Olejek paczulowy w kosmetyce

Intensywny, słodkawy, ziemisty aromat, ciemny kolor i dość gęsta konsystencja – tak pachnie i wygląda olejek paczulowy, jeden z najcenniejszych olejków eterycznych. Triumfy święci w przemyśle perfumeryjnym, ale zakres jego zastosowania wykracza poza szklane buteleczki z etykietą Chanel.

Otrzymywanie olejku paczulowego

Olejek paczulowy pozyskiwany jest z liści paczulki wodnej (Pogostemon cablin). Roślina ta należy do rodziny jasnotowatych, do której zalicza się także dobrze nam znane zioła – m.in. szałwię, melisę, miętę czy bazylię. W stanie naturalnym porasta tropikalne obszary Azji – spotkać ją można w Indonezji, Malezji, Tajlandii czy Filipinach, ale jej uprawą trudnią się również mieszkańcy Karaibów czy zachodniej Afryki.

Paczulka ma postać krzewu, dorastającego do około metra wysokości. Kwiaty są drobne, zwykle biało-różowe. I choć wszystkie części rośliny zawierają cenny olejek, to największe jego bogactwo skrywają w sobie liście. Zebrane liście są suszone, a olejek uzyskiwany jest na drodze wodnej destylacji. Niektórzy producenci poprzedzają destylację fermentacją, ale proces ten nie jest konieczny, a wręcz uważa się, że prowadzi do otrzymania olejku gorszej jakości.

Właściwości olejku paczulowego

Olejek paczulowy, jak zresztą większość olejków eterycznych, znany jest od wieków. W Azji wciąż stosowany jest jako antidotum na ukąszenia węży. Do jego popularności przyczyniło się… odstraszające działanie na mole. Właściwość ta powszechnie wykorzystywana była w XIX wieku, kiedy to między tkaninami transportowanymi do Europy z Turcji czy Indii układano suszone liście paczuli.

Olejek paczulowy zawiera ok. 70 substancji, które decydują o jego właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Przyspiesza gojenie się ran i regenerację skóry, działa również ściągająco, antyoksydacyjnie i tonizująco. Olejek paczulowy wspomaga leczenie trądziku, egzemy, łupieżu, grzybicy. Opóźnia proces fotostarzenia się skóry, zwiększając jej odporność na szkodliwe działanie wolnych rodników. Zalecany jest także w przypadku skóry suchej, łuszczącej się, podrażnionej (również na skutek nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV), ale i tłustej – reguluje pracę gruczołów łojowych. Zapobiega nadmiernej retencji płynów, przeciwdziałając cellulitowi.

Nie można zapomnieć o kojącym wpływie olejku paczulowego na psychikę – łagodzi stany napięcia nerwowego, uspokaja, poprawia nastrój, jest więc pomocny przy bezsenności, stanach depresyjnych, zmęczeniu. Uważa się także, że jest afrodyzjakiem.

olejek paczulowy

5.50+ Dodaj do koszyka

Sposób używania

Olejek paczulowy można dodawać do potpourri, które wprowadzi do mieszkania przyjemny zapach, a równocześnie będzie odstraszać owady. Olejek zadziała kojąco na zmysły po połączeniu z wodą i umieszczeniu w kominku aromaterapeutycznym (w ilości 2-5 kropli olejku – pamiętajmy, że ma dość mocny zapach, trzeba więc dostosować ilość tak, aby aromat nie był dla nas zbyt intensywny).

Olejek doskonale sprawdzi się jako substancja wzbogacająca oleje do masażu czy kosmetyki do twarzy, ciała i włosów. Po rozcieńczeniu olejku paczulowego w oleju bazowym (3-5 kropli olejku na każde 10 ml oleju), np. w oliwie z oliwek, oleju z pestek winogron, wykonać możemy masaż antycellulitowy, ujędrniający i odprężający. Do kąpieli dodajemy 4-6 kropli olejku, po uprzednim wymieszaniu z łyżką miodu bądź mleka, natomiast kosmetyki pielęgnacyjne wzbogacamy w proporcjach – 1-2 krople na 5 ml kosmetyku.

Aromaterapia – o czym należy pamiętać?

Olejek paczulowy przeznaczony jest do stosowania zewnętrznego. Przed pierwszym użyciem należy przeprowadzić próbę uczuleniową – kroplę olejku rozcieńczamy w łyżeczce oleju roślinnego i wcieramy za uchem. Olejku można używać, jeśli po kilkunastu godzinach nie pojawią się żadne symptomy alergii. Olejku nie należy stosować bezpośrednio na skórę w postaci nierozcieńczonej. Zabiegów z olejkiem paczulowym nie powinno się przeprowadzać, jeśli w ciągu kilku kolejnych godzin skóra będzie eksponowana na promienie słoneczne. Niewskazane jest sięganie po olejki eteryczne przez kobiety w ciąży (szczególnie w pierwszym trymestrze) i kobiety karmiące piersią bez uprzedniej konsultacji z lekarzem.

Kosmetyki z olejkiem paczulowym:

  • Bestseller

    Ajurwedyjski olejek przeciwzmarszczkowy

  • Certyfikat BDIH

    Khadi Ajurwedyjski olejek do twarzy i ciała z białą lilią

    16.0039.00
  • Certyfikat BDIH

    Khadi Antycellulitowy olejek z 10 ajurwedyjskich ziół

  • Bestseller

    Mydełko Chandrika sandałowe

  • Mydełko z olejkami eterycznymi – Patchouli Amber

    11.00
  • Mydełko z paczulą i aloesem

  • Odżywczy żel pod prysznic z mleczkiem kokosowym i kakao

  • Bestseller

    Olejek paczulowy

  • Certyfikat BDIH
    Przeciwzmarszczkowa maseczka z płatkami róży i ajurwedyjskimi ziołami

    Przeciwzmarszczkowa maseczka z płatkami róży i ajurwedyjskimi ziołami

  • Zestaw 6 aromaterapeutycznych olejków do kąpieli

    32.00

Źródło:

P. Chakrapani, K. Venkatesh, B. Chandra Sekhar Singh, B. Arun Jyothi, Prem Kumar, P. Amareshwari, A. Roja Rani, Phytochemical, Pharmacological importance of Patchouli (Pogostemon cablin (Blanco) Benth) an aromatic medicinal plant.

H. G. Ramya, V. Palanimuthu, Singla Rachna, An introduction to patchouli (Pogostemon cablin Benth.) – A medicinal and aromatic plant: It’s importance to mankind.

Roberta Wilson, Aromatherapy. Essential oils for vibrant health and beauty.

Tagi: