Beta-glukan w kosmetyce

Beta-glukan to niezwykle cenny surowiec kosmetyczny wykorzystywany w produktach zarówno do pielęgnacji skóry jak i włosów. Z łatwością przenika przez barierę naskórka, dzięki czemu potrafi działać stymulująco na produkcję kolagenu oraz komórek immunologicznych. Tworzy na powierzchni skóry film ochronny, co skutecznie i długotrwale zwiększa zdolność do zatrzymywania nawilżenia w jej głębszych warstwach. Jest cennym antyoksydantem oraz składnikiem o działaniu przeciwzapalnym. Stosowany na włosy regeneruje uszkodzenia i zwiększa ich wytrzymałość.

Co to jest beta-glukan?

Beta-glukan jest naturalnie występującym w przyrodzie związkiem chemicznym należącym do grupy polisacharydów. Stanowi składnik błonnika pokarmowego. Pozyskuje się go z ziaren owsa, grzybów oraz niektórych bakterii.

To dobrze poznany i przebadany składnik kosmetyczny, cechujący się wysokim profilem bezpieczeństwa. Może być z powodzeniem stosowany w przypadku wszystkich rodzajów skóry. Działanie kojące oraz regenerujące beta-glukanu jest znane w deramtologii od dawna. Jednak jego właściwości przeciwzmarszczkowe to rewolucyjne odkrycie ostatnich lat. To zdecydowanie niedoceniany surowiec kosmetyczny, jednak jego popularność stale rośnie i już niebawem ma szansę zaistnieć jako jeden z kluczowych składników aktywnych, obok witaminy C, kwasu hialuronowego czy niacynamidu.

Wprowadź już dziś kosmetyki z beta-glukanem do codziennej rutyny pielęgnacyjnej i poczuj na własnej skórze, jak piękniejesz każdego dnia.

Właściwości beta-glukanu:

  • cechuje się wysoką aktywnością w gojeniu wszelkich ran i urazów skóry
  • redukuje podrażnienia, zaczerwienienia oraz świąd
  • chroni strukturę skóry przed degradacją
  • poprawia nawilżenie
  • zapewnia dogłębną regenerację skóry
  • aktywuje syntezę kolagenu
  • redukuje zmarszczki
  • poprawia sprężystość skóry
  • działa immunostymulująco – pobudza naturalne mechanizmy obronne skóry (aktywuje makrofagi oraz intensyfikuje produkcję cytokin)
  • wykazuje właściwości antybakteryjne
  • łagodzi stany zapalne
  • poprawia stan zniszczonych, przesuszonych włosów
  • neutralizuje wolne rodniki
  • chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA/UVB

Badania naukowe pod przewodnictwem Dr Pillai wykazały, że regularne stosowanie kremu z 1% zawartością beta-glukanu, dwa razy dziennie przez okres 8 tygodni powoduje zmniejszenie zmarszczek oraz zaczerwienień o 10%-15%. Skutkuje również znaczącą poprawą elastyczności i sprężystości skóry.

Zalety beta-glukanu:

  • nie powoduje podrażnień i alergii
  • jest dobrze tolerowany w przypadku wszystkich typów skóry
  • to znany i doskonale przebadany składnik kosmetyczny o wysokim profilu bezpieczeństwa
  • z łatwością przenika przez barierę naskórka docierając aż do skóry właściwej, co zapewnia jego dużą efektywność
  • pełni rolę nośnika, który zwiększa zdolność przenikania pozostałych składników aktywnych w kosmetyku

Zastosowanie kosmetyków z beta-glukanem

Beta glukan jest stosowany przede wszystkim w produktach przeznaczonych do pielęgnacji skóry atopowej, gdzie obserwuje się zaburzenia naturalnych funkcji obronnych naskórka. Daje także bardzo dobre rezultaty w przypadku cery dojrzałej. Poprzez pobudzenie produkcji kolagenu oraz poprawę nawilżenia realnie wpływa na strukturę skóry, która odzyskuje sprężystość i gładkość.

Stosowanie kosmetyków z beta-glukanem jest szczególnie polecane w połączeniu z derma-rollerem. Jak potwierdzają badania naukowe beat-glukan zdecydowanie zwiększa efektywność derma-rollera. Podobnie jak nakłuwanie skóry działa pro-zapalnie, dzięki czemu stymuluje fibroblasty. Stosowany w trakcie mikronakłuwania pozwala osiągnąć podobne rezultaty przy zastosowaniu krótszych igieł.

Ten cenny surowiec kosmetyczny jest wykorzystywany także w przypadku pielęgnacji cery z aktywną formą trądziku. Beta glukan przyspiesza proces gojenia, poprawia nawilżenie, reguluje i koi skórę trądzikową. Jego stosowanie jest wskazane zwłaszcza w przypadku jednoczesnego stosowania retinoidów oraz kwasów AHA i BHA.

Beta-glukan jest rekomendowany w przypadku:

  • skóry suchej i atopowej,
  • dojrzałej z tendencją do utraty owalu twarzy,
  • odwodnionej oraz podrażnionej
  • trądzikowej, z aktywnymi stanami zapalnymi

↓↓↓ Kosmetyki z beta-glukanem ↓↓↓

  • Nawilżające serum do twarzy suchej i odwodnionej z d-pantenolem

    Nawilżające serum do twarzy suchej i odwodnionej z d-pantenolem

  • Naturalny krem do twarzy anti aging - algi, beta-glukan i kwas hialuronowy

    Naturalny krem do twarzy anti aging – algi, beta-glukan i kwas hialuronowy

  • Naturalny eliksir do twarzy anti aging - z algami i kwasem hialuronowym

    Naturalny eliksir do twarzy anti aging – z algami i kwasem hialuronowym

  • Maska w płachcie z filtratem ze śluzu ślimaka

    Maska w płachcie z filtratem ze śluzu ślimaka

  • Maska w płachcie z ekstraktem z ogórka

    Maska w płachcie z ekstraktem z ogórka

  • Maska w płachcie z ekstraktem z granatu

    Maska w płachcie z ekstraktem z granatu

  • Maska w płachcie z ekstraktem z żeń-szenia

    Maska w płachcie z ekstraktem z żeń-szenia

  • Maska w płachcie z kolagenem

    Maska w płachcie z kolagenem

  • Maska w płachcie z wyciagiem z zielonej herbaty

    Maska w płachcie z wyciagiem z zielonej herbaty

  • Maska w płachcie z ekstraktem z aloesu

    Maska w płachcie z ekstraktem z aloesu

fot. Pixabay