Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica) w kosmetyce

Centella Asiatica to roślina z rodziny baldaszkowatych. Występuje w Indiach, Chinach, Indonezji, Sri lance, Afryce, Australii i Ameryce. Porasta głównie tereny podmokłe. Można ją znaleźć przy brzegach zbiorników wodnych. Roślinę o podobnych właściwościach oraz składzie chemicznym można spotkać również w Polsce. Nosi nazwę; wąkrota pospolita (Hydrocotyle vulgaris L.). W ziołolecznictwie wykorzystywane są wszystkie części wąkroty azjatyckiej, czyli zarówno liście, korzenie jak i kwiaty oraz strąki z nasionami.

Centella Asiatica jest od wieków stosowana w ajurwedzie, czyli starożytnej, indyjskiej medycynie naturalnej, gdzie znana jest pod nazwą gotu kola. Wykorzystywano ją tradycyjnie w leczeniu wielu dolegliwości skórnych. Nowoczesna biotechnologia pozwoliła na wyizolowanie substancji czynnych odpowiedzialnych prozdrowotne właściwości rośliny i potwierdzenie badaniami naukowymi jej skuteczności.

Właściwości Centella Asiatica

Ekstrakt z wąkroty zawiera niezwykle cenione w kosmetyce triterpenowe saponiny; madekasozyd i azjatykozyd. Madekasozyd wyizolowano z korzenia oraz liści rośliny dopiero w 2003 roku. Składnik ten skutecznie zwalcza stany zapalne skóry, które towarzyszą m.in. podrażnieniom, infekcjom i trądzikowi. Wspomniane reakcje zapalne, według teorii inflammaging, przyczyniają się bezpośrednio do powstawania zmarszczek oraz degradacji włókien kolagenu i elastyny. Madekasozyd pomaga zmniejszyć nadreaktywność skóry na drażniące działanie czynników zewnętrznych takich jak detergenty czy zanieczyszczenia. Łagodzi podrażnienia i redukuje zaczerwienienia oraz towarzyszący im uporczywy świąd. Działa stymulująco na fibroblasty, czyli komórki skóry właściwej, odpowiedzialne za produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego. Dba o zachowanie odpowiedniej jędrności, sprężystości oraz nawilżenia cery. Wzmacnia i uelastycznia kruche naczynka krwionośne, chroniąc przed powstawaniem nieestetycznych “pajączków”.  Azjatykozyd to glikozyd występujący w Centella Asiatica w największym stężeniu (12%). Podobnie jak madekasozyd działa nawilżająco (stymuluje produkcję kwasu hialuronowego), przeciwzapalnie, kojąco oraz regenerująco. Dodatkowo hamuje rozwój chorobotwórczych grzybów. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwobrzękowe oraz przyspieszające proces gojenia uszkodzeń naskórka (stymuluje ziarninowanie komórek oraz procesy prawidłowego bliznowacenia). Powoduje, że rany powstałe na skutek trądziku, skaleczeń czy oparzeń szybciej się goją. Przyspiesza bliznowacenie i wygładza strukturę blizn oraz rozstępów, sprawiając że stają się znacznie mniej widoczne.

Centella Asiatica oprócz wspomnianych saponin jest źródłem garbników, kumaryn, aminokwasów, żywic, flawonoidów takich jak kwercytyna i kemferol oraz fitosteroli (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol).  Zawiera duże ilości magnezu, a także witaminy m.in A, C, E i K. Dzięki bogactwu antyoksydantów skutecznie neutralizuje wolne rodniki. Wspiera naturalną odporność skóry na niekorzystny wpływ zanieczyszczeń powietrza. Wąkrota azjatycka jest rośliną aromatyczną, co oznacza, że wytwarza wykorzystywane w aromaterapii, olejki eteryczne. Cechuje się niskim potencjałem alergizującym (bardzo rzadko powoduje jakiekolwiek podrażnienia i alergie), dlatego jest stosowana w kosmetykach hipoalergicznych, przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej.

Zastosowanie Centella Asiatica

Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej znajduje zastosowanie w preparatach o działaniu dogłębnie nawilżającym, regenerującym i przeciwstarzeniowym. Ze względu na właściwości łagodzące oraz przeciwzapalne i gojące stosuje się go w kosmetykach dla dzieci oraz przeznaczonych do skóry trądzikowej, naczynkowej, wrażliwej i atopowej. Wyciąg z Centella Asiatica znajdziemy w specjalistycznych produktach do pielęgnacji dłoni dla osób narażonych zawodowo na kontakt z detergentami (np. pracownicy laboratoriów, służby medyczne). Występuje w olejkach oraz kremach na blizny i rozstępy. Stanowi składnik emulsji do pielęgnacji powiek oraz okolicy oczu, zwłaszcza w przypadku skłonności do zasinień (cienie pod oczami) oraz obrzęków (tzw. worki pod oczami). Ponieważ pobudza mikrokrążenie i wzmacnia kolagenowe rusztowanie skóry, jest wykorzystywana w produkcji balsamów antycellulitowych, jak również szamponów, odżywek i wcierek przeciw wypadaniu włosów (poprzez pobudzenie ukrwienia w skórze głowy centella odżywia, dotlenia i wzmacnia cebulki włosowe). Centella Asiatica uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu zmniejsza ich przepuszczalność, dlatego stanowi komponent formuł maści oraz olejków stosowanych w przypadku skłonności do powstawania żylaków. Jej cenne właściwości znajdują zastosowanie także w recepturach kremów na ociężałe, zmęczone nogi oraz pękające pięty.

  • Hawajski krem z jaśminem i witaminą E – do skóry suchej

  • Czarna maska oczyszczająca pory

  • Krem na dzień 45+ do cery wrażliwej i naczynkowej

    Krem na dzień 45+ do cery wrażliwej i naczynkowej

  • Krem na dzień 35+ do cery wrażliwej i naczynkowej

    Krem na dzień 35+ do cery wrażliwej i naczynkowej

  • Kosmetyki wegańskie

    Naturalne serum ujędrniające do twarzy do 35 lat

  • Certyfikat ICEA (Environmental and Ethical Certification Institute)
    Kosmetyki wegańskie

    Naturalny krem do twarzy na dzień od 35 do 50 lat

  • Certyfikat ICEA (Environmental and Ethical Certification Institute)
    Kosmetyki wegańskie

    Naturalny krem do twarzy na noc od 35 do 50 lat

  • Olejek do włosów Sesa

    22.0039.00
  • Odżywczy krem z ajurwedyjskimi ziołami

    Odżywczy krem z ajurwedyjskimi ziołami

    5.909.20
  • Certyfikat BDIH
    Olejek Centella na rozstępy

    Olejek Centella na rozstępy

    16.0051.90
  • Regenerująca maska na dłonie