Pierwsze skojarzenie związane z masłem kakaowym, jakie przychodzi na myśl, to czekolada. I faktycznie – masło kakaowe to jeden z jej podstawowych składników. Ale surowiec ten z powodzeniem stosowany jest w kosmetologii, przynosząc ulgę skórze suchej i podrażnionej oraz skutecznie zapobiegając powstawaniu rozstępów.
Pochodzenie masła kakaowego
Masło kakaowe otrzymywane jest z nasion kakaowca właściwego (Theobroma cacao), drzewa rosnącego w tropikalnych rejonach Afryki, Ameryki Południowej i Środkowej. Podłużne owoce pokryte są grubą łupiną, pod którą kryje się nawet kilkadziesiąt ziaren. Zebrane ziarna poddawane są obróbce: fermentacji, suszeniu, prażeniu, mieleniu, a na końcu wytłaczany jest z nich olej kakaowy, czyli właśnie gęste masło kakaowe. Przemysł kosmetyczny to – obok przemysłu spożywczego – główny obszar jego zastosowania.
Skład masła kakaowego
Do najważniejszych komponentów tłuszczu kakaowego należą polifenole. Jest to dość obszerna grupa związków obejmująca m.in. antocyjaniny, flawonole, katechiny. Masło kakaowe obfituje w kwasy tłuszczowe, zarówno nasycone, jak i nienasycone, a wśród nich: kwas oleinowy, linolowy, stearynowy, palmitynowy. Obecne są również alkaloidy teobromina i kofeina oraz minerały: magnez, żelazo, potas, miedź.
Masło kakaowe w kosmetologii
Największym bogactwem masła kakaowego są bez wątpienia wspomniane polifenole, wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Działanie to dodatkowo wzmacniają teobromina i kofeina. W efekcie kosmetyki powstające na bazie masła kakaowego skutecznie walczą z nadmiarem wolnych rodników, powstających m.in. na skutek oddziaływania na skórę promieniowania UV. Z aktywnością rodników bezpośrednio wiąże się uszkodzenie rusztowania skóry tworzonego przez włókna kolagenu i elastyny, czego rezultatem jest utrata sprężystości i pojawienie się zmarszczek. Masło kakaowe często znajdziemy więc w kosmetykach przeznaczonych do opalania.
Ogromnym atutem oleju z ziaren kakaowca jest działanie nawilżające, odżywcze, zmiękczające i regenerujące. Dzięki obecności kwasów tłuszczowych masło kakaowe uzupełnia braki w naturalnym płaszczu lipidowym skóry, zapobiegając transepidermalnej utracie nawilżenia. Preparaty z masłem kakaowym szczególnie polecane są w przypadku skóry suchej, podrażnionej, łuszczącej się, spierzchniętej.
Kosmetyki z olejem kakaowym stanowią również ważny element pielęgnacji mającej na celu zapobieganie powstawaniu rozstępów. Czerwone kreski uwidaczniają się najczęściej jako skutek gwałtownych zmian masy ciała. Skóra narażona jest wówczas na nadmierne rozciąganie. Jeśli jest sucha, a tworzące ją włókna osłabione – wówczas łatwo pokrywa się prążkami biegnącymi prostopadle do kierunku rozciągania. Masło kakaowe poprzez poprawę elastyczności i gruntowne nawilżenie skóry zmniejsza jej podatność na rozstępy.
Kosmetyki z masłem kakaowym:
Źródło: G. Scapagnini, S. Davinelli, L. Di Renzo, A. De Lorenzo, H.H. Olarte, G. Micali, A.F. Cicero, S. Gonzalez, Cocoa bioactive compounds: significance and potential for the maintenance of skin health.
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Dodaj komentarz