pomarańcze). Jest również znaczącym źródłem wapnia, chromu, magnezu i żelaza.

Amla w kosmetyce

Agrest indyjski to powszechnie stosowany w Indiach środek wzmacniający włosy. Olejek z amli wmasowywany w skórę głowy odżywia cebulki włosowe i zapobiega przedwczesnemu świnieniu oraz nadmiernemu wypadaniu włosów. Duża zawartość żelaza, witaminy C, beta-karotenu, flawonoidów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych działa przeciwrodnikowo, chroniąc cebulki włosów przed uszkodzeniami. Amla delikatnie przyciemnia włosy i nadaje pasmom lustrzany blask. Odbudowuje uszkodzenia w strukturze włosa, nawilża skórę głowy i zapobiega łupieżowi.

Hinduskim sposobem na piękne i zdrowe włosy jest także maseczka ze sproszkowanych owoców amli. Puder z agrestu indyjskiego mieszamy z ciepłą wodą i nanosimy na skórę głowy oraz włosy. Mieszankę warto wzbogacić 2 łyżkami miodu. Dla osiągnięcia najlepszych efektów zabieg należy powtarzać dwa razy w tygodniu. Sproszkowane owoce amli możemy mieszać także z olejkiem do włosów np. olejkiem sezamowym lub kokosowym i tak powstałą pastę wmasowywać w skórę głowy i włosy na godzinę przed myciem.

Synonimy:
Amalaki, Indian Gooseberry, Emblica officinalis, Indyjski agrest, Emblic myrobalan

Kosmetyki z amlą:

Tagi: