Lut 5, 2019

Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica) w kosmetyce

Kategorie:
Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica) w kosmetyce

Centella Asiatica to roślina z rodziny baldaszkowatych. Występuje w Indiach, Chinach, Indonezji, Sri lance, Afryce, Australii i Ameryce. Porasta głównie tereny podmokłe. Można ją znaleźć przy brzegach zbiorników wodnych. Roślinę o podobnych właściwościach oraz składzie chemicznym można spotkać również w Polsce. Nosi nazwę; wąkrota pospolita (Hydrocotyle vulgaris L.). W ziołolecznictwie wykorzystywane są wszystkie części wąkroty azjatyckiej, czyli zarówno liście, korzenie jak i kwiaty oraz strąki z nasionami.

czytaj więcej →